Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 23. 05. 2018
  do 25. 05. 2018
  Lokacija:
  UGM l Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon

  Wiki urednice_ki | Wikipedia Edit-a-thon
  Kolektivno zapolnjevanje škrbin na Wikipediji z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti
  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
  23. - 25. maj 2018

  Wikipedija je brezplačna spletna enciklopedija, kjer vsebino sooblikujejo njeni uporabniki in uporabnice. Wikipedijo v slovenščini ureja 564 prijavljenih uporabnikov in uporabnic. Na podlagi vzorca tistih, ki so poimenovani z lastim imenom, lahko sklepamo, da je le okoli 20 % urednikov člankov v slovenščini žensk. Še slabša statistika velja za vsebine v angleščini – po podatkih Fundacije Wikimedia iz leta 2011 je urednic manj kot 10 %. Posledično so vsebine na Wikipediji večinsko »moške« in osebnosti, ki imajo svoje življenje in delo predstavljeno v lastnih Wikipedija člankih, so povečini moški. V Slovenski Wikipediji je razmerje med biografskimi članki o moških in ženskah 91,81 : 8,19, kar jo uvršča na rep lestvice.

  Kot ustanova, ki skrbi za popularizacijo in diseminacijo moderne in sodobne umetnosti ter se zavzema za enakopravnost žensk, vas vabimo, da se nam pridružite na tridnevni delavnici Wiki urednice_ki. Na delavnici se bomo naučili, kako na Wikipedijo dodati nove vsebine ter kako urejati obstoječe članke. Nadobudne urednice in urednike bomo spodbudili, da Wiki škrbine zapolnite z vsebinami o slovenskih umetnicah in umetnosti ter s prevodi člankov iz drugih jezikov. Udeleženke in udeleženci bodo delavnico zapustili opremljeni z novimi orodji za boj zoper patriarhatu!

  Delavnici se lahko pridruži vsakdo. Udeležba je brezplačna. Udeleženke in udeleženci naj s seboj prinesejo svoj prenosni računalnik. Nekaj računalnikov bo na voljo v kolektivno uporabo. Prijave zbiramo do 13. maja 2018 na naslovu elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si. Za več informacij lahko pokličete na 02 251 04 94.

 • Čas:
  23. 05. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Avtonomna tovarna Rog, Trubarjeva cesta 72, prostori Kolektiva Afkors, tretje nadstropje

  Rdeči tok misli

  Ker nekatere stvar niso izbira vas študentke socialne pedagogike vse lepo vabimo na okroglo mizo z naslovom »Rdeči tok misli«, ki predstavlja sklepno dejanje našega dva meseca trajajočega projekta. Ta je bil prvotno zamišljen zgolj kot zbiralna akcija vložkov za brezdomne ženske ter ženske z nizkim socialno-ekonomskim statusom, nato pa je prerasel v veliko več ter prestopil meje naših prvotnih ciljev. Med samim procesom se nam je porodilo nešteto zamisli, prihajale smo do novih spoznanj, dilem in vprašanj, katere bi želele deliti tudi z vami ter slišati vaše mnenje. Prav vsaka zgodba je dobrodošla, saj verjamemo, da lahko obogati vsakega izmed nas.
  S tem namenom vas v sredo, 23.5. vabimo v prostore Avtonomne tovarne Rog, Trubarjeva cesta 72, v prostore Kolektiva Afkors v tretjem nadstropju.
  Tam bomo v dvournem druženju, med 19.00 in 21.00, odpirale_i teme, povezane z menstruacijo in z njo povezanimi tabuji. Po kratki uvodni predstavitvi projekta se bomo tekom večera tako dotaknile_i vprašanj o prikriti neenakosti med spoloma, ki se manifestira v visoki obdavčitvi higienskih izdelkov, sami mistifikaciji menstrualnega cikla in še čem. Nekaj časa pa bomo posvetile_i tudi problematiki menstruacije med brezdomkami_ci, kateri je bil naš projekt prvotno posvečen. Ob vsem tem pa ostajamo odprte tudi za vaše predloge in teme, o katerih bi se želele_i pogovarjati.
  Iskreno si želimo, da bi se na naše vabilo odzvale_i v čim večjem številu, saj verjamemo, da bi preplet tako strokovnih kot tudi laičnih izkušenj naš projekt obogatil ter mu dodal še končno piko na i.

  Na kraju dogodka bo poskrbljeno za kavo in prigrizke. Zaradi lažje organizacije vas lepo prosimo, da udeležbo potrdite na facebooku ali pa na mail menstruirajmo.skupaj@gmail.com

  WHAT: A debate on gender equality, homelesness, menstruation as a taboo and anything else that opens up
  WHEN: Wednesday, 23. 5. 2018, 19:00-21:00
  WHERE: Avtonomna tovarna Rog, place of Kolektiv Afkors (third floor of the main building)

  Everybody invited, coffee and snacks guaranteed!

AEC v1.0.4