Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 04. 05. 2018
  do 06. 05. 2018
  Lokacija:
  CŠOD-Škorpijon, Veliki Boč 31a, 2353 Sv. Duh na Ostrem Vrhu

  Mladinski tabor Legebitre: Varen prostor(?)

  Kot vsako leto na Legebitri organiziramo tradicionalno legendaren mladinski izobraževalni tabor.

  Kdaj in kje?
  Od petka, 4.5. do nedelje, 6.5.2018,
  V CŠOD Škorpijon (Sveti Duh na Ostrem Vrhu) oz. sredi ničesar :-)

  Tema letošnjega mladinskega LGBTIQ+ tabora je Varen prostor(?)

  Kaj pravzaprav je varen prostor? Ali se počutimo zares varne znotraj skupnosti in prostorov, ki ne vidijo in/ali pripoznavajo vseh naših identitet?
  Ali s(m)o tudi nebinarne osebe, osebe, ki uporabljamo/uporabljajo voziček, osebe, ki slabše slišijo/vidijo, osebe, ki niso bele polti del LGBTIQ+ skupnosti, smo zares vidne_i in je to za nas varen prostor?

  Tabor bo posvečen iskrenim pogovorom, deljenju izkušnj in medsebojnemu spodbujanju.
  Preko neformalnih metod bodo prostovoljke_ci Legebitre izpostavljale_i zgoraj omenjene teme.
  Med seboj bomo pripoznavale_i preplete lastnih raznolikih osebnih okoliščin.
  Naslavljale_i bomo kaj lahko naredimo me_i same_i, da bo prostor znotraj LGBT+ skupnosti varnejši.

  Koliko: 20 EUR (za stroške prevoza)
  Kaj: 2 polna penziona, trije dnevi zanimivih interaktivnih delavnic, ki bodo razmigale možgančke, paket dobrodošlice, zabavni večeri, nova prijateljstva, pogovori, smeh ...

  Prijave zbiramo do nedelje, 22.4.2018, oz. do zapolnitve prostih mest, zato priporočamo, da se prijaviš čim prej.
  Prijavite se lahko vse_i, ki ste stare_i od 16 do 29 let. Prijavnica na tej povezavi:

  https://goo.gl/forms/ZTLJshaDkxm3xXmI2

 • Čas:
  04. 05. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  [A] Infoshop, AKC Metelkova

  Infokafana (LII): Avtonomne skupnosti na spletu

  V [A] Infoshopu nadaljujemo z lahkotnimi petkovimi večeri, kjer se pogovarjamo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju.

  Tokrat bomo gostili tovariša, ki nam bo predstavil možnost gradnje avtonomne skupnosti in prostorov na svetovnem spletu.

  Mastodon (http://joinmastodon.org/) je svobodno programje, s katerim aktivisti_ke lahko izgrajujejo decentralizirano, avtonomno socialno omrežje in lokalne skupnosti na svetovnem spletu, ki so povrhu tega varne(jše) za uporabnice_ke. Z Mastodonom že gradijo avtonomne spletne skupnosti predvsem anarhistične, socialistične, feministične ali LGBTIQA+ osebe in skupine po vsem svetu.

  S tovrstnimi praksami se lahko upiramo korporativno-kapitalističnim zahtevam po brezplačnem delu, kraji in privatizaciji naših osebnih podatkov in produktov, sublimnim manipulacijam, prisluškovanju in nesankcioniranemu nadlegovanju.

  V pogovoru bomo še preizpražali_e mite in paradokse, ki se najpogosteje uporabljajo kot argumenti za prednostno uporabo korporativnih socialnih omrežij (FB, Twitter idr.). Ob tem bomo na kratko pregledali_e in komentirali_e nekatero drugo obstoječo svobodno programje, namenjeno antiavtoritarnim skupnostim.

  Vabljene_i na pogovor, kako je možno graditi avtonomno skupnost na svetovnem spletu!

AEC v1.0.4