Napovednica

 • 14. 10. 2018
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, 1000 Ljubljana

  Dan Ade Lovelace 2018 – Uvod v SQL podatkovne baze

  Lezbično-feministična univerza se pridružuje praznovanju svetovnega dneva Ade Lovelace 2018, ki vsako leto slavi dosežke žensk v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki, in vas zato vabi na

  prvo delavnico na temo SQL podatkovne baze,
  ki bo potekala v nedeljo, 14. oktobra 2018 ob 18h, v Kulturnem centru Q (Klubu Tiffany), AKC Metelkova.

  Znanje načrtovanja in analize podatkovnih baz postaja vse pomembnejša veščina pri analizi računalniških programov, spletnih strani, mobilnih aplikacij, poslovnih procesov, oblikovanju marketinških strategij, pa tudi če želimo imeti le varno shranjene podatke.
  Na delavnici se bomo spoznale s programom SQLite.

  Več o dogodku na: https://www.lezfemuniverza.org/dan-ade-lovelace-2018-uvod-v-sql-podatkovne-baze/

  Delavnico bo vodila Polona Černič, ki se ukvarja z analizo podatkov in podatkovnih baz.

  Vabljene!

  Delavnica je brezplačna. Prijave zbiramo na e-naslovu lezfemuniverza(afna)gmail(pika)com, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Lezbično-feministična univerza omogoča varen prostor, zato je delavnica odprta za lezbijke in ženske*.

  Dogodek LFU je del praznovanja svetovnega dneva Ade Lovelace (Ada Lovelace Day 2018) in Evropskega tedna programiranja (EuropeCodeWeek). Ada Lovelace, angleška matematičarka in pisateljica, predvsem znana po opisu algoritmov za izračune iz načrtov za »analitični stroj«, ki si ga je zamislil Charles Babbage in velja za opis prvega računalnika na svetu. Ado Lovelace velja za prvo programerko na svetu.
  Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in ŠKUC-Kulturni center Q (klub Tiffany).

 • 14. 10. 2018
  Lokacija:
  NOVA POŠTA, Robbova ulica 15, Ljubljana

  Abonma Simona Semenič: Jaz, žrtev

  Simona Semenič se v avtobiografskem projektu Jaz, žrtev ukvarja s svojimi bližnjimi srečanji s temnimi silami te in one sorte. Spregovori o izkušnjah z epilepsijo in zdravstvenim sistemom, z genitalnim herpesom in zdravstvenim sistemom.

  Besedilo: Simona Semenič
  Igra: Maruša Majer
  Produkcija: Mesto žensk

  Pričetek: 19:00

 • Čas:
  14. 10. 2018
  od 12:00 do 15:00
  Lokacija:
  Dobrnič, SI- 8211 Trebnje

  Spominska slovesnost ob obletnici 1. kongresa SPŽS, Dobrnič

  Društvo Dobrnič, Občina Trebnje in Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje vabijo na spominsko prireditev ob 75. obletnici 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrnič, v nedeljo, 14. oktobra 2018, ob 12. uri, pri gasilskem domu.

  Slavnostna govornica bo Tamara Blažina.

  Nastopili bodo: Občinski pihalni orkester Trebnje, učenke podružnične šole Dobrnič, Nikita Galuh Kapušin in Kombinat Ženski Pevski Zbor.

  »Vse za partizane – do končne zmage!«
  Kongres SPŽZ je potekal sredi vojne vihre v tamkajšnjem kulturnem domu, ki še zmeraj stoji, saj so ga pred leti v celoti obnovili. To je bilo edinstveno zborovanje žensk v takratni zasužnjeni Evropi. Takrat je okoli 180 delegatk in bork pozdravil tudi predstavnik angloameriške vojaške misije major William Jones. Njegove besede, da narod, ki ima take ženske, ne more propasti, pa so postale že legendarne. Delegatke za kongres, ki je potekal med 16. in 18. oktobrom 1943, so bile določene v vseh delih Slovenije, nekatere so na poti tudi padle. Puncam so takrat nudili zatočišče pregovorno gostoljubni Dolenjci iz okoliških vasi in z njimi delili še tisto malo hrane, kar so je imeli. Prva predsednica SPŽZ je postala Angelca Ocepek, ki je na kongresu imela tudi uvodni referat. Za sekretarko je bila izbrana Mara Rupena, spomin na katero je obudila lanskoletna slavnostna govornica dr. Aleksandra Kornhauser Frazer in poudarila njeno iskreno zavezanost k ohranjanju izročila ženskega gibanja. Za vse, kar je Mara Rupena storila za razvoj kraja, so se ji domačini oddolžili tako, da so po njej poimenovali del pešpoti E7 od Dolenjskih Toplic do Žužemberka.

