Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 23. 05. 2018
  do 25. 05. 2018
  Lokacija:
  UGM l Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon
  Kolektivno zapolnjevanje škrbin na Wikipediji z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti
  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
  23. - 25. maj 2018

  Wikipedija je brezplačna spletna enciklopedija, kjer vsebino sooblikujejo njeni uporabniki in uporabnice. Wikipedijo v slovenščini ureja 564 prijavljenih uporabnikov in uporabnic. Na podlagi vzorca tistih, ki so poimenovani z lastim imenom, lahko sklepamo, da je le okoli 20 % urednikov člankov v slovenščini žensk. Še slabša statistika velja za vsebine v angleščini – po podatkih Fundacije Wikimedia iz leta 2011 je urednic manj kot 10 %. Posledično so vsebine na Wikipediji večinsko »moške« in osebnosti, ki imajo svoje življenje in delo predstavljeno v lastnih Wikipedija člankih, so povečini moški. V Slovenski Wikipediji je razmerje med biografskimi članki o moških in ženskah 91,81 : 8,19, kar jo uvršča na rep lestvice.

  Kot ustanova, ki skrbi za popularizacijo in diseminacijo moderne in sodobne umetnosti ter se zavzema za enakopravnost žensk, vas vabimo, da se nam pridružite na tridnevni delavnici Wiki urednice_ki. Na delavnici se bomo naučili, kako na Wikipedijo dodati nove vsebine ter kako urejati obstoječe članke. Nadobudne urednice in urednike bomo spodbudili, da Wiki škrbine zapolnite z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti ter s prevodi člankov iz drugih jezikov. Udeleženke in udeleženci bodo delavnico zapustili opremljeni z novimi orodji za boj zoper patriarhatu!

  Delavnici se lahko pridruži vsakdo. Udeležba je brezplačna. Udeleženke in udeleženci naj s seboj prinesejo svoj prenosni računalnik. Nekaj računalnikov bo na voljo v kolektivno uporabo. Prijave zbiramo do 13. maja 2018 na naslovu elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si. Za več informacij lahko pokličete na 02 251 04 94.

 • Čas:
  24. 05. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  ZRC SAZU, Mala dvorana, Novi trg 2, Ljubljana

  Marjetka Golež Kaučič: Ljudska balada o detomorilki

  Vabimo vas na predavanje, ki ga bo na modulu Slovenske študije v okviru doktorskega študija 3. stopnje Primerjalni študij idej in kultur na Podiplomska šola ZRC SAZU, imela izredna profesorica za slovensko književnost in koordinatorica modula ter znanstvena svetnica na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC SAZU izr. prof. dr. Marjetka Golež Kaučič:

  LJUDSKA BALADA O DETOMORILKI: MED RESNIČNOSTJO IN FIKCIJO.

  Predavanje se osredinja na temo detomora, ki je izjemno močno zastopana tako v slovenski kot v evropski baladni tradiciji, kot tudi v delih evropskih in slovenskih avtorjev od 18. do 20. stoletja, vse od Goetheja do Makarovičeve. Osredotočamo se na baladni tip Obsojena detomorilka, enega redkih baladnih tipov, ki je nastal v urbanem okolju. Ob tem je postavljena domneva, da naj bi t. i. arhetekst ustvaril izobraženec in ne samo nadarjeni posameznik iz nižjih plasti. S pomočjo tekstne analize pesmi in na podlagi folklorističnih, etnoloških, antropoloških, zgodovinskih, pravnih in literarnovednih spoznanj ponovno presoja pomembnost besedila v razmerju do konteksta in teksture ter odkriva podrobnosti življenjskih razmer subjekta balade, ki je povezan s t. i. zgodovinskim subjektom, saj naj bi balada nastala v drugi polovici 18. stoletja v Ljubljani. Ugotavlja, da so upodobitve ženske kot detomorilke ter njena kasnejša usoda, v baladah in literarizacijah odsevale družbeno-politično resničnost časa, v katerem so nastale, le redke literarne obdelave pa tudi kritiko njenega položaja v družbi, v povezavi s problemom detomora ali nezakonskega materinstva.

  Predavanje bo v četrtek, 24. maja 2018, ob 17. uri, v Mali dvorani, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana. Namenjeno je širši zainteresirani javnosti, vabljeni!

 • Čas:
  24. 05. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Kvartirjev kvir knjižni klub: Granatno jabolko

  Vabljene_i na Kvartirjev kvir knjižni klub, kjer vsak četrti četrtek v mesecu debatiramo o knjigah z LGBT+ tematikami in knjigah LGBT+ avtoric_jev.

  Aprila bomo brale_i roman Granatno jabolko avtorice Rite Mae Brown.

AEC v1.0.4