Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 23. 05. 2018
  do 25. 05. 2018
  Lokacija:
  UGM l Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon
  Kolektivno zapolnjevanje škrbin na Wikipediji z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti
  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
  23. - 25. maj 2018

  Wikipedija je brezplačna spletna enciklopedija, kjer vsebino sooblikujejo njeni uporabniki in uporabnice. Wikipedijo v slovenščini ureja 564 prijavljenih uporabnikov in uporabnic. Na podlagi vzorca tistih, ki so poimenovani z lastim imenom, lahko sklepamo, da je le okoli 20 % urednikov člankov v slovenščini žensk. Še slabša statistika velja za vsebine v angleščini – po podatkih Fundacije Wikimedia iz leta 2011 je urednic manj kot 10 %. Posledično so vsebine na Wikipediji večinsko »moške« in osebnosti, ki imajo svoje življenje in delo predstavljeno v lastnih Wikipedija člankih, so povečini moški. V Slovenski Wikipediji je razmerje med biografskimi članki o moških in ženskah 91,81 : 8,19, kar jo uvršča na rep lestvice.

  Kot ustanova, ki skrbi za popularizacijo in diseminacijo moderne in sodobne umetnosti ter se zavzema za enakopravnost žensk, vas vabimo, da se nam pridružite na tridnevni delavnici Wiki urednice_ki. Na delavnici se bomo naučili, kako na Wikipedijo dodati nove vsebine ter kako urejati obstoječe članke. Nadobudne urednice in urednike bomo spodbudili, da Wiki škrbine zapolnite z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti ter s prevodi člankov iz drugih jezikov. Udeleženke in udeleženci bodo delavnico zapustili opremljeni z novimi orodji za boj zoper patriarhatu!

  Delavnici se lahko pridruži vsakdo. Udeležba je brezplačna. Udeleženke in udeleženci naj s seboj prinesejo svoj prenosni računalnik. Nekaj računalnikov bo na voljo v kolektivno uporabo. Prijave zbiramo do 13. maja 2018 na naslovu elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si. Za več informacij lahko pokličete na 02 251 04 94.

AEC v1.0.4