Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  05. 04. 2018
  od 09:00 do 14:00
  Lokacija:
  Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana, Bratislavska cesta 8, Ljubljana

  Nacionalni forum o spolnem nasilju v športu (VOICE)

  Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani vas vabi na nacionalni forum z naslovom GLASOVI ZA RESNICO IN DOSTOJANSTVO (Spolne zlorabe v športu) ob predstavitvi projektnih aktivnosti mednarodnega projekta o spolnem nasilju v športu - VOICE (GLAS).

  Forum bo potekal v četrtek, 5. 4. 2018, od 9. do 14. ure v Radisson Blu Plaza Hotelu v Ljubljani.

  Spolno nasilje v športu je danes velik problem. Evropska komisija za šport je spolno nasilje uvrstila med prednostna področja raziskovanja. Z namenom, da bi se čim hitreje našle rešitve, ki bi športnice in športnike obvarovale pred zlorabami, žrtvam pa ponudile ustrezno obravnavo in pomoč, Evropska unija tovrstnim raziskavam namenja finančna sredstva. Tako je v okviru sheme Erasmus+ finančno podprla projekt VOICE. V projektu 8 evropskih držav zbira dokaze o situaciji na tem področju, pridobljene s pomočjo življenjskih zgodb športnic in športnikov, in poskuša dvigniti ozaveščenost o pomembnosti področja.

  Prijave za udeležbo na forumu zbiramo na voice@fsp.uni-lj.si ali na 01 5207840 (Andreja).

  Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://voicesfortruthanddignity.eu/.

 • Čas:
  05. 04. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  45 dni feminizma in DŠPK: Literarni večer

  V okviru festivala 45 dni feminizma pripravlja društvo študentov primerjalne književnosti literarni večer, na katerem bomo gostili tri slovenske pesnice mlajše generacije: Kristino Hočevar, Kajo Teržan in Anjo Cimerman. Penice bodo z nami delile svoje poglede na pozicijo ženske v literaturi, predvsem pa se bomo pogovarjali o njihovem delu in poeziji, s katero posamezniki iščejo in uveljavljajo svoje notranje nazore in prepričanja. Vljudno vabljeni!
  Vstop je prost, prostovoljni prispevki so cenjeni.

 • Čas:
  05. 04. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Party Monster

  Party Monster je igrani dokumentarni film osnovan na avtobiografskem delu Disco Bloodbatha avtorja James st. Jamesa.

  Film je izšel leta 2003 v režiji Fenton Baileya in Randy Barbota. V filmu prevzame glavno vlogo zloglasnega kralja Club Kids scene Michaela Aliga igralec Macaulay Culkin, ki nam je bil prej bolj znan iz filmov tipa Sam doma.

  Film nas popelje v divjo klubsko sceno New Yorka devetdesetih let prejšnega stoletja. Vse se zdi mogoče in na dosegu roke, predvsem za pripadnike obrobnih subkultur in oseb, ki iščejo svoje mesto v vedno bolj komercialnem in kapitalistično usmerjenem svetu. A vedno večja želja po samoekspresiji pomešana z latentnimi narcisoidnimi tendencami in navidezno neomejeno količino drog hitro pripelje do razpada in sodnih obtožb med “Club Kidsi”.

  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=z5gxjvYDPJQ
  IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0320244/

  Vabljeni_e na nadaljnje filmsko popotovanje po polpretekli LGBT+ zgodovini. Po pogovoru sledi debata.

AEC v1.0.4