Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  19. 04. 2018
  od 12:00 do 16:00
  Lokacija:
  UL FDV Katedra za obramboslovje, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

  Seminar: Ženske, vojska, varnost in mir - značilnosti in trendi

  Na seminarju (FDV, predavalnica 2), ki je predvsem namenjen razkrivanju strateških vidikov sodelovanja žensk na področju varnosti, bodo sodelovale:
  - Katja Cimermančič, FDV - Fakulteta za družbene vede (Razvoj vključevanja žensk na področje varnosti in miru),
  - Nina Lenardič Purkart, Slovenian Ministry of Foreign Affairs / Ministrstvo za zunanje zadeve RS (Akcijski načrt Republike Slovenije za izvajanje resolucij VS ZN o ženskah, miru in varnosti),
  - dr. Liliana Brožič, Generalštab Slovenske vojske (Ženske v Slovenski vojski: empirična raziskava) Ministrstvo za obrambo RS/Slovenian Ministry of Defence,
  - VVU Katja Vurcer Straže in VU Katja Vlaj Golež, Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces (Kaj je funkcija svetovalca za področje spola v oboroženih silah?).

  Moderira: doc. dr. Maja Garb, Katedra za obramboslovje, FDV

 • Čas:
  19. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Knjiga in film: Nina Kokelj in Sonja Prosenc

  Na šestem dogodku iz pogovornega cikla se bosta literatura in film prepletala na srečanju pisateljice Nine Kokelj s filmarko Sonjo Prosenc. Zanimivo, obe gostji sta po študiju na Fakulteti za družbene vede že s prvencema v slovensko umetnost vpisali prepoznaven izraz.
  O tem, kaj si lahko povesta literarni in filmski jezik in kaj ostane neizrečeno, se bosta pogovarjali z moderatorko Nadino Štefančič. Trk filmskega in literarnega bosta gostji ponazorili s performansom – srečališčem, v katerem se bosta oba jezika skupaj izrekla o presečiščih ustvarjanja.

  Enkrat mesečno v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah, sopostavljamo režijski in pisateljski pogled, in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami.

  Vabljeni na Knjigo in film, tokrat v sodelovanju z 23. Slovenskimi dnevi knjige, vseslovenskega literarnega festivala v organizaciji Društva slovenskih pisateljev.

 • Čas:
  19. 04. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Kavarniški večer: Party Monster

  Party Monster je igrani dokumentarni film osnovan na avtobiografskem delu Disco Bloodbatha avtorja James st. Jamesa.

  Film je izšel leta 2003 v režiji Fenton Baileya in Randy Barbota. V filmu prevzame glavno vlogo zloglasnega kralja Club Kids scene Michaela Aliga igralec Macaulay Culkin, ki nam je bil prej bolj znan iz filmov tipa Sam doma.

  Film nas popelje v divjo klubsko sceno New Yorka devetdesetih let prejšnega stoletja. Vse se zdi mogoče in na dosegu roke, predvsem za pripadnike obrobnih subkultur in oseb, ki iščejo svoje mesto v vedno bolj komercialnem in kapitalistično usmerjenem svetu. A vedno večja želja po samoekspresiji pomešana z latentnimi narcisoidnimi tendencami in navidezno neomejeno količino drog hitro pripelje do razpada in sodnih obtožb med “Club Kidsi”.

  Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=z5gxjvYDPJQ
  IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0320244/

  Vabljeni_e na nadaljnje filmsko popotovanje po polpretekli LGBT+ zgodovini. Po pogovoru sledi debata.

  Pridite! Vstopnine ni.

AEC v1.0.4