Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  24. 04. 2018
  od 10:00 do 17:00
  Lokacija:
  Mkc Maribor, Ob železnici 16, Maribor

  Delavnica »Transformacija sovražnega govora«

  PRIJAVI SE: https://goo.gl/qsNYT4

  Z namenom osveščanja o negativnih posledicah sovražnega govora, o transformaciji in preprečevanju sovražnega govora ter možnosti opolnomočenja mladih, vas vabimo na delavnico »Transformacija sovražnega govora«, ki ga bodo izvedle_i trenerke_ji Društva parada ponosa.

  Udeleženke_ci bodo dobile_i specifične učne izide razlikovanja med stereotipi, diskriminacijo, predsodki, učenje o neopredeljenih situacijah, ki so lahko tudi sovražni govor in specifike za LGBTIQ+ osebe/skupnost. Delavnica se bo osredotočila tudi na pomembnost ustreznega odziva v različnim kontekstih sovražnega govora.

  Delavnica je sestavljena iz treh delov: prepoznavanje, reagiranje in transformacija sovražnega govora.

  Ker je število mest omejeno, se prijavi čimprej tukaj:
  https://goo.gl/qsNYT4

  Za več informacij o projektu smo na voljo na info@ljubljanapride.org.

  Projekt je strateško partnerstvo, ki se izvaja v okviru programa ERASMUS+ Mladi v akciji.

 • Čas:
  24. 04. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Hostel Tresor - Ljubljana. Čopova ulica 38, Ljubljana

  9. PUB KVIZ

  Ob dobri pijači in v družbi prijateljev ali novih znancev pisno odgovarjajte na vprašanja in se potegujte za luštne nagrade.

  Dogodek organizira Društvo DIH. Za gostovanje se zahvaljujemo Hostlu Tresor.

 • Čas:
  24. 04. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Salon uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor

  Mlada slovenska lezbična in gejevska literatura

  Maribor skozi rožnata očala letos tudi na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

  Na literarnem dogodku bodo brali avtorji_ice, ki ustvarjajo poezijo katere rdeča nit so tudi LGBT+ teme. Svoja dela bodo brali:
  Gregor Brdnik, Tomislav Kiš, Mojca Pibernik, Urška Strle, Nežka Struc, Milan Šelj in Tom Veber.

  Sledil bo pogovor s pisateljico, prevajalko in sociologinjo Suzano Tratnik, ki bo z nami delila odlomke iz njenih proznih del.

  Kot glasbena gostja dogodka bo nastopila Sandra Erpe.

  Ob koncu dogodka bo obiskovalkam_cem na razpolago tudi odprti mikrofon, ki bo ponujal možnost predstaviti lastna dela tudi občinstvu.

  Dogodek vodi Petra Bauman, poteka pa v soorganizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, programa Maribor skozi rožnata očala in Salona uporabnih umetnosti.

  Vabljeni, luštno bo :)

AEC v1.0.4