Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  08. 05. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Pogovor s Drude Dahlerup

  O spolnih kvotah se bomo pogovarjali s profesorico političnih ved Drude Dahlerup.

  O svetovnem projektu spolnih kvot v politiki se bo s profesorico Dahlerup pogovarjala dr. Milica Antić Gaber. Poznavalki tovrstne tematike sta v reviji Teorija in praksa uredili poseben sklop o učinkovitosti spolnih kvot v politiki srednje vzhodne Evrope.

 • Čas:
  08. 05. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  UGM l Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  O nevarnosti mizoginega pogleda na ustvarjalnost

  Prihodnji teden, v torek ob 18.00, bomo v UGM gostili dve umetnici, prejemnici nagrade Prešernovega sklada, Majo Smrekar in Simono Semenič. O nevarnosti mizoginega pogleda na ustvarjalnost se bo z njima pogovarjala kustosinja in direktorica UGM Breda Kolar Sluga. Udeležba je brezplačna. Vabljeni!

AEC v1.0.4