Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 16. 05. 2018
  do 17. 05. 2018
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  IDAHOBiT 2018: Zavezništva za solidarnost

  Po uspešnem LGBT-aktivističnem poligonu, kjer smo skupaj oblikovale_i ideje za aktivnosti, s katerimi bomo obeležile_i letošnji Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT) 2018, ki poteka 17. maja vsako leto, vas Zavod TransAkcija, Društvo DIH, Legebitra, Ljubljana Pride in Klub Tiffany vabimo, da se priključite aktivnostim v samem tednu, toplo pa vas vabimo, da se pridružite tudi pri organizaciji dogodkov.

  V tednu med 14.5. In 19.5. bodo potekale_i naslednje 3 aktivnosti, ki jih organiziramo skupaj. Vsaka bo imela tudi svoj fb dogodek, povezave do njih bodo dodane v prihodnjih dneh. Zaenkrat pa opisi za boljšo predstavo:

  1. DELAVNICA NA TEMO OPOLNOMOČENJA

  Interaktivna delavnica z diskusijo na temo opolnomočenja lgbtiq+ posameznic_kov v povezavi z duševnim zdravjem. Delavnica bo najverjetneje potekala 16.5. v duhu Mednarodnega dneva boja proti homofobiji, bifobiji in trasfobiji. Kdorkoli bi se želel pridružit ekipi, ki dogodek načrtuje in soustvarja naj piše na mail katja.sesek@legebitra.si najkasneje do 4.5.2018!

  2. ODPRTA SCENA

  Z Odprto sceno želimo predstaviti različne misli, mnenja in izkušnje o LGBT+ skupnosti. Odprta scena se bo dogajala prav na dan, ko obeležujemo IDAHOBiT (17.5.), in sicer v obliki branja kratkih besedil pred kamero, ki jih bomo zbirale_i predhodno. Cilj je ustvariti kratek video, ki bo nabor različnih oseb, ki berejo besedila - bodisi svoja bodisi naključna besedila drugih. Dogodek bo potekal na Legebitri med cca 14.00 in 19.00, saj bo na ta dan tud uradno odprtje Mladinskega centra Legebitra. Kdorkoli je zainteresiran_a za sodelovanje tako da prispeva tekst, da ga bere ali pa pomaga na dan dogodka, naj piše na evan.grm@transakcija.si ali blaz.brumen@skuc.org najkasneje do 4.5. 2018!

  3. LGBTIQ+ PIKNIK V TIVOLIJU

  Organizirale_i bomo piknik v Tivoliju, kjer bo priložnost za druženje ob prigrizkih in številnih igrah, kot so badminton, nogomet, namizne igre. Več informacij sledi. Kdor je zainteresiran_a, da se aktivno vključi pri pripravah, naj piše na ana.zupancic@dih.si najkasneje do 4.5. 2018!

 • Čas:
  od 17. 05. 2018
  do 20. 05. 2018
  Lokacija:
  Reka/Rijeka, Hrvaška

  Smoqua 2 - Festival of Queer and Feminist Culture

  Drage naše i dragi naši,

  uz čašicu (dvije, tri… :P) razgovora, puno rada i entuzijazma pripremile smo za vas drugo izdanje Smoque - Ponos i predrasude! Ujedinjene/i u različitosti, kroz tri dana festivala sve/i zainteresirane/i moći će se uključiti u događanja koja su za vas pripremile vaše LORI-ce u suradnji s PaRiterom, GSG i CŽS FFRI. Sve festivalske aktivnosti bit će usmjerene upoznavanju posjetiteljica/elja s LGBTIQ i feminističkim temama.

  Ove godine, naš i vaš omiljeni festival queer i feminističke kulture dobiva međunarodni karakter! Smoqua: Ponos i predrasude uključuje sudionice i sudionike iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku.

  Ako vas zanima povijest i značaj queera, važnost i doprinos feminizma i želite upoznati različite umjetnice/ke i aktivistice/e, udruge i organizacije koje djeluju u području ljudskih prava, prava seksualnih manjina i ženskih prava pridružite nam se na riječkom Korzu, Klubu mladih, Prostoru razmjene znanja i mnogim drugim mjestima Grada Rijeke od četvrtka 17. svibnja, IDAHOT, do 19. svibnja 2018.

  Želite biti dio aktivnog umjetničkog stvaranja, dio promjene, želite postaviti pitanja koja niste imali kome i možda niste znali kako? Festival Smoqua vas čeka! Umjesto šamara udijelimo jedni drugima otvorene dlanove, riješimo se predrasuda i ponosno izađimo na riječke ulice, trgove, centre, klubove…

  Raspored programa i svih događanja pogledajte ovdje: http://www.lori.hr/hr/zabava/smoqua-festival/842-smoqua-2-festival-queer-i-feministicke-kulture-u-rijeci-ponos-i-predrasude

  Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka/Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija
  Sponzori: Adria print, Bordel la Grotta

 • Čas:
  17. 05. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Odprtje prenovljenega Mladinskega centra Legebitra

  Drage_i prijateljice_ji Legebitre,

  ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji IDAHOBiT 2018, 17. maja ob 11.00, vas z velikim veseljem vabimo na slavnostno odprtje prenovljenega Mladinskega centra Legebitra, prvega LGBT-mladinskega centra pri nas.

