Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 17. 05. 2018
  do 20. 05. 2018
  Lokacija:
  Reka/Rijeka, Hrvaška

  Smoqua 2 - Festival of Queer and Feminist Culture

  Drage naše i dragi naši,

  uz čašicu (dvije, tri… :P) razgovora, puno rada i entuzijazma pripremile smo za vas drugo izdanje Smoque - Ponos i predrasude! Ujedinjene/i u različitosti, kroz tri dana festivala sve/i zainteresirane/i moći će se uključiti u događanja koja su za vas pripremile vaše LORI-ce u suradnji s PaRiterom, GSG i CŽS FFRI. Sve festivalske aktivnosti bit će usmjerene upoznavanju posjetiteljica/elja s LGBTIQ i feminističkim temama.

  Ove godine, naš i vaš omiljeni festival queer i feminističke kulture dobiva međunarodni karakter! Smoqua: Ponos i predrasude uključuje sudionice i sudionike iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku.

  Ako vas zanima povijest i značaj queera, važnost i doprinos feminizma i želite upoznati različite umjetnice/ke i aktivistice/e, udruge i organizacije koje djeluju u području ljudskih prava, prava seksualnih manjina i ženskih prava pridružite nam se na riječkom Korzu, Klubu mladih, Prostoru razmjene znanja i mnogim drugim mjestima Grada Rijeke od četvrtka 17. svibnja, IDAHOT, do 19. svibnja 2018.

  Želite biti dio aktivnog umjetničkog stvaranja, dio promjene, želite postaviti pitanja koja niste imali kome i možda niste znali kako? Festival Smoqua vas čeka! Umjesto šamara udijelimo jedni drugima otvorene dlanove, riješimo se predrasuda i ponosno izađimo na riječke ulice, trgove, centre, klubove…

  Raspored programa i svih događanja pogledajte ovdje: http://www.lori.hr/hr/zabava/smoqua-festival/842-smoqua-2-festival-queer-i-feministicke-kulture-u-rijeci-ponos-i-predrasude

  Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka/Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija
  Sponzori: Adria print, Bordel la Grotta

 • 19. 05. 2018
  Lokacija:
  Cirkusarnia NaokRog v AT Rog

  3. diy kabaret: Feminizem ni šala! + poziv za nastopajoče

  Vabljene_i na 3. DIY kabaret: feminizem ni šala!, ki bo v soboto 19. 5. ob 21ih v Cirkusarni NaokRog v AT Rog. Vabljene_i tudi k prijavi za nastop in/ali pomoč na dogodku.

  Sklop neodvisnih DIY kabaretov v cirkuškem prostoru Cirkusarna NaokRog v AT Rog cilja na raziskovanje in prevpraševanje tematik povezanih s spolom in/ali spolno usmerjenostjo, ki so v družbi prezrte, prekrite, potlačene... Feministični kabaret ponuja prostor v katerem performerkam_jem ni potrebno prirejati točk in vsebin, ker te morebiti ne bi bile primerne, tako je ravno prostor, kjer je "grdo" lepo, nenormativno zaželjeno, "neprivlačno" privlačno, ... Je eden redkih odrov, kjer so napake dovoljene ali celo zaželjene in le ustvarjalnost je meja. Format kabareja je zastavljen na način, da podpira vsebino, užitek in želje nastopajočih, v nasprotju z velikokrat rigidno formo, zatorej so v njem zaželjene vse oblike in vrste umetniškega izraza.

  Če bi prispeval_a svojo solo/duo/skupinsko točko, pošlji prijavo do 16.5. na e-naslov: danijelazajc@gmail.com. Prijava naj vsebuje:
  - krajši opis in naslov točke
  - tehnične zahteve
  - sliko (vkolikor jo imate)
  - dolžina (idealno do 6', max 10')

  Iščemo pomoč tudi pri:
  - avdiu/videu
  - luč
  - foto / video

  POMEMBNO!:
  13.00 Prostor za vajo
  19.00 Run - through - obvezna vaja za vse sodelujoče

  Z NAMI BODO:
  - FPZ Z'borke
  - FEM TV
  - Rdeče zore / Red Dawns - možno bo dobiti odlične majice, torbice opremljene z različnimi motivi s tehniko sitotisk, ter broške. Pridi po svojo!
  - Qëndresë Deda
  - ....

  Dogodek poskuša vzpostavljati varen prostor za vse prisotne, zato ne toleriramo nobene oblike zatiranja (rasizem, seksizem, starostna diskriminacija, zatiranje na podlagi spolne usmerjenosti ali spola ali katere druge oblike zatiranja). Vse prisotne pozivamo k reakciji vkolikor ste priča kakršnemu koli zatiranju. Tako tudi ne sprejemamo točk, ki bi promovirale katero od oblik zatiranja, ter spodbujamo sodelovanje oseb in skupin, ki so manj prisotne na javnih odrih.

  Prispevki zbrani na dogodku bodo v celoti namenjeni kritju sodnih stroškov!

AEC v1.0.4