Napovednica

 • Čas:
  od 12. 07. 2018
  do 24. 07. 2018
  Lokacija:
  Mestna občina Ljubljana

  Kraljica-vojakinja, zgodba romunske kraljice Marije

  KRALJICA-VOJAKINJA, dokumentarna fotografska razstava
  10. – 24.7.2018
  Romunsko kulturno združenje je ob obeležitvi stote obletnice Prve svetovne vojne in Velike Romunije v sodelovanju z uglednimi romunskimi institucijami pripravilo razstavni projekt »KRALJICA-VOJAKINJA«. Gre za večplasten projekt s pričujočo razstavo dokumentarnih fotografij, ki predstavljajo pristno zgodovinsko pričevanje o Prvi svetovni vojni. Leta 2017 je prejel romunsko državno nagrado Stoletnica, sedaj pa je v obliki potujoče razstave prispel v Ljubljano in bo v ljubljanski Mestni hiši na ogled med 10. in 24. julijem 2018.

  Na 30. panojih je prikazana zgodba kraljice Marije, suverene vladarice Romunije stoletje nazaj, ki se je v težkih, z vojno zaznamovanih, letih poistovetila s trpljenjem romunskega ljudstva, se pridružila sanitetni službi in poskrbela za vzpostavitev vojaških bolnišnic, javnih kuhinj in skladišč hrane, zavetišč za revne in še veliko drugega.

  Bila je edina kraljica, ki v tistih težkih časih ni poznala strahu pred kroglami, bombami in epidemijami; vsakodnevno je obiskovala vojaške bolnišnice, da bi ranjenim in tifusnim bolnikom lajšala trpljenje, jih oskrbovala z zdravili, hrano in odejami. V uniformi medicinske sestre se je kraljica neustrašno podala celo na fronto in v »jarkih smrti« v prvih bojnih črtah spodbujala svoje vojake.
  Za njeno pogumno držo med Prvo svetovno vojno ji je slavni romunski general Constantin Prezan podelil medaljo za vojaške vrline, grof Saint-Aulaire, francoski veleposlanik v Romuniji, pa Zlato medaljo za boj proti epidemijam ter Vojni križ (Croix de Guerre). Od takrat kraljico imenujejo tudi »KRALJICA-VOJAKINJA«.
  Razstava je skupen projekt številnih romunskih institucij: Generalštaba romunske vojske, Državnega vojaškega muzeja Ferdinanda I., Državnega arhiva Romunije, Knjižnice romunske akademije, Narodne knjižnico Romunije, Državnega filmskega arhiva, Muzeja Karla I. v Braili, Moldavskega državnega muzejskega kompleksa v Iaşiju, Centralne univerzitetne knjižnice Mihaija Eminesca v Iaşiju in Rdečega križa Romunije. S podporo Romunskega kulturnega inštituta in romunskega Ministrstva za zunanje zadeve z njegovimi diplomatskimi predstavništvi v tujini bo razstava gostovala v številnih mestih po svetu.

 • Čas:
  od 15. 07. 2018
  do 29. 07. 2018
  Lokacija:
  terminal@pina.si

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov_k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov/-k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi na temo enakosti spolov, ki bo v Palermu (Sicilija, Italija), oktobra 2018. Srečanja se bo udeležilo skupaj 28 udeleženk/-cev iz Italije, Hrvaške, Latvije in Slovenije.

  Termin: 17.-24. oktober 2018
  Rok za prijavo: 29. julij 2018
  Mladinska izmenjava: Sleeping Beauty
  Organizator: Associazione di promozione sociale Maghweb, Italy
  Profil udeleženk/-cev: 6 mladih in vodja skupine
  Starost: 18-26 (starost vodje skupine nima zgornje omejitve)
  Lokacija: Palermo (Sicilija), Italija

  Projekt se osredotoča na potrebo po identificiranju oblik komuniciranja, ki spodbujajo (ne)enakosti med spoloma in odpira razpravo o vlogi žensk v medijih.

  Več info: http://www.pina.si/iscemo-udelezenke-ce-za-mladinsko-izmenjavo-na-siciliji/

  Zainteresirani/-e izpolnite spletno prijavnico do vključno nedelje, 29. julija 2018. Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

 • Čas:
  19. 07. 2018
  od 16:00 do 17:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Aktivistični krožek

  Aktivistični krožek se lepo postavlja. Skupaj smo naredile_i koncept in si zastavile_i aktivnosti. Ob 18. Paradi ponosa, pa smo izdelale_i tudi svoje transparente in jih nosile_i na povorki.

  Če te zanima zgodovina različnih aktivizmov za človekove pravice, če te zanimajo različne aktivistične tehnike, šole, različne ideje, filozofije in pristopi, če bi rad_a kot aktivnen_na državljan_ka dodal_a svoj kamenček v mozaiku emancipatornih gibanj, se nam pridruži!

  Krožek še je v začetni fazi, zato še nič ni zamujenega!

  V četrtek, 19. julija ob 16 uri, se bomo zbrale_i v MC Legebitra.
  Pridi!

 • Čas:
  19. 07. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Krožek praktične filozofije

  Odprt prostor, zanimive teme, navdihujoče debate, svoboda misli in besede, spoštovanje raznolikih mnenj in stališč ... krožek praktične filozofije je mesto svobode, mesto emancipacije misli in duha.

  Vaša vodnica skozi miselne mangrove je Dali.

  Svobodno pristopite.
  Boste gotovo prišle_i več kot enkrat.
  Pričakujemo vas!

AEC v1.0.4