Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 17. 05. 2018
  do 20. 05. 2018
  Lokacija:
  Reka/Rijeka, Hrvaška

  Smoqua 2 - Festival of Queer and Feminist Culture

  Drage naše i dragi naši,

  uz čašicu (dvije, tri… :P) razgovora, puno rada i entuzijazma pripremile smo za vas drugo izdanje Smoque - Ponos i predrasude! Ujedinjene/i u različitosti, kroz tri dana festivala sve/i zainteresirane/i moći će se uključiti u događanja koja su za vas pripremile vaše LORI-ce u suradnji s PaRiterom, GSG i CŽS FFRI. Sve festivalske aktivnosti bit će usmjerene upoznavanju posjetiteljica/elja s LGBTIQ i feminističkim temama.

  Ove godine, naš i vaš omiljeni festival queer i feminističke kulture dobiva međunarodni karakter! Smoqua: Ponos i predrasude uključuje sudionice i sudionike iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku.

  Ako vas zanima povijest i značaj queera, važnost i doprinos feminizma i želite upoznati različite umjetnice/ke i aktivistice/e, udruge i organizacije koje djeluju u području ljudskih prava, prava seksualnih manjina i ženskih prava pridružite nam se na riječkom Korzu, Klubu mladih, Prostoru razmjene znanja i mnogim drugim mjestima Grada Rijeke od četvrtka 17. svibnja, IDAHOT, do 19. svibnja 2018.

  Želite biti dio aktivnog umjetničkog stvaranja, dio promjene, želite postaviti pitanja koja niste imali kome i možda niste znali kako? Festival Smoqua vas čeka! Umjesto šamara udijelimo jedni drugima otvorene dlanove, riješimo se predrasuda i ponosno izađimo na riječke ulice, trgove, centre, klubove…

  Raspored programa i svih događanja pogledajte ovdje: http://www.lori.hr/hr/zabava/smoqua-festival/842-smoqua-2-festival-queer-i-feministicke-kulture-u-rijeci-ponos-i-predrasude

  Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka/Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija
  Sponzori: Adria print, Bordel la Grotta

 • Čas:
  18. 05. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Mostovna, Cesta IX. korpusa 99A, Solkan

  Tea Hvala - Subjekti feminizmov

  V petek, 18.5.2018 nadaljujemo s serijo predavanj Rdeči petki. Zadnje predavanje pred poletjem bo posvečeno feminizmom oz.
  boju za enakopravnost med spoli.
  Feminizma se ne da zajeti v eno samo definicijo. Feminizmov je več, odnosi med njimi pa v burni zgodovini prizadevanj za osvoboditev žensk nikoli niso bili enoznačni. Feminizmi so hkrati gibanje, ideologija, osebno prepričanje, mreža teoretskih pozicij in izhodiščna točka za raziskovanje pojavov, za katere ni nujno, da zadevajo samo ženske.
  Kdo ali kaj so torej subjekti različnih feminizmov? V predavanju, ki bo seglo po primerih iz teorije in prakse, bom naslovila najpogostejša subjekta: žensko in spol. Z njuno pomočjo bo lažje prepoznati teoretske predpostavke posameznih feminizmov, ki vplivajo na njihove politične prioritete in zahteve, s tem pa tudi lažje razmisliti o tem, v imenu katerega feminizma se velja povezovati in boriti za prihodnost, ki bo za vse pravičnejša od sedanjosti.

  Tea Hvala je je diplomirana komparativistka in sociologinja kulture z magisterijem iz antropologije spolov. Piše eseje o sodobnem feminističnem aktivizmu v Sloveniji in njegovi socialistični predzgodovini kot tudi kritiška in polemična besedila o sodobni umetnosti s feminističnim predznakom. Od leta 2007 na Radiu Študent soustvarja Sektor Ž, edino radijsko oddajo o feminizmu v Sloveniji. Med letoma 2001 in 2014 je v Ljubljani soorganizirala Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore. Od leta 2015 v Cerknem soorganizira festival Deuje babe. Že več let sodeluje tudi s Festivalom sodobnih umetnosti Mesto žensk, leta 2016 pa se je pridružila uredniškemu odboru spletnega portala Spol.si. Blog: http://prepih.blogspot.si/

AEC v1.0.4