Napovednica

 • Čas:
  od 12. 07. 2018
  do 24. 07. 2018
  Lokacija:
  Mestna občina Ljubljana

  Kraljica-vojakinja, zgodba romunske kraljice Marije

  KRALJICA-VOJAKINJA, dokumentarna fotografska razstava
  10. – 24.7.2018
  Romunsko kulturno združenje je ob obeležitvi stote obletnice Prve svetovne vojne in Velike Romunije v sodelovanju z uglednimi romunskimi institucijami pripravilo razstavni projekt »KRALJICA-VOJAKINJA«. Gre za večplasten projekt s pričujočo razstavo dokumentarnih fotografij, ki predstavljajo pristno zgodovinsko pričevanje o Prvi svetovni vojni. Leta 2017 je prejel romunsko državno nagrado Stoletnica, sedaj pa je v obliki potujoče razstave prispel v Ljubljano in bo v ljubljanski Mestni hiši na ogled med 10. in 24. julijem 2018.

  Na 30. panojih je prikazana zgodba kraljice Marije, suverene vladarice Romunije stoletje nazaj, ki se je v težkih, z vojno zaznamovanih, letih poistovetila s trpljenjem romunskega ljudstva, se pridružila sanitetni službi in poskrbela za vzpostavitev vojaških bolnišnic, javnih kuhinj in skladišč hrane, zavetišč za revne in še veliko drugega.

  Bila je edina kraljica, ki v tistih težkih časih ni poznala strahu pred kroglami, bombami in epidemijami; vsakodnevno je obiskovala vojaške bolnišnice, da bi ranjenim in tifusnim bolnikom lajšala trpljenje, jih oskrbovala z zdravili, hrano in odejami. V uniformi medicinske sestre se je kraljica neustrašno podala celo na fronto in v »jarkih smrti« v prvih bojnih črtah spodbujala svoje vojake.
  Za njeno pogumno držo med Prvo svetovno vojno ji je slavni romunski general Constantin Prezan podelil medaljo za vojaške vrline, grof Saint-Aulaire, francoski veleposlanik v Romuniji, pa Zlato medaljo za boj proti epidemijam ter Vojni križ (Croix de Guerre). Od takrat kraljico imenujejo tudi »KRALJICA-VOJAKINJA«.
  Razstava je skupen projekt številnih romunskih institucij: Generalštaba romunske vojske, Državnega vojaškega muzeja Ferdinanda I., Državnega arhiva Romunije, Knjižnice romunske akademije, Narodne knjižnico Romunije, Državnega filmskega arhiva, Muzeja Karla I. v Braili, Moldavskega državnega muzejskega kompleksa v Iaşiju, Centralne univerzitetne knjižnice Mihaija Eminesca v Iaşiju in Rdečega križa Romunije. S podporo Romunskega kulturnega inštituta in romunskega Ministrstva za zunanje zadeve z njegovimi diplomatskimi predstavništvi v tujini bo razstava gostovala v številnih mestih po svetu.

 • Čas:
  od 15. 07. 2018
  do 29. 07. 2018
  Lokacija:
  terminal@pina.si

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov_k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi

  PiNA Terminal išče 7 kandidatov/-k za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi na temo enakosti spolov, ki bo v Palermu (Sicilija, Italija), oktobra 2018. Srečanja se bo udeležilo skupaj 28 udeleženk/-cev iz Italije, Hrvaške, Latvije in Slovenije.

  Termin: 17.-24. oktober 2018
  Rok za prijavo: 29. julij 2018
  Mladinska izmenjava: Sleeping Beauty
  Organizator: Associazione di promozione sociale Maghweb, Italy
  Profil udeleženk/-cev: 6 mladih in vodja skupine
  Starost: 18-26 (starost vodje skupine nima zgornje omejitve)
  Lokacija: Palermo (Sicilija), Italija

  Projekt se osredotoča na potrebo po identificiranju oblik komuniciranja, ki spodbujajo (ne)enakosti med spoloma in odpira razpravo o vlogi žensk v medijih.

  Več info: http://www.pina.si/iscemo-udelezenke-ce-za-mladinsko-izmenjavo-na-siciliji/

  Zainteresirani/-e izpolnite spletno prijavnico do vključno nedelje, 29. julija 2018. Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

 • Čas:
  18. 07. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Turnir v namiznem tenisu

  Konec junija smo v MC Legebitra same izdelale_i mizo za namizni tenis, jo v prvi polovici julija temeljito stestirale_i, zdaj pa je čas za prvi uradni Legebitrin TURNIR V NAMIZNEM TENISU z vaditeljico Blažko.

  Več o prijavah, pravilih, nagradah in spremljajočem programu ... kmalu.

  Spremljajte objave!
  In se pripravite na Legebitrin športni dogodek poletja!

AEC v1.0.4