Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 08:30 do 16:00
  Lokacija:
  Dolenjske Toplice, Kulturno kongresni center, Sokolski trg 4, Dolenjske Toplice

  Podeželje, podeželske ženske in kmetice, kje smo?

  Zveza kmetic Slovenije, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziramo mednarodno konferenco o položaju kmečkih in podeželskih žensk v Sloveniji in nekaterih drugih državah.

  Namen konference je predstaviti in deliti znanje, izkušnje in prakso različnih domačih ter tujih pristopov k izboljšanju položaja kmečkih in podeželskih žensk ter krepitvi njihove vloge v razvoju lokalnih skupnosti. Govorke prihajajo iz Avstrije, Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Črne Gore ter Slovenije. Poleg praks in izkušenj tujih držav bomo predstavili tudi najnovejšo slovensko raziskavo o položaju kmečkih in podeželskih žensk v Sloveniji, ki je preučevala, kako skrbijo za svoje zdravje, s kakšnimi težavami se srečujejo, kako dojemajo vlogo žensk in moških, kako (ne)tradicionalna je delitev dela na kmetijah …  Mednarodna konferenca

  Podeželje, podeželske ženske in kmetice, kje smo?

  bo 18. aprila 2018

  v Dolenjskih Toplicah (Kulturno kongresni center, Sokolski trg 4, Dolenjske Toplice)  Konferenca bo v slovenskem in angleškem jeziku, za prevajanje bo poskrbljeno. Udeležba je brezplačna, zaradi lažje organizacije dogodka so prijave obvezne (neprijavljenim, žal, ne bomo mogli zagotoviti udeležbe). Do zapolnitve prostih mest se lahko prijavite na povezavi https://www.1ka.si/a/161445.

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 11:00 do 12:30
  Lokacija:
  Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Novi trg 3, Ljubljana

  Nastopno predavanje izredne članice Renate Salecl

  Slovenska akademija znanosti in umetnosti vljudno vabi na nastopno predavanje svoje izredne članice prof. dr. Renate Salecl, ki bo v sredo, 18. aprila 2018, ob 11. uri.
  V predavanju z naslovom Strast do nevednosti v dobi velikega podatkovja bo prof. dr. Salecl najprej predstavila filozofske in psihoanalitične poglede na nevednost, nato pa analizirala nove oblike nevednosti v času ekonomije, ki temelji na znanju, in velikega podatkovja.

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Trans 101

  Kaj je spol? Kaj je transspolnost? Kdo so cisspolne osebe? Katere so družbeno zahtevane norme, v zvezi s spolom in spolnimi identitetami? Kaj če jih presegamo, negiramo ali modoficiramo? Kaj je tranzicija? Kako je pri nas urejeno pravno priznanje spola?
  Zgornje teme, vam bomo približale_i preko neformalnih metod učenja, prostor pa bo vsekakor tudi za vprašanja in debato.

  Odgovore na ta in podobna vprašanja bomo iskali s Katjo Sešek, programsko_im sodelavko_cem na področju socialnega varstva pri Legebitri, transaktivistko_om in trenerko_jem človekovih pravic.

  Pridite in vprašajte, kar vas zanima!

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Transspolno srečanje

  Vabljene_i na transspolna srečanja, ki jih sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja koordinirajo transspolne članice Kvartirja Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie. Pogovori potekajo v slovenščini in angleščini.

  ***
  Trans srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo obstoječe spolne norme, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

 • Čas:
  18. 04. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš

  Boj je, pravijo, resničen. Ostaja, vztraja, dodajmo. Tudi ko bodo pravice pravične in poroke poročene – #utopija – kulturni boj bo, dokler bo 'nelagodje v kulturi'. Boj zoper normativno. Normativno, če ne drugače, spontano, strukturno normira. Osi so jasne, ločnice zabrisane, presečišča, uganili ste, nelagodna – moško in drugo, hetero in drugo, L in G in B in T in Q in I in drugo ... pa mainstream in drugo, underground in drugo ... tako gor in dol po spolu, kulturi, pa naprej in nazaj k rasi, razredu – normativno normira to, kar mu je zunanje in notranje. Odrine, potlači, zamolči, prilasti, spregleda, pozabi, očisti ... To, kar normira, ostaja, vztraja nekje vzhodno od queera. 'Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš' v precep vzame pojav, izdelek, prostor, lik in premisli, kako kulturni, družbeni stroj z obrati v produkciji ali zasuki v recepciji združuje, razdružuje spolne, kulturne, pa rasne, razredne antagonizme, agonizme in kaj od njih ostaja, vztraja.

  V precepu:
  Pokliči me po svojem imenu/Call Me By Your Name
  (Luca Guadagnino, 2017, 131 min)

  V pogovoru:
  Rok Vevar
  Čeprav ne lovi teoretskih bližnjic, Rok Vevar hitro zadane v bistvo. Ko se ne angažira na področju sodobnega plesa, dela z 'nelagodjem v kulturi' in kopiči vinilke – okrog 800 – čeprav nima gramofona.

  Snuje, povezuje:
  Dražen Dragojević

  Ilustracija:
  Žiga Tomori
  Video:
  Gašper Torkar

AEC v1.0.4