Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  10. 04. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Tehnike sproščanja

  "Kakšne tehnike sproščanja, neki! Lopato v roke, pa na vrt kopat!!" so dejali oča. Saj so imeli prav, vendar v sodobnih nimamo vsi privilegija vrta. Zato na Legebitri organiziramo kratko delavnico, na kateri se boste ob podpori izkušene voditeljice naučili sprostiti tudi brez lopate.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  10. 04. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Založba Goga, Glavni trg 6, Novo Mesto

  Gogine čitarije: Ljubljena

  Gogine čitarije so bralni krožek za odrasle, s katerim bi radi spodbudili bralno kulturo in pogovor z izmenjavo mnenj ob prebranih knjigah.

  V novem ciklu, ki ga začenjamo že naslednji mesec, bomo brali ženske avtorice 20. in 21. stoletja. Med knjigami so se znašli čudoviti romani različnih žanrov, o katerih bomo razpravljali na mesečnih srečanjih. Romane smo poskusili izbrati čimbolj raznoliko, tako bomo potovali po različnih obdobjih in različnih pokrajinah, predvsem pa različnih tematikah. Četudi ste dela morda že prebrali, ste vsekakor vabljeni, da z nami delite svoje mnenje. Če vam jih ne uspe prebrati, bomo prav tako veseli vaše udeležbe pri pogovoru.

  Srečanja potekajo ob izbranih torkih ob 19. uri v knjigarni Goga.

  Šesto srečanje novega cikla se bo odvilo v torek, 10. aprila, ob 19. uri. Pogovarjali se bomo o romanu Ljubljena pisateljice Toni Morrison, za katerega je leta 1988 prejela Pulitzerjevo nagrado, leta 1993 pa je kot prva temnopolta književnica prejela Nobelovo nagrado za literaturo. Branje morda resda ni najbolj enostavno, vendar nikar ne obupajte.


  Vabimo vas, da se udeležite Čitarij in z nami delite svoje izkušnje in razmišljanja ob branju!

 • Čas:
  10. 04. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  AFKORS, Avtonomna Tovarna Rog (3. nadstropje, glavna stavba).

  Lezbične in kvirovske intimnosti v prijateljstvih II.

  Lezbično-feministična univerza

  vas vabi na izkustveno delavnico “Lezbične in kvirovske intimnosti v prijateljskih odnosih II.”, ki bo

  v torek, 10.4.2017 ob 19h v AFKORS v Avtonomni Tovarni Rog (3. nadstropje, glavna stavba).

  Na delavnici bomo skušale raziskati raznolike vidike naših lezbičnih in kvir prijateljstev, kolegialnosti, tovarištev in ostalih tesnih odnosov. Skušale bomo začrtati odprt, širši spekter intimnosti in spregovorile o radikalnih političnih vidikih le-te. Želimo si dobiti vpogled v to, kako se povezujemo med seboj ter kako lezbična in kvirovska prijateljstva razbijajo normativne zahteve tovrstnih odnosov v širši družbi.

  Vabljene!

  Na tej delavnici si želimo ustvariti zaupno okolje, zato vas prijazno pozivamo, da se na delavnico predhodno prijavite na e-naslov lezfemuniverza(afna)gmail(pika)com in se delavnice udeležite točno, zato da bo prav vsaka lahko enakovredno vključena v proces. Pozne prijave in spontani prihodi na delavnico žal ne bodo možni

  Delavnica bo potekala v slovenščini in angleščini; odprta je za lezbijke, ženske, kvir in trans* osebe.

  Na sliki: lezbijke na gej paradi v San Franciscu, ZDA, 1974, Rink Foto.

AEC v1.0.4