Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  14. 05. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Center poezije Tomaža Šalamuna, JSKD, Cankarjeva 5, v pritličju

  Srečanje s knjigo: TIRSO Miriam Drev

  Spoštovane, spoštovani
  vabimo vas na majsko srečanje s knjigo TIRSO Miriam Drev, ki bo v ponedeljek 14. maja ob 19h v Centru poezije Tomaža Šalamuna (JSKD, Cankarjeva 5, v pritličju).

  OKROGLIH 13
  Nespoznana, nezaslišana, netaktna;
  neprilagojena, nevključena, nevljudna;
  nesprejeta, nepredstavljena, neslišna;
  neuslišana, nepredstavljiva, nevidna.
  Nesledljiva.

  Miriam Drev (1957, Ljubljana) je pesnica, pisateljica, književna prevajalka, kritičarka, publicistka. Tirso je njena peta pesniška zbirka, izdala je tudi dva romana in knjižico za otroke. Njen prevodni opus šteje več kot devetdeset knjig, mnogi avtorji so prav na njeno pobudo prvič izšli v slovenščini.
  Živi kot svobodna kulturna ustvarjalka v Ljubljani.

 • Čas:
  14. 05. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Varn(ejš)a spletna socialna omrežja za Lgbtiqa+ osebe

  Lezbično-feministična univerza in klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q)
  vas vabita na predstavitev in pogovor Varn(ejš)a spletna socialna omrežja za LGBTIQA+ osebe,
  ki bo v ponedeljek, 14.5.2018 ob 20h v klubu Tiffany, AKC Metelkova.

  Luka Prinčič nam bo najprej predstavil decentralizirana spletna socialna omrežja, kot jih je mogoče graditi z Mastodonom in drugimi odprtokodnimi programi.

  Mastodon je ustvaril berlinski geek prvenstveno za potrebe LGBTIQA+ oseb, feministk_ov in levičarskih aktivistk_ov, ki se pospešeno umikajo s korporativnih socialnih omrežij (npr. Facebook, Twiter) zaradi nesankcioniranega sovražnega govora, trolanja in drugega nasilja, ki so ga tam deležne_i.

  Po predstavitvi sledi pogovor kakšne so naše potrebe in želje v spletnih socialnih skupnostih in kako se trenutno soočamo s pojavom trolanja, sovražnega govora in drugega nasilja na spletnih socialnih omrežjih.

  Luka Prinčič je feminist, glasbeni in zvočni umetnik na področju kvirovske umetnosti, aktivist za decentralizirani svetovni splet, odprto kodo in Creative Commons (več info).

  Vabljene_i!

  Dogodek podpirajo Društvo ŠKUC, Zavod Emanat in Mestna občina Ljubljana.

AEC v1.0.4