Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Trubarjeva Hisa Literature, Stritarjeva ulica 7, 1000 Ljubljana

  Filmski večer: Dansko dekle

  »To ni moje telo, profesor. Prosim, odstranite ga.«

  Dansko dekle je biografska drama o življenju danskih umetnic Lili Elbe in Gerde Wegener. Film nas vodi skozi razodetje Lili kot prve odkrito transspolne osebe, ki je opravila serijo takrat še eksperimentalnih operacij za spremembo spola. Kljub prvotni želji, da bi ohranila svojo zasebnost, se je Lili odločila opisati svojo pot spremembe spola, pri čemer je poudarila pomembno vlogo umetnosti, ki je oblikovala njeno pravo samopodobo, ter se poklonila ženi Gerdi, ki ji je ves čas stala ob strani.
  Po filmu bo sledil strokovni komentar, ki ga bo podal psiholog Matic Munc.

  Pričetek: 20:00

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 16:00 do 19:30
  Lokacija:
  Hostel Tresor, Čopova ulica 38, Ljubljana

  Živa knjižnica

  Si kdaj razmišljal_a o predsodkih in stereotipih, ki jih imaš do drugih? Ali o tem, kako te vidijo drugi?

  Živa knjižnica ti ponuja edinstveno doživetje, kjer lahko odkriješ marsikaj novega o lastnem in tujem pogledu na sočloveka. Deluje kot katerakoli knjižnica: izposoja poteka za določen čas, bralci in bralke si knjigo sposodijo, preberejo, jo vrnejo in si, če želijo, izposodijo novo.

  Obstaja pa pomembna razlika. V Živi knjižnici so knjige ljudje. Knjige skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. So predstavniki in predstavnice manjšine, ki se sooča s predsodki ali stereotipi in je družbeno diskriminirana ali stigmatizirana. Bralec ali bralka je lahko kdorkoli, ki se je pripravljen soočiti z lastnimi predsodki. Si upaš?

  Dogodek je organiziran v sodelovanju z Legebitra

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Narodna galerija, Cankarjeva 20, 1000 Ljubljana

  Berlinsko obdobje Ivane Kobilca (predavanje)

  Ivana Kobilca se je v Berlin napotila leta 1906. Živela je pri družini Schnock, se preživljala s portretiranjem bogatih Berlinčanov in spremljala razstave. O umetnostnem vzdušju v mestu in o delih Ivane Kobilca iz tega obdobja bo predaval kustos Michel Mohor.


  Vstopnina: 5 EUR, Prijatelji Narodne galerije brezplačno
  Predavanje bo v Avditoriju Narodne galerije.

  Prijave:
  T: 01 24 15 418
  E: trgovina@ng-slo.si

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  DobraVaga, Adamič-Lundrovo nabrežje 5, Ljubljana

  TINTA X UMETNICA NA MESEC | Sanja Pocrnjić: Lene muze

  Umetnica na mesec x TINTA | Festival stripa Ljubljana 2018
  Sanja Pocrnjić: LENE MUZE
  razstava

  Striparka in ilustratorka mlajše generacije Sanja Pocrnjić se predstavlja s samostojno razstavo s pomenljivim naslovom Lene muze. V sodobni dobi Instagrama in Pinteresta so muze ostale skorajda brez dela. Kaj sedaj, ko je njihovo poslanstvo pošlo in imajo čas zase in svoje ambicije?

  Sanja Pocrnjič (1990) je končala študij likovne pedagogike v Mariboru. Najbolj domače področje ustvarjanja ji je risba, kjer se motivi gibajo med znanstveno fantastiko in slovensko mitologijo. Ustvarja v različnih formatih, s čim več različnimi materiali in tehnikami, vedno v iskanju novih načinov izražanja. Njene risbe so vedno vsebovale tudi element vizualnega pripovedovanja, zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bo strip postal pomemben del njenega ustvarjanja. Nekaj kratkih stripov je doslej objavila v Stripburgerju, letos pa je pod okriljem omenjene revije izšel tudi njen (mini) stripovski prvenec z naslovom Jezen, jezen škrat (2018). Sodelovala je na skupinskih razstavah v Galeriji Media Nox, Kibla Portalu in GT22 v Mariboru. Leta 2017 se je samostojno predstavila na razstavi Nedeljska južna v Pritličju. Živi in ustvarja v Ljubljani.

  Organizacija: Kino Šiška.

  Vstop prost.