 • Čas:
  14. 10. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Plesni in gledališki center, SVŠGL, Ljubljana

  Ingrid Berger Myhre: Vrzeli

  Vrzeli je solistična plesna predstava, v kateri Ingrid Berger Myhre s podajanjem podteksta, konteksta kot tudi potvarjanj, ki so lastna jeziku, na lahkoten način prikaže, kako opis neke situacije zmeraj spremeni situacijo, ki jo opisujemo. Avtorica v predstavi uporabi besedilo in gib, s katerima igrivo in nekoliko predrzno razkriva načine, kako beremo stvari, situacije ali ljudi ter kako jim pripisujemo pomene, kar naredi z neopaznimi zasuki, ki gledalcu prepuščajo možnost, da vrzeli v dogajanju zapolni sam.

  Središčna elementa umetniškega zanimanja Ingrid Berger Myhre sta jezik in semiotika. Njeno delo, ki se močno naslanja na besedilo, gesto/gib oziroma na sopostavitev obeh, se osredišča okoli razbiranja in projiciranja pomenov, kar avtorica dosega s subtilnimi zasuki v konvencijah, kontekstih in pričakovanjih. Ustvarila je več celovečernih predstav: Current (2013), Latest Notes (2015; soavtorica Ann-Christin Berg Kongsness), Staff (2015; soavtorica Andreea David), Supplies (2016) in Blanks (2017). Kot koreografinja tesno sodeluje z Dansateliers Rotterdam, ki je koproducent njenih projektov že od leta 2013.

  »Ironičen komentar na steni, poigravanje s pričakovanji in zvočne domislice v stilu Marthalerja – glasba je pridušena, medtem ko se plesalka izgublja v scenografiji – vse to prispeva k duhovitosti predstave Vrzeli. To je predstava, v kateri ples relativizira samega sebe; da, je mogoče. (…) Oglejte si jo: to je ples z nasmehom.« - de Theaterkrant

  »Predstava Vrzeli se mi ni zdela niti najmanj prazna. Nasprotno, bila je polna humorja, odtenkov, natančnih in neprisiljenih odločitev. Gre za inteligentno in privlačno igro med performerko in občinstvom, med gledalcem in njegovimi lastnimi zaznavami in pričakovanji. Vrzeli je bogata in prijetna predstava, ki je obenem polna razplastenih pomenov, možnosti in priložnosti.« - Editthispost.com

 • Čas:
  14. 10. 2018
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  Španski borci - Center kulture v Mostah, Zaloška 61 (pri tržnici Moste), Ljubljana

  Agnel / Castelló / Duthoit + Nabelóse: Kakaliagou / Schmoliner

  Dvojni koncert serialk Confine aperto, FriForma in Defonija na Mestu žensk!

  Nabelóse (GR-A)

  · Elena Kakaliagou – rog, glas
  · Ingrid Schmoliner – preparirani klavir, glas

  Duo Kakaliagou/Schmoliner – kakor pravi neka recenzija – »zakuri v samotni (gorski) bajti, nas posadi k starodavnemu ognjišču in nas zavije v toplo dekico.« Naši gostji se podata od droma in folka k suverenim elementom prosto improvizirane muzike, pri čemer se povsem svojsko ukvarjata s položajem ženske v srednjeevropski in grški kulturi in to postorita tako inštrumentalno kakor glasovno. Vrhunska umetnost, za katero ne vemo, ali je stara stoletja ali se rojeva šele tik pred nami – in to prav ta trenutek. Čarobno!

  Agnel / Castelló / Duthoit (F-MEX)

  · Sophie Agnel – klavir
  · Isabelle Duthoit – klarinet, glas
  · Angélica Castelló – paetzold, magnetofonski trakovi, elektrofonija

  Pri triu, ki ima nastopiti v drugem delu večera, »ne vemo, ali njegova muzika prihaja iz nebes ali pekla,« so zapisali v organizaciji festivala ArtActs. Agnel ubira tipke, se poglobi v klavirsko drobovje in nam navsezadnje ponudi še zelo posebno potovanje v vesolje. Duthoit najprej kriči, joče, grgra, zaklinja, prime naposled klarinet, ga dodobra namuči in iz njega stisne zven, za katerega miže ne moremo več ugotoviti, ali ni morda kar njen glas od prej. Castelló, sicer krepka oblikovalka zvoka, pa pri vsem mojstrstvu igre v troje naniza še prelepih elektroakustičnih biserov. Čarovniško!

  Povezave: http://www.cityofwomen.org/

AEC v1.0.4