Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  11. 04. 2018
  od 17:00 do 18:30
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Mladinska čvekalnica

  Mladinska čvekalnica je varen prostor za vse mlade LGBT, v obliki podporne skupine. V njej lahko nasloviš stisko, ki jo doživljaš zaradi staršev, izpitov v šoli, razpada zveze ali pa z nami podeliš kako srečna_en si, ker ti je uspelo popraviti vse negativne ocene, oziroma si dobil_a mlado mucko, ki si jo vedno želel_a …

  Hkrati je to tudi prostor, kjer spoznaš nove obraze, si izmenjaš izkušnje in pridobiš podporo na področjih, kjer jo sam_a potrebuješ in želiš. Ne nazadnje, več glav več ve in morebiti katera_i izmed nas že pozna kakšno strategijo, ki bi jo lahko preizkusil_a tudi ti ;)

  Vabljen_a!

 • Čas:
  11. 04. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Otrokocentričnost sodobne družbe

  Ob predstavitvi knjige GENERACIJI NAVIDEZNE SVOBODE: otroci in starši v sodobni družbi bodo avtorice in avtorji razčlenjevali eno od osrednjih vprašanj sodobne družbe – pojem otrokocentričnosti, njegovo ideološko izhodišče ter plasti in pasti sistemske vpetosti v družbena, ekonomska in politična razmerja. Premislek o starševstvu, družbenem konformizmu, neenakosti, odgovornosti – ne le do otrok, temveč do možnosti izbire in zavzemanja za drugačna družbena razmerja.

  Pogovor bo vodil sourednik knjige dr. Urban Boljka, gostje pa bodo dr. Katja Jeznik, dr. Zoran Kanduč, dr. Tamara Narat, dr. Tatjana Rakar, dr. Tanja Rener, dr. Barbara Turk Niskač in dr. Metka Mencin Čeplak.

  Vabljeni!

  Več o knjigi na spletni strani založbe http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2017/generaciji-navidezne-svobode

  Knjiga je izšla pri Založbi Sophia s podporo Javne agencije za knjigo RS.

 • Čas:
  11. 04. 2018
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  (Post)feminizem za otroke: medijske reprezentacije in feminizem kot »vizualni stil« – Pi pogovori

  Tokratni PI pogovori se uvrščajo v linijo naših dosedanjih razprav o odnosu do feminizma (zlasti pri mladih), njegovem dojemanju oziroma razumevanju in »prisvojitvi« nekaterih feminističnih zahtev na način, ki kaže na depolitizacijo feminizma. Podobe dekliškosti in feminizma, ki jih prinašajo mediji, so pogosto oblikovane na način, ki kaže, da je prizadevanja po politični moči nadomestila nakupovalna moč. Kot so pokazale feministične teoretičarke, tu ne gre za neposredni odziv na feministične argumente, pač pa za njihovo selektivno vključevanje in hkratno zavračanje kot nepomembnih ter osredotočanje na življenjski stil, izbire, na užitke biti ženska. Poudarek je na osebnih bitkah in ženski neodvisnosti, ne pa na denimo kolektivnih prizadevanjih, problematiki individualizacije družbenih problemov, mešanja teles, lepote, videza in potrošnje z močjo, seksualne objektifikacije kot svobodno izbrane ipd. Zanimalo nas bo, kako je s problematično tendenco ustvarjati nove heroine oziroma s poudarjanjem individualne vrednosti posamezne ženske, ne glede na njene vrednote ali denimo politično orientacijo. Kako je feminizem danes predstavljen otrokom, kakšni so stereotipi o feminizmu in kakšni paradoksi reprezentacij (»girl-power« skupaj z oživitvijo neenakosti)? Sogovornici: dr. Valerija Vendramin, Pedagoški inštitut in Polona Mesec, samozaposlena v kulturi in doktorska študentka na področju feminizma in psihoanalize, FF

AEC v1.0.4