Napovednica

 • Čas:
  od 04. 10. 2018
  do 11. 10. 2018
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  24. Mesto žensk - Outlandish Theatre Platform

  Umetniška rezidenca

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly bosta na enotedenski rezidenci razvijali Projekt Joan, ki bo predstavljen v Dublinu in Ljubljani leta 2019. Preko delavnic, pogovorov in intervjujev z različnimi ženskami in skupnostnimi udeleženci se bosta lotili ustvarjalnega izziva, Ivano Orleansko osvoboditi interpretacij njene maskulinosti in s tem rekonstruirati ključne trenutke Ivaninega življenja skozi sodobne izkušnje.

  Maud Hendricks in Bernie O'Reilly sta za svoje izhodišče vzeli Sveto Ivano Georgea Bernarda Shawa, skozi svoje ugotovitve pa naslavljata zlasti položaj žensk v današnji družbi. Pri tem sodelujeta z Ivano Bacik, senatorko in profesorico kazenskega prava, kriminologije, penologije ter feministične teorije in prava na Trinity College v Dublinu, ter medgeneracijsko skupino različnih žensk v Dublinu in Ljubljani.

  Z raziskavo ter serijo delavnic bosta spletali niti sodobnih situacij za ženske različnih ozadij v na novo uokvirjeno zgodovinsko naracijo, pri čemer bosta skušali poudariti in osvetliti kontinuitete, resonance in pomembnost za trenutni zgodovinski moment.  Outlandish Theatre Platform ustvarja novo eksperimentalno gledališče z različnimi strokovnjaki in skupnostnimi udeleženci, ki človeški smisel in nesmisel kujejo v nenavadne izkušnje performansa. Zavzema se za paticipatorno in eksperimentalno gledališko prakso, ukoreninjeno znotraj lokalnih skupnosti, da bi zagotovila večji dostop do sodelovanja v ustvarjalni dejavnosti, reprezentacijo manjšinskih glasov, angažiranost in razvoj premalo nezastopanih občinstev ter raziskovanje performativnega potenciala rivalskih identitet.

 • 10. 10. 2018
  Lokacija:
  Mladinski Center Jesenice, Ulica Viktorja Kejžarja 22, 4270 Jesenice

  STIK Jesenice - Čas in prostor za STIK mladih Lgbt+* oseb

  Končno, nekaj novega se dogaja! Čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja. Čas in prostor za STIK mladih LGBT+* oseb ter oseb, ki se identificirate izven normativnih identifikacij in oseb, ki jim lastna spolna usmerjenost in/ali spolna identiteta postavlja(ta) vprašanja. :)

  STIK skupina je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem ... Na skupini je zagotovljeno varno okolje, brez sovražnosti in pametovanja, kjer je prostor za iskrene pogovore, razmišljanja in osebno rast, posebno pozornost pa bo posvečena temam, povezanih s spolno usmerjenostjo, spolno identiteto in spolnostjo.

  STIK skupina postaja tradicija. Dogaja se enkrat na mesec, ob istem času, na istem mestu (Na Jesenicah smo vsako drugo sredo v mesecu od 18h do 20h). Da ne bo kakšne zmede. :)

  Dobimo se v sredo, 10. oktober 2018 ob 18.00 uri v Mladinskem centru Jesenice, Ulica Viktorja Kejžarja 22, Jesenice.

  Vstop je prost, zaželene pa so prijave na stik@legebitra.si zaradi lažje organizacije.

  Se STIKnemo!

  POMEMBNO: na vseh STIK dogodkih velja ničelna toleranca do kakršnega koli nasilja, diskriminacije, sovraštva in sovražnega govora.
  *kratica LGBT pomeni lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.

  Čas za STIK izvaja Društvo informacijski center Legebitra v sodelovanju z Mladinskim centrom Jesenice.

 • 10. 10. 2018
  Lokacija:
  Breg 22, SI- 1000 Ljubljana

  Med znotraj in zunaj > Predavanje Liz Collins

  Liz Collins je priznana ameriška umetnica in oblikovalka iz New Yorka. Že tri desetletja raziskuje meje med slikarstvom, tekstilno umetnostjo in prostorskimi instalacijami.

  Svetovno priznana raziskovalka družbenih in kulturnih trendov Lidewij Edelkoort je Liz Collins vključila v NYTM Magazine 2017, kot eno izmed najbolj perspektivnih tekstilnih umetnic sodobnega časa.

