Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  09. 05. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  pred. 233, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva cesta 2, Ljubljana

  Drude Dahlerup: Has democracy failed women

  V predavanju bo prof. Dahlerup, izhajajoč iz njene nove knjige z istim naslovom zagovarjala tezo, da je pod-reprezentiranost žensk v političnem odločanju predstavlja demokratični deficit. Razpravljala bo o tem, do katere mere smo globalno gledano na pravi poti do popolne enakosti spolov v politiki. Ali bomo videli “backlash”, posebno v ne-liberalnih demokracijah ali strankah? Ali lahko gibanje #MeToo spremeni te trende?

  Drude Dahlerup je profesorica političnih ved na Univerzi v Stockholmu, Švedska in zaslužna profesorica na Univerzi Roskilde, Danska. Izjemno angažirana predavateljica in raziskovalka dela tudi kot globalna svetovalka (UN Women), v organizaciji Inter-Parliamentary Union in drugih mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z opolnomočenjem žensk v politiki. Napisala je številne članke in knjige s področja žensk in politike, ženskega gibanja in feministične teorije.

 • Čas:
  09. 05. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  09. 05. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Biseksualno srečanje: Evrovizija

  Evrovizija zaradi svojega ironičnega in neironičnega kiča ter zaradi priljubljenosti v skupnosti velja za zelo LGBT+ tekmovanje, in ker smo sredi evrovizijskega tedna, bomo tokratno srečanje posvetile_i prav Evroviziji.

  Vprašale_i se bomo, kako dobrodošle in uspešne so na tekmovanju dejansko LGBT+ točke. Kdo so bile_i pretekle_i biseksualne_i nastopajoče_i in zmagovalke_ci? Kako je (bila) biseksualnost na evrovizijskem odru uporabljena kot metafora, subverzija, provokacija, seksi dodatek ali čisto po pomoti? Seveda pa bomo predebatirale_i tudi svoje letošnje favorite_ke. Se vidimo!

 • Čas:
  09. 05. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

  15. večer LGBT proze in poezije

  Petnajsti večer LGBT proze in poezije bo potekal v sredo, 9. maja ob 20.00 v Galeriji Škuc na Starem trgu 21 v Ljubljani. Jubilejni petnajsti večer v legendarni Galeriji :)

  Tudi tokrat lepo vabljene_i vse_i, ki pišete prozo ali poezijo z LGBT tematiko, da se nam pridružite na tem večeru. Ker nas bo zagotovo veliko, vas prijazno nagovarjamo, naj vaš prispevek ne presega PET MINUT branja, kar znese pesem ali dve oziroma eno stran proznega besedila.

  Izkoristite priložnost, da se v svojih petih minutah predstavite z najboljšim prispevkom in nepozabnim nastopom :)

  Vse udeležene pa vabimo še k drugačnemu sodelovanju. Vprašanje za vsako_vsakega od vas je: Kateri politični (humanitarni, družbeni ...) dogodek se vam zdi najpomembnejši in/ali je najbolj vplival na vas? Lahko se ozrete po svetovni, nacionalni ali lokalni zgodovini, v daljno preteklost ali sedanjost ..... Vaš dogodek bo med vašim branjem tudi vizualno predstavljen na platnu, zato vas prosimo, da nam pošljete tudi fotografije ali spletne povezave. Hvala!

  Prosimo, da zaradi lažje organizacije čimprej potrdite svojo udeležbo in nam najpozneje do 15. aprila pošljete tudi svojo kratko biografijo.

  Veselimo se ponovnega ali pa prvega srečanja z vami

AEC v1.0.4