Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  26. 04. 2018
  od 12:00 do 13:30
  Lokacija:
  Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana

  "Rukopisi Laure Papo Bohoreta"

  rhiv Republike Slovenije in Zgodovinski arhiv Sarajevo vabita na predstavitev serije izdaj arhivskega gradiva, ki ga bosta predstavila mag. Fuad Ohranović, direktor Zgodovinskega arhiva Sarajevo in dr. Cecilija Prenz Kopušar, Univerza v Trstu v Arhivu Republike Slovenije na Zvezdarski 1, 26. 4. 2018, ob 12. uri.  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  26. 04. 2018
  od 17:00 do 20:00
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Politika? Ne, hvala?

  Si pripadnik_ca ali podpornik_ca LGBTQIA+ skupnosti in se ti zdi, da kot posameznik_ca nimaš preveč vpliva na to, kaj se dogaja v politiki ali celo, da politika ne vpliva preveč nate? 26. 4 2018 se bomo pogovarjale_i o tem, kaj prihajajoče volitve pomenijo za našo skupnost ter kaj lahko kot posameznice_ki lahko naredimo. Prikazale_i bomo nekaj primerov iz tujine, naredile_i pregled strank in njihovih načel, razpravljale_i o tem, kako in zakaj se odločamo, ali gremo voliti ali ne ter zakaj je tako veliko mladih, ki jih to sploh ne zanima. Osredotočale_i se bomo na trenutno politično stanje v Sloveniji s poudarkom na vpliv na LGBTQIA+ skupnost.

  Pridi, prinesi svoje mnenje, ideje, frustracije ali zgolj radovednost. Se vidimo na DIHu!

 • Čas:
  26. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Kvartirjev kvir knjižni klub: Orlando

  Vabljene_i na Kvartirjev kvir knjižni klub, kjer vsak četrti četrtek v mesecu debatiramo o knjigah z LGBT+ tematikami in knjigah LGBT+ avtoric_jev.

  Aprila bomo brale_i roman Orlando avtorice Virginie Woolf.

AEC v1.0.4