Napovednica

 • Čas:
  od 12. 07. 2018
  do 24. 07. 2018
  Lokacija:
  Mestna občina Ljubljana

  Kraljica-vojakinja, zgodba romunske kraljice Marije

  KRALJICA-VOJAKINJA, dokumentarna fotografska razstava
  10. – 24.7.2018
  Romunsko kulturno združenje je ob obeležitvi stote obletnice Prve svetovne vojne in Velike Romunije v sodelovanju z uglednimi romunskimi institucijami pripravilo razstavni projekt »KRALJICA-VOJAKINJA«. Gre za večplasten projekt s pričujočo razstavo dokumentarnih fotografij, ki predstavljajo pristno zgodovinsko pričevanje o Prvi svetovni vojni. Leta 2017 je prejel romunsko državno nagrado Stoletnica, sedaj pa je v obliki potujoče razstave prispel v Ljubljano in bo v ljubljanski Mestni hiši na ogled med 10. in 24. julijem 2018.

  Na 30. panojih je prikazana zgodba kraljice Marije, suverene vladarice Romunije stoletje nazaj, ki se je v težkih, z vojno zaznamovanih, letih poistovetila s trpljenjem romunskega ljudstva, se pridružila sanitetni službi in poskrbela za vzpostavitev vojaških bolnišnic, javnih kuhinj in skladišč hrane, zavetišč za revne in še veliko drugega.

  Bila je edina kraljica, ki v tistih težkih časih ni poznala strahu pred kroglami, bombami in epidemijami; vsakodnevno je obiskovala vojaške bolnišnice, da bi ranjenim in tifusnim bolnikom lajšala trpljenje, jih oskrbovala z zdravili, hrano in odejami. V uniformi medicinske sestre se je kraljica neustrašno podala celo na fronto in v »jarkih smrti« v prvih bojnih črtah spodbujala svoje vojake.
  Za njeno pogumno držo med Prvo svetovno vojno ji je slavni romunski general Constantin Prezan podelil medaljo za vojaške vrline, grof Saint-Aulaire, francoski veleposlanik v Romuniji, pa Zlato medaljo za boj proti epidemijam ter Vojni križ (Croix de Guerre). Od takrat kraljico imenujejo tudi »KRALJICA-VOJAKINJA«.
  Razstava je skupen projekt številnih romunskih institucij: Generalštaba romunske vojske, Državnega vojaškega muzeja Ferdinanda I., Državnega arhiva Romunije, Knjižnice romunske akademije, Narodne knjižnico Romunije, Državnega filmskega arhiva, Muzeja Karla I. v Braili, Moldavskega državnega muzejskega kompleksa v Iaşiju, Centralne univerzitetne knjižnice Mihaija Eminesca v Iaşiju in Rdečega križa Romunije. S podporo Romunskega kulturnega inštituta in romunskega Ministrstva za zunanje zadeve z njegovimi diplomatskimi predstavništvi v tujini bo razstava gostovala v številnih mestih po svetu.

 • Čas:
  12. 07. 2018
  od 15:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Limonada za MC Legebitra

  17. maja smo odprle_i prenovljeni Mladinski center Legebitra. Prenovile_i smo ga same_i, prostovoljke_ci Legebitre in zaposleni ob močni strokovni podpori Preoblikovalnica.

  Pri tem je nastalo okvirno 2.700 EUR stroškov. Ker sredstev za investicijsko vzdrževanje in prenovo ne moremo pokriti z nobenimi projektnimi sredstvi, smo se odločile_i, da jih bomo zbrale_i same_i.

  V četrtek, 12. julija, bo Metod za prostovoljne prispevke točil domačo, prijetno ohlajeno limonado. Tudi muzika bo, pa prigrizki in družabne igre.

  Pridite. Vsak zbrani evro bomo namenile_i kritju stroškov prenove mladinskega centra.

 • Čas:
  12. 07. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Biblioteca Statale Stelio Crise, Largo Papa Giovanni XXIII, 6 Trst

  Dvojezično srečanje, posvečeno pesnici Ljubki Šorli

  V državni knjižnici Stelio Crise se bo v četrtek 12. julija, ob 17.00
  odvijalo dvojezično srečanje, posvečeno pesnici Ljubki Šorli. Ugledni
  gost bo pesnik Roberto Dedenaro. V neformalnem, sproščenem in
  prijateljskem vzdušju se bomo popeljali v pesniški svet, pomembne
  goriške pesnice, ki je po mnenju nekaterih literarnih zgodovinarjev,
  med vsemi slovenskimi pesnicami napisala največ sonetov. Namen
  srečanja je spodbujati zanimanje za pesniško delo Ljubke Šorli bodisi
  v izvirniku kot tudi v italijanskih prevodih. Dogodek pripravlja
  Elena Cerkvenič, sodelujeta Thomas Grill in Silvana Hvalič.

AEC v1.0.4