  Prerezale_i bomo trak, nazdravile_i, se zahvalile_i vsem, ki ste ta vesel dogodek omogočile_i, si zaželele_i čudovite prihodnosti za LGBT-mlade pri nas ter seveda kaj dobrega prigriznile_i in poklepetale_i.

  To bo tudi prvi v nizu dogodkov praznovanja 20-letnice Društva informacijski center Legebitra, ki je kot skupina za LGBT-mlade v okviru Študentske organizacije univerze v Ljubljani začela delovati prav maja 1998.

  Vabljene_i tudi na druge dogodke v okviru praznovanja IDAHOBiT 2018. Najdete jih tu:
  https://www.facebook.com/events/2125043587719010/

  Pridite praznovat z nami!
  Želimo si vas v velikem številu.
  Vabljene_i!

 • Čas:
  17. 05. 2018
  od 14:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  IDAHOBiT 2018: Odprta scena

  Odprta scena je eden izmed 3 dogodkov, ki jih organiziramo v sklopu letošnjega Mednarodnega dneva boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji. https://www.facebook.com/events/2125043587719010/

  Odprta scena se bo dogajala prav na dan, ko obeležujemo IDAHOBiT (17.5.), in sicer v obliki branja kratkih besedil pred kamero. Cilj je ustvariti kratek video, ki bo nabor različnih oseb, ki berejo besedila na temo LGBT+ skupnosti. Namen odprte scene je, da anonimno izrazimo svoje lastne izkušnje o LGBT+ skupnosti in spoznamo druge perspektive.

  Projekt bo potekal v dveh fazah:

  1. Zbiranje besedil o skupnosti: vabimo vas, da anonimno napišete/opišete lastno izkušnjo o LGBT+ skupnosti in pošiljete svoj tekst na lea.aymard@transakcija.si ali ga prinese s seboj na dan dogodka.

  2. Branje besedil pred kamero: na dan IDAHOBiT-a (17.5) med 14h in 19h v prostorih Mladinskega centra Legebitra (Trubarjeva 76a) vas vabimo, da pridete in izžrebate en tekst ter ga preberete pred kamero.

  Iz vseh pripovedi bo nastal video, ki bo objavljen v predparadnem tednu.

  Pri oblikovanje teksta imate proste roke; edina dva pogoja sta, da vsebina teksta izraža vaše lastne izkušnje z LGBTIQ+ skupnostjo in pa, da je dolžina teksta med cca 50 in 150 besed.

  Lahko sodelujete samo pri pisanju ali samo pri branju, čeprav je zaželeno, da se vključite v obe fazi.

  Upamo, da se vidimo!

 • Čas:
  17. 05. 2018
  od 19:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: IDAHOBiT 2018 – FPZ Z’borke

  17. maja vsako leto obeležujemo Mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia – IDAHOBiT). Vsako leto ima IDAHOBiT tudi mednarodno določeno temo, letošnja je »Alliances for Solidarity«. Zato smo v Klub Tiffany povabile_i feministični pevski zbor Z’borke.

  FPZ Z’Zborke je samoorganiziran feministični, nehierarhičen in antikapitalistični zbor. S pesmimi, ki jih pojejo in predelujejo, skušajo skozi intersekcijsko perspektivo osvetliti boje proti seksizmu, mizoginiji, homofobiji, transfobiji ter katerikoli drugi obliki dominacije v družbi. Prav toliko kot v širjenje idej pa Z’borke verjamejo v moč petja pri povezovanju skupnosti in opolnomočenju vsake_ga članice_a ter celotne skupine.

  V tem duhu vas Z’borke vabijo na praznovanje, ki ga bodo napolnile s feminističnim, radikalnim in kvir repertoarjem. Pridite poslušat, pet in, kdo ve, morda se jim tudi pridružite!

  FPZ Z’borke je odprt za vse, ki delijo njihove principe v boju proti vsakršni obliki zatiranja in neenakosti.

 • Čas:
  17. 05. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Klub CD, Cankarjev dom

  Rod in Balkan Marine Matešić in Svetlane Slapšak

  DR. SVETLANA SLAPŠAK, DR. MARINA MATEŠIĆ: ROD IN BALKAN
  Predstavitev knjige

  Povezuje: Ivana Rogar

  Rod in Balkan Marine Matešić in Svetlane Slapšak vsebuje študiji o porajanju balkanizma, tj. o njegovem rodovnem branju. V prvi avtorici opisujeta zgodovinsko prakso prikazovanja Balkana v delih moških popotnikov ter jim zoperstavita ženske avtorice, ki so v svojih potopisih spodnašale patriarhalno videnje Balkana v 18. in 19. stoletju. S podrobno analizo potopisov Mary Wortley Montagu, Emily Strangford, Dore d'Istria, Jelene Dimitrijević, Pauline Irby in Georgine Mackenzie skleneta, da je njihova protofeministična vloga pogosto spremljala imperialistične težnje. V skladu s tem avtorici v drugi študiji razpravljata o rodovnem položaju Balkana v 20. stoletju ter preizprašujeta koncept rodu, njegovo prilastitev različnih samovoljnih tez in idej ter njegovo posledično mešanje.
  V sodelovanju z založbo Durieux

AEC v1.0.4