Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  09. 04. 2018
  od 12:00 do 16:30
  Lokacija:
  Afkors, Avtonomna Tovarna Rog, 3. nadstropje glavne stavbe

  Nedeljski kvir veganski branč

  Nedelja. Brez izgredov. Brez diet. Abortivni homoseksualni lobij nabira moči. Na veganskem/freganskem zasilu. Kava bo. Čaj tudi. In (brez)alkoholne pijače, ki se pritičejo priložnosti.

 • Čas:
  09. 04. 2018
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Medicinska fakulteta UL, Korytkova ulica 2, Ljubljana

  Nasilje je med nami

  “Nihče mi ni pomagal, saj so tudi prijatelji, ki so vedeli, kaj počne, preprosto pogledali stran ali, še huje, obtožili mene. Njegovo nekdanje dekle, ki je postala moja bližnja zaupnica, ki je videla modrice in videla strah v mojih očeh, poslušala mojo jezo, je nato odšla, bila prijazna in flirtala z njim. Ni želela, da izpade, kot da izbira stran, na kateri je. Družina mojega fanta je vedela, vendar je iz nekega razloga postala slepa. Nič jim ni pomenilo, da me je tepel, grozil in me prisilil živeti v strahu. Njihovo pomanjkanje odziva mu je jasno sporočalo, da s tem, kar počne, ni nič narobe – ker se nihče ni postavil na mojo stran. Zdelo se je, kot da nikomur ni mar. Niti toliko, da bi rekli, "nehaj ji škodovati". Nobenemu.”


  Dogodek je namenjen problematiki, ki ji v Sloveniji namenjamo veliko premalo pozornosti. Nasilje vezano na spol oz. po angleško ‘gender based violence’ je nasilje usmerjeno v določenega posameznika zaradi družbeno zasidranega prepričanja o manjvrednosti njegovega spola. Najpogosteje so žrtve ženske in deklice, v nekaterih primerih pa tudi moški in predstavniki ostalih spolov.
  Velikokrat dobimo vtis, da se takšne stvari pri nas ne dogajajo, prav za to, ker so to dejanja, ki se odvijajo za zaprtimi vrati. Vendar so prav tako kot drugod po svetu, tudi med nami prisotne žrtve nasilja. Z dogodkom želimo dvigniti osveščenost o tej problematiki in bodočim mladim zdravnikom ponuditi znanje, ki jim bo pri obravnavi pacientov olajšalo prepoznavo potencialne žrtve in jim omogočilo ustrezno ukrepanje.

  Dogodek se bo odvijal 9. 4. 2018, od 16. ure dalje, v mali predavalnici Medicinske fakultete v Ljubljani. Več informacij o samem program, predavateljih in prijavi razkrijemo kmalu.

 • Čas:
  09. 04. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mkc Maribor, Ob železnici 16, Maribor

  STIK Maribor - Družina?

  Tokrat se bomo dotaknile_i teme družin/e.
  Ko nas nekdo vpraša po družini, je največkrat naša prva reakcija, da govorimo o primarni družini v katero smo bile_i rojene_i. Pa je to res naša družina, skupina oseb, ki naj bi bile tam za nas, nas podpirale, vedrile, nas videle kot čudovite, takšne kot smo?
  Je beseda družina že tako zaznamovana, da je nemoremo videti nikakor drugače? Bi bilo bolje zamenjati besedo/izraz, ali le njen pomen?
  O vsem tem in še več, bomo preko izkustvene delavnice debatirale_i na tokratnem STIKu v Mariboru.

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  ** Dobimo se v ponedeljek, 9. aprila 2018 ob 18.00 uri v Mladinskem kulturnem centru Maribor / MKC Maribor (Ob železnici 16), v Mariboru. **

  Se STIKnemo!

 • Čas:
  09. 04. 2018
  od 19:30 do 21:00
  Lokacija:
  Center poezije TŠ, v prostorih JSKD, Cankarjeva 5 (pritličje).

  Črno na belem Lidije Dimkovske

  Vabljene in vabljeni na aprilsko srečanje s pesniško knjigo
  ČRNO NA BELEM Lidije Dimkovske, ki bo v ponedeljek 9. aprila ob 19. 30 v Centru poezije TŠ v prostorih JSKD na Cankarjevi 5 (pritličje).

AEC v1.0.4