Napovednica

 • Čas:
  od 07. 09. 2018
  do 21. 09. 2018
  Lokacija:
  različne lokacije po Mariboru

  Skuštrane! in bradati 2018, 2. festival enakosti, Maribor

  GLASBENI FESTIVAL Z DRUŽBENO ANGAŽIRANO NOTO

  V Mariboru in okolici deluje, vadi in nastopa skupaj več kot 100 glasbenih skupin ali solo glasbenikov. Po ocenah akterjev, povezanih s glasbo, je med njimi manj kot 30% žensk.
  Zakaj?
  S kulturnoumetniško pobudo SKUŠTRANE! IN BRADATI in 2. festivalom enakosti na MB glasbeni sceni nagovarjamo problematiko omenjene neenakosti, njena rdeča nit pa je vključevanje ženske in moške perspektive. Skozi projektne aktivnosti (glasbene nastope, delavnice, podkaste, pogovore, okrogle mize...) istočasno sprožamo ne samo javni diskurz, temveč tudi kritični razmislek in refleksijo na temo nezastopanosti žensk na mariborski glasbeni sceni.

  S festivalom enakosti skozi glasbo, kot glavno aktivnostjo kulturno umetniške družbeno angažirane pobude, omogočamo praktično izhodišče za vzpostavljanje poligona za večjo izpostavljenost žensk na mariborski glasbeni sceni in širjenja ženske umetniške in družbene senzibilnosti v mestu Maribor. Z Mariborčani vred.

  V petek, 7.9.2018 se s koncertnim programom pod organizatorstvom Kulturno umetniškega društva Coda v Jazz klubu Satchmo odpira 2. festival enakosti na mariborski glasbeni sceni, SKUŠTRANE! IN BRADATI, glasbeni festival z družbeno angažirano noto.

  Festival se bo odvijal, in se s predfestivalskimi aktivnostmi že odvija na več mariborskih prizorišč:

  Mariborski Mestni park, poletje 2018 (piknik podkasti)
  Jazz klub Satchmo, 7. september 2018 (koncertni program)
  MC Pekarna, 8. september 2018 (koncertni program)
  Vetrinjski dvor, 9. do 15. september 2018 (koncertni program, performansi, lutkovna predstava)
  GT22, 16. in 17. september 2018 (filmski pogovori in projekcije)
  Hiša mladih (Mestni mladinski svet Maribor), 18. in 19. september 2018 (delavnici, okrogla miza)
  Dvorana Gustaf Pekarna, 20. september 2018 (koncertni program)
  KMŠ Pisarna, 21. september 2018 (koncertni program)
  Mariborski Stari most, 4. do 30. september 2018 (razstava fotografij)
  Vid na oko, 10. do 30. september 2018 (virtualni razstavni projekt)
  Mariborski trgi in ulice, september 2018 (mestne intervencije)

 • Čas:
  18. 09. 2018
  od 11:00 do 12:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Tiskovna konferenca: Inštitut 8. marec

  Vabimo vas na tiskovno konferenco Inštituta 8. marec, na kateri bomo najprej predstavili nadaljevanje kampanije #jaztudi, nato pa napovedali temo in program novega letnika ter odgovorili na morebitna vprašanja.

 • Čas:
  18. 09. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, Masarykova 24, Ljubljana

  Sindikat odklonskih entitet: Popis odklonskih entitet

  Okrogla miza: Popis odklonskih entitet
  Vodena debata, ki ni namenjena sama sebi, s katero želimo na zgoščen način predstaviti aktualne razmere v polju robnih urbanih žanrov. Z ustvarjalkami_ci se bomo pogovarjali o produkcijskih razmerah, prostorski situaciji, (ne)financiranju in njihovih strategijah, s katerimi si ustvarjajo pogoje za delovanje v »vzporednih resničnostih«. Okroglo mizo moderira Saška Rakef.

  Pogovor bo potekal v slovenščini.
  Vstop prost
  Več ⇢ https://sindikat.emanat.si/project/popis-odklonskih-entitet/

 • Čas:
  18. 09. 2018
  od 18:00 do 20:30
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  DIHtiv večer, drugič

  Vabimo te na drugo izdajo DIHtivega večera, na katerem bomo prebirali nove pesmi in krajše pripovedi avtoric_jev, ki sodelujejo v letošnji akciji DIHtivo. Nekatere od njihovih stvaritev najdete na naši spletni strani www.dih.si/dihtivo.

  S svojo poezijo bodo med drugim nastopili Gregor Brdnik, Urška, Tom Veber in Renato Volker - Rene, dela še nekaterih sodelujočih pa bodo prebirali tudi Ana, Iztok in dramski igralec Milan Štefe.
  Morda ob praznovanju 15-letnice DIHa zasanjarimo tudi malce v preteklost in podoživimo nekaj strasti iz prve knjižne izdaje DIHtivo, ki je izšla leta 2010.

  Še vedno si dobrodošla_el, da se udeležiš akcije DIHtivo 2018 in z nami deliš svoje pesmi ali kratke zgodbe. Pošlješ nam jih lahko na info@dih.si. V zahvalo boš prejel_a paket DIHovih promocijskih izdelkov.

  Se vidimo v torek, 18. septembra, ob 18h pod DIHovim javorjem!

 • Čas:
  18. 09. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

  Irena Tomažin Zagoričnik: Mes(t)o glasu

  Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Tokrat se je avtorica s tremi soustvarjalkami posvetila raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju. Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja.

  Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja.

AEC v1.0.4