  TINTA | Festival stripa Ljubljana 2018, 2.–14. 10. 2018
  VEČ INFO: www.tinta.si

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, 1000 Ljubljana

  Odprtje razstave o prvi slovenski kiparki Elzi Kastl Obereigner

  Vedno znova se izkaže, da imamo Slovenci veliko pozabljenih izjemnih osebnosti. Ena takih je tudi Elza Kastl Obereigner, slikarka in – kot bo mogoče videti na razstavi v Mestnem muzeju Ljubljana – tudi kiparka. In to celo prva Slovenka, ki je razstavljala kipe, kar se je zgodilo na 2. slovenski umetniški razstavi v Ljubljani leta 1902.

  "Do sedaj je bila Elza Kastl Obereigner znana le kot portretistka in miniaturistka, kot kiparka pa ne. Ne moremo sicer trditi, da je bila prva slovenska kiparka, gotovo pa je bila prva, ki je svoja kiparska dela razstavljala,« je dejala Barbara Savenc, muzejska svetovalka, ki pripravlja kiparsko razstavo.
  Kako izjemno redke so bile tedaj v slovenskem prostoru kiparke, pove tudi to, da so se še dvajset let pozneje, leta 1924, ko je svoje kipe razstavljala do sedaj prva znana slovenska kiparka Karla Bulovec, čudili, kako to, da so lahko v Sloveniji tudi kiparke.

  Vabljeni na odprtje razstave ta četrtek, 11. 10., ob 19.00 v Mestni muzej Ljubljana. Razstava bo na ogled vse do 10. 3. 2019.

  Več o razstavi: https://mgml.si/sl/mestni-muzej/razstave/361/elza-kastl-obereigner-18841973-kiparka-in-slikarka/

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 19:00 do 20:15
  Lokacija:
  Nova pošta

  24. Mesto žensk - Simona Semenič: Jaz, žrtev.

  SIMONA SEMENIČ: JAZ, ŽRTEV.
  (eng: https://goo.gl/kghHvb)

  07/10/18 19:00 Stara mestna elektrarna (v angleščini)
  11/10/18 19:00 Nova pošta
  12/10/18 19:00 Nova pošta

  Slovenija / 2007 / 50'
  Performans

  Simona Semenič je svoj prvi besedni solo z naslovom Jaz, žrtev. premierno predstavila v okviru 13. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2007. V avtobiografskem besedilu in predstavi, v kateri tudi nastopa, se ukvarja s svojimi bližnjimi srečanji s temnimi silami te in one sorte. Spregovori o izkušnjah z epilepsijo in zdravstvenim sistemom, z genitalnim herpesom in zdravstvenim sistemom, pa še s čim in z zdravstvenim sistemom.

  // 7. 10. v angleščini; 11., 12. 10. v slovenščini //

  Avtorica in izvajalka: Simona Semenič
  Oblikovalec luči: Janko Oven
  Produkcija: Mesto žensk

  V sklopu 24. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti - Mesto žensk

  Vstopnice: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

 • Čas:
  11. 10. 2018
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Nova pošta

  24. Mesto žensk - Simona Semenič: drugič

  SIMONA SEMENIČ: DRUGIČ
  (ENG: https://goo.gl/oKFd94)

  07/10/18 20:30 Stara mestna elektrarna (v angleščini)
  11/10/18 20:30 Nova pošta

  Slovenija / 2014
  Performans

  Predstava drugič, premierno izvedena na 20. Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti – Mesto žensk leta 2014, je vsebinsko nadaljevanje prvega sola; kjer se prvi solo konča, se drugi začne. Dobesedno. »Pustite mi kaditi« – zadnja replika v performansu Jaz, žrtev. – je prva replika v predstavi drugič. Simona se sprehodi skozi zadnja leta, v katerih se je na ta in oni način spopadala s poslabšanjem epilepsije in, neizogibno, z zdravstvenim sistemom.

  // 7. 10. performans v angleščini, 11. 10. v slovenščini //
  Besedilo, režija, nastop: Simona Semenič
  Koncept postavitve in vizualna podoba: Barbara Kapelj Osredkar
  Oblikovanje svetlobe: Andrej Petrovčič
  Dramaturška in čustvena podpora: Barbara Kapelj Osredkar, Simona Hamer, Rok Vevar
  Produkcija: Mesto žensk in KD Integrali društvo.

  Vstopnice: 10 / 7 €
  Rezervacije: pr@cityofwomen.org

  ABONMA SIMONA SEMENIČ
  https://goo.gl/N6K9Vw
  MESTO UMETNIC
  https://goo.gl/vFp94w

AEC v1.0.4