Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 16. 05. 2018
  do 17. 05. 2018
  Lokacija:
  Zavod TransAkcija, Ljubljana

  IDAHOBiT 2018: Zavezništva za solidarnost

  Po uspešnem LGBT-aktivističnem poligonu, kjer smo skupaj oblikovale_i ideje za aktivnosti, s katerimi bomo obeležile_i letošnji Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT) 2018, ki poteka 17. maja vsako leto, vas Zavod TransAkcija, Društvo DIH, Legebitra, Ljubljana Pride in Klub Tiffany vabimo, da se priključite aktivnostim v samem tednu, toplo pa vas vabimo, da se pridružite tudi pri organizaciji dogodkov.

  V tednu med 14.5. In 19.5. bodo potekale_i naslednje 3 aktivnosti, ki jih organiziramo skupaj. Vsaka bo imela tudi svoj fb dogodek, povezave do njih bodo dodane v prihodnjih dneh. Zaenkrat pa opisi za boljšo predstavo:

  1. DELAVNICA NA TEMO OPOLNOMOČENJA

  Interaktivna delavnica z diskusijo na temo opolnomočenja lgbtiq+ posameznic_kov v povezavi z duševnim zdravjem. Delavnica bo najverjetneje potekala 16.5. v duhu Mednarodnega dneva boja proti homofobiji, bifobiji in trasfobiji. Kdorkoli bi se želel pridružit ekipi, ki dogodek načrtuje in soustvarja naj piše na mail katja.sesek@legebitra.si najkasneje do 4.5.2018!

  2. ODPRTA SCENA

  Z Odprto sceno želimo predstaviti različne misli, mnenja in izkušnje o LGBT+ skupnosti. Odprta scena se bo dogajala prav na dan, ko obeležujemo IDAHOBiT (17.5.), in sicer v obliki branja kratkih besedil pred kamero, ki jih bomo zbirale_i predhodno. Cilj je ustvariti kratek video, ki bo nabor različnih oseb, ki berejo besedila - bodisi svoja bodisi naključna besedila drugih. Dogodek bo potekal na Legebitri med cca 14.00 in 19.00, saj bo na ta dan tud uradno odprtje Mladinskega centra Legebitra. Kdorkoli je zainteresiran_a za sodelovanje tako da prispeva tekst, da ga bere ali pa pomaga na dan dogodka, naj piše na evan.grm@transakcija.si ali blaz.brumen@skuc.org najkasneje do 4.5. 2018!

  3. LGBTIQ+ PIKNIK V TIVOLIJU

  Organizirale_i bomo piknik v Tivoliju, kjer bo priložnost za druženje ob prigrizkih in številnih igrah, kot so badminton, nogomet, namizne igre. Več informacij sledi. Kdor je zainteresiran_a, da se aktivno vključi pri pripravah, naj piše na ana.zupancic@dih.si najkasneje do 4.5. 2018!

 • Čas:
  16. 05. 2018
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  O ganski pisateljici Ami Ati Aidoo

  Na tokrajšnjem dogodku se bomo posvetili eni najpomembnejših avtoric afriške literature, ganski pisateljici Ami Ati Aidoo. Ob ogledu dokumentarnega filma z naslovom The Art of Ama Ata Aidoo bomo prebirali tudi njene kratke zgodbe iz zbirke Vse šteje (Cankarjeva založba 2004).

  »Dela Ame Ate Aidoo izražajo radikalno politično vizijo, ki skuša po kolonializmu revitalizirati afriško identiteto. Avtorica se ukvarja z vprašanjem, kako ustvariti moderno afriško družbo, ki temelji na sobivanju nekolonialnih vzorcev in tradicij ter sodobnosti in tehnološke družbe. Odkrito raziskuje individualizem zahodne kulture kot protipol skupnim zavezam afriških družbenih praks. Zanimajo jo konflikti in razpetost med življenjem v tuji Evropi in domači Afriki, dileme Afričanov v stiku z Evropejci v afriških in drugih državah, afriška diaspora, evforija Afričanov po osamosvojitvi in težave pri iskanju novih poti. Osredotoča se tudi na status žensk, ki jim življenje po neodvisnosti ni prineslo nikakršnega olajšanja.«

  Vabljeni na 14. dogodek v sklopu serije!

AEC v1.0.4