Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  12. 04. 2018
  od 21:30 do 02:00
  Lokacija:
  Afkors, Avtonomna Tovarna Rog, 3. nadstropje glavne stavbe

  Hairy Salty Orange Party

  Calling all hairy quings (queer_queens_kings)!! ♥

  Spring is knocking on our door and everything is just sprouting, blossoming and growing. Let¨s grow our hair, too!
  Let´s have a proper blossoming queer spring party

  Very welcome all hairy queens_kings, fluffy cyborgs, vegan creatures with tails and ears, queer anarchokittens and other humaniacs aand quings with blossoming armpits,
  furry legs, arms and hairs just everywhere one can imagine!

  Music makeup: trashy feminist 90s + 80s

  Depilate? meh - let´s grow it!

  *Afkors is a safe(r) space where there is not allowed any violence, manipulation or domination. There is zero tolerance to sexism, homo/lesbo/queer/transphobia, racism, nationalism, ageism and other forms of oppression. If boundaries are not respected, jerks will be kicked out. Because Afkors is a community space, we ask everyone to participating in making it safe(r): if you encounter any violence or opression, do react or tell someone at the bar!

 • Čas:
  13. 04. 2018
  od 11:00 do 13:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Spregledana polovica: izpust avtoric na primeru Lili Novy

  Zdi se, da je zgodovina pisana z moško roko. V zadnjem obdobju se preko številnih knjižnih projektov (Good Night Stories for Rebel Girls, Women Who Changed History) skuša spremeniti obstoječi zgodovinski narativ in se ženskam opravičiti za stoletja prezrtosti. Na dogodku se bomo preko projekcije dokumentarnega filma Denisa Poniža: Lili Novy — pesnica dveh svetov (Ljubljana: RTV, 1985) seznanili s premalo znano, pomembno in zelo zanimivo slovensko pesnico. Letos mineva 60 let njene smrti, po kateri je izšla večina njenih del, leta 1959. S svojim pisanjem je Lili Novy kljub relativni anonimnosti pomembno prispevala v slovensko literarno zakladnico.

  Gostja: Milica Antić Gaber
  Pogovor vodi: Nika Kovač

 • Čas:
  13. 04. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Brati Virginio Woolf

  “Za večino zgodovine velja, da je neznani avtor ženska." Virginia Woolf

  Virginia Woolf se je v literarno zgodovino vpisala z deli Gospa Dalloway, K svetilniku, Orlando in Valovi ter številnimi eseji. Za ključna veljata feministični tekst Lastna soba in protivojno razmišljanje Tri gvineje. Virginia Woolf sprememb ni le pisala, tudi živela jih je. Vsak njen roman je nov eksperiment in odklon v neznano, saj je pisateljica za vsakega poiskala nov vzorec in sporazumevalni kod. V predavanju Brede Biščak, prevajalke njenih del, se bomo seznanili z življenjem in delom avtorice ter dobili namige o tem, kako polno vstopiti v literarni svet ene najvidnejših predstavnic modernega romana.

 • Čas:
  13. 04. 2018
  od 18:30 do 20:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Deklina zgodba

  "Svoboda je dveh vrst," je rekla teta Lydia. "Lahko si svobodna, da počneš kaj, ali osvobojena česa. V dneh anarhiije je obstajala prva svoboda, zdaj vam dajemo osvobojenost. Nikar je ne podcenjujte." Margaret Atwood: Deklina zgodba

  Deklino zgodbo je Margaret Atwood pisala v Berlinu sredi osemdesetih let. Zgodba opisuje totalitarno družbo, ki temelji na patriarhalni družbeni ureditvi. V performansu, ki ga je pripravilo društvo Novi dijak, se bomo vprašali, če so distopični primeri, kakršen je Deklina zgodba, res v nasprotovanju s konceptom realizma. V sodelovanju z društvom Novi dijak.

 • Čas:
  13. 04. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

  Pišem ti

  V zasebnih pismih se zrcali večplastnost zgodovinskega trenutka in dragocen vpogled v intimo posameznika ali posameznice. Na bralni uprizoritvi bomo prisluhnili interpretacijam starih dobrih pisem, napisanih na papirju, pisem ustvarjalk, ki so s svojim delom vtisnile pomemben pečat v svetovno literarno krajino in njeno zgodovino.

  Ursula Le Guin, Harper Lee, Rosa Luxemburg, Anais Nin, Ayn Rand, Emily Dickinson, Simone de Beavour, Virginia Woolf in Tove Jansson: pred nami bodo oživele kot umetnice, aktivistke, ljubimke, prijateljice, ženske, ki premikajo meje sveta ...

  Interpretira: Nataša Keser
  Glasbena spremljava: Kikimore
  Koncept: Spela Frlic
  Izbor pisem: Alenka Veler, Špela Frlic, Nika Kovač, Irena Duša
  Prevod pisem: Irena Duša, Nada Grošelj

AEC v1.0.4