Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 11. 05. 2018
  do 13. 05. 2018
  Lokacija:
  CŠOD Jurček, Cesta na stadion 5, Kočevje

  Pomladni queer TABOR // DIH & OIS

  Pred nami je še ena super priložnost za druženje in spoznavanje novih ljudi. Intenzivnejša različica. ;)

  Na letošnje prvo vikend druženje se odpravljamo med 11. in 13. majem 2018. Tokrat ga mahnemo v CŠOD Jurček.

  Teme druženja še nimamo, zato so dobrodošle vse teme, ki te zanimajo, te ‘mučijo’. Tako kot lani, se bomo z vsebinami na taboru prilagajali vašim željam in potrebam, zato te prosimo za čim bolj konkretne želje in predloge, kaj bi rad_a počel_a ta vikend. Zelo dobrodošlo je torej, da druženje organiziraš skupaj z nami in si ga prikrojiš svojim potrebam in željam. Tako bomo kar najbolje izkoristili skupni čas, se bolje spoznali, se zabavali in morda kaj novega ustvarili. Možnosti so omejene samo z našo domišljijo.

  Ker bomo naročili sonce, si obetamo tudi kakšen izlet v hribe, zato ne pozabi na športna oblačila in obutev.

  Več info: https://www.facebook.com/events/2118539661758683/

 • Čas:
  13. 05. 2018
  od 14:00 do 16:00
  Lokacija:
  Ljubljana Alternative Tours, Stari Trg 34, Ljubljana

  Ljubljana LGBT Tour - brezplačen sprehod v slovenščini

  Alternative Ljubljana s ponosom predstavlja prvi redni LGBT sprehod v prestolnici. Vabimo vas, da se nam v nedeljo 13. maja ob 14h pridružite na otvoritvenem brezplačnem sprehodu pod vodstvom Suzane Tratnik in Braneta Mozetiča.

  Ljubljana LGBT Tour odkriva točke, ki so pomembno zaznamovale ljubljanski in slovenski LGBT aktivizem, pa tudi zgodovino pred njim.

  Na voljo je omejeno število mest, zato vas vljudno prosimo, da na povezavi izpolnite prijavni obrazec: http://alternativetoursljubljana.com/2018/05/08/558/

  Kdaj: nedelja, 13. maj 2018, ob 14. uri.
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Zaključek: AKC Metelkova mesto
  Cena: prostovoljni prispevki
  Jezik: slovenščina
  Organizira: INURB Inštitut za urbana vprašanja / Alternative Ljubljana

AEC v1.0.4