Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  04. 04. 2018
  od 09:00 do 14:00
  Lokacija:
  +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana

  Prebijmo molk o LGBT-temah v šolah

  PiNA začenja z zbiranjem prijav za izvedbo brezplačnega strokovnega seminarja "Prebijmo molk o LGBT-temah v šolah," ki bo 4. aprila 2018, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani.
  V sodelovanju z Društvom informacijski center Legebitra pripravljamo strokovni seminar “Prebijmo molk o LGBT-temah v šolah.” Seminar je namenjen učiteljem_icam, svetovalnim delavcem_kam, raziskovalcem_kam in vodstvu izobraževalnih ustanov v Sloveniji. Častna gostja seminarja bo ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

  Namen seminarja je seznaniti udeležence z dobrimi praksami naslavljanja LGBT-tematik v šolah in tako narediti korak naprej proti ne-diskriminaciji LGBT skupnosti ter bolj strpni vzgoji mladih državljanov_k.

 • Čas:
  04. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Transspolno srečanje

  Vabljene_i na transspolna srečanja, ki jih sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja koordinirajo transspolne članice Kvartirja Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie. Pogovori potekajo v slovenščini in angleščini.

 • Čas:
  04. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Ljubljana Pride, Vegova 8, Ljubljana

  Poziv za prostovoljke_ce za »Festival Parada ponosa 2018«

  PRIJAVI SE → https://goo.gl/6xCLVY

  Vabljene_i na prvi koordinacijski sestanek prostovoljk_cev Društvo Parada ponosa , ki bo potekal 4. aprila 2018 ob 19h v prostoru, ki ga bomo prijavljenim javili naknadno, saj bo odvisno od števila prijavljenih.

  Na koordinacijskem sestanku se bomo pogovorili o vaših pričakovanjih in željah ter obsegu dela. Želimo čim bolj upoštevati vaše želje glede razpoložljivosti in vrste nalog, pri katerih bi želele_i sodelovati. Tako si bomo na koordinacijskem sestanku razdelile_i naloge, zagotovo pa lahko pričakujete nadaljne sestanke in pa koordiniranje po mailu ter seveda prve manjše naloge.

  Letošnji Festival Parada ponosa bo med 15. in 23. Junijem in se bo 23. junija zaključil z največjim LGBTIQ+ dogodkom v letu - Parado ponosa 2018. Glede na to, da je celoten festival in tudi Parada ponosa velik organizacijski zalogaj, ki sloni na prostovoljskem delu, nam tudi letošnjega festivala ne bo uspelo postaviti na noge brez vaše pomoči, prostovoljk_cev. Poleg festivala, organiziramo tudi različne dogodke in prireditve za LGBTIQ+ mlade ter dogodke za naše prostovoljke_ce, ki so namenjeni krepitvi kompetenc in druženju.

  Že od aprila dalje imamo več različnih aktivnosti (Pride fundraiserji, Lezbični bar, obeležitev dneva IDAHOBIT, promocija društva in društvenih aktivnosti na festivalih namenjenih mladim in promociji prostovoljstva, urejanje spletne strani in kreiranje vsebin za družbena omrežja) pri katerih se nam lahko pridružite. V mesecu maju bodo potekale intenzivne priprave na festival, s tem pa se bo povečal tudi obseg nalog, ki bi znale zaobjeti tudi nekaj ur na teden. Večina pomoči pa bomo potrebovali prav v mesecu juniju, tekom festivala.

AEC v1.0.4