Napovednica

 • Čas:
  17. 10. 2018
  od 11:00 do 11:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana

  Novinarska konferenca ob predstavitvi knjige Open.dnevnik

  Vabimo vas na novinarsko konferenco ob predstavitvi knjige OPEN.DNEVNIK, ki bo jutri, v sredo, 17. oktobra 2018, ob 11.00 v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana.

  Knjiga vsebuje spletne dnevnike, ki so jih med leti 2010 in 2013 mesečno pisali sopotniki in sopotnice LGBT prijaznega lokala Cafe Open. Cafe Open se je leta 2013 zaprl, zgodbe in skupnost, ki se je okrog njega spletla, pa živi naprej v izbranih zapisih 27 avtorjev in avtoric, ki poleg zelo osebnih pogledov, razmislekov, popotovanj, dilem in razočaranj, odslikavajo tudi duh časa.

  Pisateljica Suzana Tratnik, sociolog dr. Roman Kuhar, pesnica Nataša Velikonja, glasbena teoretičarka Nina Dragičević, politolog dr. Alen Toplišek, poslanka Nataša Sukič, režiser Alen Jelen, pesnik Brane Mozetič, pravnica dr. Barbara Rajgelj, borka proti korupciji dr. Alma Sedlar, publicistka in književna kritičarka Maja Šučur, pisateljica Urška Sterle, producentka elektronske glasbe Nina Hudej ter mnogi drugi nas vodijo skozi negotovosti in stiske gospodarske krize, prizadevanja in bolečino poraza na družinskem referendumu, upanje ljudskih vstaj, grozo in strah prve splitske parade ponosa, presenečenja in dileme ob prvi predsedniški zmagi Boruta Pahorja. (Ne)vsakdanje misli in aktivnosti (ne)običajnih ljudi, prečene z izkušnjo pripadanja in pripadnosti manjšinski skupnosti.

  Knjiga je izšla pri založbi Zavod za kulturo raznolikosti Open.

  Novinarsko konferenco bo povezovala Maja Ličen, knjigo pa bodo predstavile:
  - sourednica in solastnica lokala Cafe Open Barbara Rajgelj,
  - sourednica Monika Weiss,
  - avtorica enega od dnevnikov Suzana Tratnik.
  Vabljeni_e.

 • Čas:
  17. 10. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Trans srečanje: Transmizoginija in nevidne trans ženske

  Transspolna srečanja sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja koordinirajo transspolne članice Kvartirja Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie. Pogovori potekajo v slovenščini in angleščini.

  ***
  Transspolna srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo obstoječi spolni binarizem, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

 • Čas:
  17. 10. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš | Voguing

  'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, osebnost, prostor, lik, gibanje in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  V precepu:
  Voguing

  V pogovoru:
  Rok Vevar
  Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Rok Vevar hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju sodobnega plesa, dela z 'nelagodjem v kulturi' in kopiči vinilke – okrog 800 – čeprav nima gramofona.

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Animacija:
  Anja Romih

AEC v1.0.4