Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  21. 04. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Velika dvorana Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana

  »Vidimo se naslednjo sredo!«

  Spoštovane, spoštovani!

  Društvo Dobrnič podružnica Ljubljana vas vabi na okroglo mizo »Vidimo se naslednjo sredo!«, ki bo v soboto,
  21. aprila 2018, ob 11. uri v Veliki dvorani Mestne hiše, Mestni trg 1, Ljubljana.
  V Društvu Dobrnič* smo posebno pozorne na 75. obletnico 1. ženskih demonstracij v okupirani Sloveniji, če ne celo v Evropi in širše, ki so bile v dveh valih: 21. aprila in 21. junija 1943 (v priponki iz knjige o okupirani Ljubljani). Tem demonstracijam so bili postavljeni tudi trije spomeniki.
  Okroglo mizo bo vodila dr. Irena Selišnik. O demonstracijah bo spregovorila dr. Vida Deželak Barič. Dr. Maca Jogan bo razložila položaj žensk v tem obdobju. Mag. Maja Vehovar nam bo razjasnila položaj Vide Tomšič in njene reproduktivne politike, Sonja Lokar pa bo pričala o prvih ženskih demonstracijah v državi Sloveniji – 17. 12. 1991– mobilizaciji javnosti na te demonstracije in posledicah teh demonstracij.
  Vljudno vabljeni, vabljene!

  Tatjana Štukelj, l. r.
  (predsednica DD podružnica Ljubljana)

  P.S.: Po dogodku bomo šle k ženskim spomenikom, kjer bomo položile cvetje. Tja nas bo vodila Jasmina Jerant, ki navadno vodi skupine po ljubljanski feministični poti.

  S spoštovanjem
  Živa Vidmar, l.r.
  (podpredsednica DD)
  Tel.: 031 432 953

 • Čas:
  21. 04. 2018
  od 11:00 do 17:00
  Lokacija:
  Poligon -> kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

  LGBT-aktivistični poligon

  Zavod TransAkcija, Društvo DIH, Legebitra, Ljubljana Pride in Klub Tiffany vas vabimo, da se nam pridružite na LGBT-aktivističnem poligonu, ki bo potekal v soboto, 21.4. 2018 med 11.00 in 17.00 Poligon -> kreativni center.

  Dogodek predstavlja edinstveno priložnost za povezovanje, sodelovanje in skupno razmišljanje o izzivih, s katerimi se LGBT+ osebe srečujemo v lokalnem kontekstu. Namen dogodka je, da v kreativnem vzdušju Poligona identificiramo izzive in predstavimo ideje, kako aktivno nasloviti nekaj izmed njih ob prihajajočem Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT), ki ga obeležujemo 17. maja vsako leto. Vsako leto ima IDAHOBiT tudi določeno temo in letos je ta tema ravno “Alliances for Solidarity”, ki bo tudi glavna smer, v okviru katere bomo na LGBT-aktivističnem poligonu razvijale_i ideje za aktivnosti in njihovo realizacijo v maju.

  LGBT-aktivistični poligon, katerega namen je tudi druženje in združevanje LGBT+ oseb in organizacij, je namenjen vsem, ki bi rade prispevale_i z idejami ali pa zgolj svoj čas in energijo in se ob tem še dobro imele_i. Zaželeno je, da se dogodka udeležite v celoti, če pa to ne bo mogoče, lahko seveda pridete ali odidete, kadar želite.

  Prosimo vas, da vnaprej razmislite o idejah za aktivnosti za obeleženje IDAHOBiT 2018 ali pa o izzivih/problemih, ki bi lahko služili kot iztočnice. Če imate ideje in bi želele_i aktivno sodelovati, a se dogodka 21.4. ne morete udeležiti, vas prosimo, da nam svoje ideje posredujete na evan.grm@transakcija.si ali tadeja.pirih@skuc.org.

  Podrobnejši program in dodatne informacije bodo objavljeni v prihodnjih tednih, zato spremljajte dogodek!

  Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

  Toplo vabljene_i!
  Prep tim LGBT-aktivističnega poligona

 • Čas:
  21. 04. 2018
  od 15:00 do 23:30
  Lokacija:
  Teatar Itd, Savska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvaška

  Sve u jedan glas! - festival aktivističkih zborova

  „Sve u jedan glas!“ treći je po redu festival samoorganiziranih aktivističkih zborova koji je nastao kao nastavak prethodna dva festivala („Svi u glas“ u Beogradu i „Vsi v en glas“ u Ljubljani). Čeka vas ukupno osam sjajnih zborova iz bližeg i daljeg susjedstva – Praksa iz Pule, ZborXop i Domaćigosti iz Zagreba, Horkestar iz Beograda, 29. Novembar iz Beča, Zborke i Kombinat iz Ljubljane i vaše vjerne domaćice iz Le Zbora – kao i fabulozne Zbeletronke na afteru. Zborovi su raznoliki – veliki i mali, ženski i mješoviti – ali sve ih spaja ljubav prema pjevanju i žar otpora prema tragikomediji u kojoj živimo.

  GDJE i KADA?
  21.4.2018. u velikoj dvorani Teatra &TD u zagrebačkom Studentskom centru, od 15:00 do 21: 00 h, s afterom uz Zbeletron u kafiću &TD-a od 21:00 do 00:00.

  PRAKTIČNE INFORMACIJE:
  Ulaz u prostore festivala pristupačan je za korisnike invalidskih kolica. Ulaz na festival je slobodan za sve posjetitelje. Međutim, da bismo i dalje mogli podržavati
  kako umjetnike i organizacije, pozivamo vas da nas podržite donacijama koje će biti iskorištene za nagradu „Nada Dimić“. Svaka je kuna vrijedna i izravno doprinosi razvoju nezavisne scene.

  Festival aktivisitčkih zborova "Sve i jedan glas!" izvodi se u organizaciji Le Zbora i udruge Domino, u sklopu programa Queer Zagreb Sezona i Fond za druge.

AEC v1.0.4