Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  17. 04. 2018
  od 10:00 do 13:00
  Lokacija:
  Mladinski center ULCA, Trg Osvobodilne fronte 10, Ljubljana

  Interaktivna delavnica: Prispevek mladih k rahljanju predsodkov

  Vljudno vabimo VSE MLADE, da se nam pridružite na interaktivni delavnici »Prispevek mladih k rahljanju predsodkov in konfliktnih situacij«.

  KAJ BOMO DELALI?
  Poudarek bo na izmenjavi izkušenj in aktivnem sodelovanju preko izkustvenih metod in filmov. Ukvarjali se bomo s stereotipi, predsodki in konflikti. Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku.

  CENA?
  Celotno sodelovanje je za vas brezplačno! Pokrili bomo tudi vse potne stroške za tiste, ki pridete iz drugih krajev po Sloveniji. Poskrbljeno bo tudi za prigrizek.

  PRIJAVE
  Prijave za sodelovanje zbiramo do 13. 04. 2018 (do 13:00) na e-naslov: mojca.frelih@mirovni-institut.si.
  Delavnica bo izvedena, če bo prijavljenih minimalno 10 oseb. Število mest je omejeno (prednost imajo mladi med 16 in 24 let).

  BONUS?
  Najbolj zainteresirane bomo proglasili za »mlade ambasadorje« in povabili k sodelovanju na mednarodnem srečanju mladih od 10. do 13. maja 2018 v Daruvarju (Hrvaška).
  Stroški tega srečanja bodo pokriti, program in ostale podrobnosti sledijo naknadno in jih bomo pravočasno posredovali vsem zainteresiranim.

  Veselimo se sodelovanja z vami in skupnih izzivov!

 • Čas:
  17. 04. 2018
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Društvo DIH, Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Lezbofé: stereotipi o lezbijkah

  Tokratna lezbična kavarna, naš lezbofé, bo namenjena klepetu o stereotipih, ki veljajo o lezbijkah. S katerimi stereotipi se srečuješ ti?

  Imaš vprašanje, mnenje ali bi samo malo poklepetala? Lezbofé je prostor za vse to in še več. Za vsakič sproti se bomo dogovorile, o čem bomo klepetale naslednjič, včasih same, drugič z gostjo.

  Povej naprej in povabi še svoje prijateljice.

 • Čas:
  17. 04. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Akademska čitalnica Aleša Debeljaka, Fakulteta za družbene vede UL

  dr. Vlasta Jalušič: Problem ljubezni pri Avguštinu

  Seminar za politično teorijo vljudno vabi na predavanje v okviru projekta STIK. Predavanje dr. Vlaste Jalušič bo potekalo v torek, 17. aprila, ob 18. uri v Akademski čitalnici Aleša Debeljaka.

  Leta 1929 je v Berlinu izšla disertacija Hannah Arendt, posvečena izključno pojmu ljubezni. Kot strnjena in sistematična analiza tega pojma pri Avreliju Avguštinu je odstopala od tedanjih utečenih interpretacij Avguština kot religioznega pisca, obenem pa je v njej že pričela razvijati ključne pojme filozofske in politične misli.

  Predavanje bo posvečeno nekaterim poudarkom, distinkcijam in protislovjem Avguštinove analize pojma ljubezni, ki je vzniknil v srečanju antične in krščansko-orientalske tradicije. Arendt se pri tem osredotoči na Avguštinovo pojmovanje ljubezni kot želje (appetitus), ki se izgubi v objektu, ki ga ljubi zaradi njega samega. Po drugi strani pa izpostavi kontradikcije, ki vzniknejo z vezavo tega pojma na krščansko solipsistično samorefleksijo in zahtevo po brezkompromisni ljubezni do bližnjega. Kako vendarle razumeti to zapoved in relevantnost bližnjega za krščansko fenomenologijo, ko pa ta v resnici opusti svet? Arendt s pomočjo branja Avguštinovih idej konstruira specifičen odgovor, ki implicira njen premislek sveta, življenja in časovnosti ter vpelje pojem natalitete, ki je vtkan v njeno razumevanje pojmov politike in revolucije kot novih začetkov.

  Dr. Vlasta Jalušič, poznavalka misli Hannah Arendt, sicer pa doktorica političnih ved, je zaposlena na Mirovnem inštitutu, kjer proučuje teme feminizma, spola, (ne)enakosti ter rasizma in nasilja.

  Predavanje je organizirano v okviru študentskega inovativnega projekta STIK, namenjenega širitvi ideje o skupnem pri islamu in krščanstvu. Projekt se odvija v sodelovanju z Mirovnim inštitutom in Univerzo v Ljubljani. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 • Čas:
  17. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Skupinska delavnica zinov in glasbena poslušalnica

  Lezbično-feministična univerza
  vas vabi na delavnico skupinskega ustvarjanja zinov in Glasbeno poslušalnico, ki bo
  v torek, 17.4.2018 ob 19h v klubu Tiffany (ŠKUC – Kulturni center Q).

  Tokrat bomo skupaj skušale ustvariti zin/e na temo lezbičnih in kvir intimnosti ter prijateljskih odnosov.
  Med dogodkom bomo prisluhnile glasbi Kat Frankie (1978), ki je avstralska lezbična glasbenica – kitaristka, pevka in piska pesmi.

  Več na: https://www.lezfemuniverza.org/skupinska-delavnica-zinov-in-glasbena-poslusalnica/

  Vabljene!

  V LFU Glasbeni poslušalnici, ki jo izvajamo že od leta 2011, smo se doslej spoznale z več kot 26 lezbičnimi in kvirovskimi glasbenicami raznovrstnih žanrov.
  Delavnica je odprta za lezbijke, ženske, kvir in trans* osebe. Dogodek podpirata klub Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q) in MOL.

AEC v1.0.4