Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  27. 04. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Menza pri Koritu, Metelkova

  Kombinat praznuje 10 let!

  Na letošnji Dan upora proti okupatorju bo minilo natanko deset let, odkar se je v galeriji Kljub vsemu v ljubljanskem Rogu, 21 deklet iz vse Slovenije zbralo na prvih vajah in ustanovnem zboru. ŽPZ Kombinat je prvič nastopil dobre tri tedne po ustanovitvi - 23. maja 2008 v Menza Pri Koritu, kasneje pa je na tem odru imel še več koncertov, med drugim 8. marca leta 2009 na festivalu Rdeče zore / Red Dawns, 27. aprila 2010 je njihov koncert od tu v živo prenašal Radio Študent 89,3 MHz, pa tudi kar nekaj Zlatih žlic se je odvrtelo prav tu. S koncertom Sledimo korakom upora se na Menzin oder tako vračajo tudi za svoj deseti rojstni dan, vsem podpornikom pa poleg pesmi upora obljubljajo še karaoke in ples.

  Kombinat Ženski Pevski Zbor se je rodil iz prepričanja, da družba, v kateri živimo, potrebuje glas in pesmi upora, ki opozarjajo, da človekove in delavske pravice niso samoumevne in niso padle z neba, ampak so bile priborjene. S pesmimi upora članice zbora in njihovi moški glasbeni tovariši govorijo o solidarnosti, tovarištvu, dostojanstvu, enakosti, svobodi, srčnosti in pogumu, za katere so prepričani, da so temelj humane družbe.

  Vstopnina: prostovoljni prispevki.

  #sledimokorakomupora #zpzkombinat #Kombinat10let #10let

AEC v1.0.4