Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  07. 04. 2018
  od 16:00 do 20:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  LGBT+ izmenjevalnica oblačil

  Imaš doma obleke, ki jih ne potrebuješ več, pa misliš, da bi jih z veseljem oblekla kakšna druga oseba? Imaš kup oblek, ki si jih nosil_a v bolj maskulinem/feminilnem obdobju, pa bi jih podaril_a in hkrati odnesla_el takšne, ki ti ustrezajo? Si LGBT+ oseba in ti nakupovanje v trgovinah z oddelki, ki so ločeni po spolu, predstavlja nelagodje?

  Pri Zavod TransAkcija in Klub Tiffany ponujamo edinstveno priložnost, da sodeluješ pri LGBT+ izmenjevalnici oblačil, ki jo organiziramo prvič. Sodeluješ lahko bodisi tako, da kaj podariš, bodisi kot obiskovalka_ec dogodka. Seveda bomo poskrbele_i za prijeten ambient, kjer bo na voljo tudi druženje ob prigrizkih in pijači. Toplo vabljene_i!

  --> Kako bo dogodek potekal?

  LGBT+ izmenjevalnica, ki temelji na solidarnosti, je zasnovana tako, da lahko vsak_a obiskovalka_ec odnese kolikor stvari bo želel_a (do zmerne zgornje meje). Šlo bo torej za preprost princip »prinesi, kar ti je odveč in odnesi, kar ti je všeč«, za to pa NI TREBA PLAČATI. Prav tako ni treba nič prinesti, če ne želiš. Namen izmenjevalnice je ravno to, da lahko LGBT+ osebe dobijo, podarijo in si izmenjajo oblačila brezplačno. Zbirale_i pa bomo prostovoljne prispevke, ki jih bomo uporabile_i za organizacijo dogodka ali prihodnjih izmenjevalnic. Vse obiskovalke_ce prosimo, da s seboj prinesete vrečko/torbo, da boste lahko odnesle_i stvari.

  --> Kaj morate vedeti, če želite podariti obleke?

  1. Kdor ima v omarah obleke, ki jih želi podariti LGBT+ skupnosti, jih donira na enega izmed 3 načinov:
  a) Prinesete na dogodek (13h – 16h na dan dogodka)
  b) Prinesete v Klub Tiffany (termini bodo objavljeni v fb dogodku naknadno)
  c) Javite in jih pridemo prevzeti na dogovorjeno mesto v LJ in okolici (pišite na info@transakcija.si)

  2. Tokrat zbiramo samo: hlače, majice, jakne, obleke, krila, spodnje perilo (nerabljeno) ter pasove in torbe.

  3. Obleke morajo biti oprane in v spodobnem higieničnem stanju. Prosimo tudi, da količinsko ne podarite več kot 2 IKEA vreči materiala naenkrat. Pridržujemo si pravico, da neprimerne kose zavrnemo oziroma jih ne uporabimo na samem dogodku.

  Za dodatne informacije in vprašanja lahko pišete na: info@transakcija.si ali kulturnicenterq@gmail.com.

AEC v1.0.4