  V nadaljevanju seznam njenih najpomembnejših samostojnih razstav: the Tang Museum at Skidmore, College, Saratoga Springs, NY; Heller Gallery, New York, NY; the Textile Arts Center, New York, NY; AMP Gallery, Provincetown, MA; AS220 in Providence, RI; the Knoxville Museum of Art, Knoxville, TN; Museum of Arts and Design, New York, NY; the Museum of Modern Art, New York, NY; the Institute of Contemporary Art, Boston, MA; the Leslie Lohman Museum of Gay and Lesbian Art, New York, NY; the Milwaukee Art Museum, Milwaukee, WI.

  Liz Collins je prejela številne nagrade in priznanja, med njimi United States Artist Target Fellowship, MacColl Johnson Fellowship in CeCArtsLink Grant.

  Predavanje je odprto za javnost in bo potekalo v angleščini.
  Pričetek: 18:00
  Lepo vabljeni!

  Projekt "Med znotraj in zunaj" sofinancirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

 • Čas:
  10. 10. 2018
  od 16:00 do 20:30
  Lokacija:
  Filozofska fakulteta UL, Aškerčeva 2, Ljubljana

  Spolna sreda

  Na svetovni dan duševnega zdravja bomo govorili o spolu. Sredino dogajanje bo sestavljeno iz dveh predavanj in ogleda dokumentarnega filma, po katerem bo sledil komentar in pogovor.

  O SPOLU
  V prvem predavanju bo red. prof. dr. Milica Antić Gaber razjasnila osnovne pojme, vezane na spol in predstavila področje svojega ukvarjanja.

  PRAVNO PRIZNANJE SPOLA
  Linn Julian Koletnik bo pojasnil, kaj pomeni transspolnost. Opredelil bo tudi pravno priznanje spola ter predstavil njegov pomen. Svojo izkušnjo s procesom pravnega priznanja spola pa bosta z nami delila Edi A. Klobučar in Lea Aymard.
  Sklopu predavanj bo sledil krajši oddih, med katerim se boste lahko okrepčale_i s kavo in prigrizki.

  Ob 19:00 se bo predvajal dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji. Po ogledu filma bo sledil pogovor z Leo Aymard in Liamom Gabrielom Viragom.
  O filmu:
  »Dokumentarni film Transspolna življenja v Sloveniji, ki predstavlja 10 transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb iz raznih krajev države, govori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaja transspolnih oseb v slovenski družbi. Film želi povečati osveščenost o življenju transspolnih oseb v Sloveniji, predvsem pa prispevati k povečanju vidnosti in legimitiranja transspolnih oseb, tako razkritih kot (še) nerazkritih. Film je nastal v sodelovanju Zavod TransAkcija, nevladne organizacije, ki deluje za podporo in zagovorništvo pravic transspolnih oseb v Sloveniji in Sanctuary Studios Inc (Kanada), mednarodnega produkcijskega podjetja, ki primarno producira dokumentarne filme o človekovih pravicah s poudarkom na pravicah LGBTI oseb.« (Zavod TransAkcija)
  __________________________________

  Dogodek je del celotedenskega projekta ob dnevu duševnega zdravja. Program projekta si lahko ogledate tukaj:

  https://www.facebook.com/projekt.kako.si/photos/a.288637231162812/2400008346692346/?type=3&theater

 • Čas:
  10. 10. 2018
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  Pokrajinski Muzej Maribor, 2 Grajska Ulica, 2000 Maribor

  Začasno bivališče, Na grad 25, Ig

  Vabimo vas na predstavitev knjige in otvoritev razstave fotografij

  ZAČASNO BIVALIŠČE, NA GRAD 25, IG,

  ki bo v četrtek, 11. oktobra, ob 19. uri,
  v pritličju bastije mariborskega gradu, vhod z Grajske ulice.

  Predstavitev knjige, ki je izšla pri Javni agenciji za knjigo RS in nastala v okviru projekta "Vključujemo in aktiviramo!", ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (ESS), bo vodila Melita Forstnerič Hajnšek.
  Sodelovali bodo soavtorice knjige prof. dr. Milica Antić Gaber, Nina Perger, Darja Tadič, avtorica fotografij Jasmina Vidmar ter Miha Marinc iz Javne agencije za knjigo RS.

  Na razstavi bodo na ogled fotografije, ki jih je Jasmina Vidmar
  posnela ob pripravi knjige Začasno bivališče, Na grad 25, Ig.

  Veselimo se vašega obiska!

AEC v1.0.4