Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  09. 03. 2018
  od 18:00 do 23:00
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Masarykova 24, Ljubljana

  19. Rdeče zore: Predavanje in otvoritev razstave PopredmeteNJE

  Vljudno vabljene_i na predavanje o specizmu, diskriminacije na podlagi vrste, znotraj glasbene in zvočne umetnosti Katarine Radaljac, v petek, 9. marca ob 18. uri in na otvoritev razstave PopredmeteNJE ob 19. uri, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Dogodek bo potekal v sklopu 19. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore. Na dan otvoritve bosta razstava in info točka odprti do polnoči. V soboto, 10.3., bo razstava odprta med 15.00-23.00.

  Po festivalu bo razstava odprta: ponedeljek-četrtek 11:00-15:00 in 16:00-20:00, petek: 15:00-23:00. Razstava je na ogled do 30.marca.

  Razstava PopredmeteNJE v Galeriji Alkatraz bo predstavila raznolike feministične pristope k ustvarjanju. Lea Culetto, Barbara Jurkovšek, Michelle Wren, Brina Ivanetič in Dominik Mahnič se vse_i v svojih delih ukvarjajo z objektifikacijo, a raziskujejo njene različne pojave. Razstavljena dela se ukvarjajo z ženski pripisanimi družbenimi vlogami gospodinje in zapeljivke in z objektifikacijo ženskega telesa, razvlečeno skozi zahodno zgodovino.

  Katarina Radaljac, ki bo pred otvoritvijo predstavila svoje raziskovalno delo na področju muzikologije in zoomuzikologije, nadaljuje z vlečenjem vzporednice med odnosom vladajoče skupine do žensk in do živali – vzporednice, ki se pojavlja tudi skozi razstavo. Tako ženskam kot živalim vladajoča, hegemona moška oziroma človeška skupina odvzema avtonomijo ustvarjanja. Za oboje se predpostavlja, da so biološko manj sposobne_i ustvarjanja glasbe, zato se jim pozicijo ustvarjalke_ca odvzame. Radaljac se bo v svojem predavanju osredotočila na vključevanje živali kot avtonomnih ustvarjalk_cev v glasbeno umetnost.

  Galerija Alkatraz pa bo za dva dni, od otvoritve dalje, postala tudi osrednji prostor druženja in info točka Rdečih zor, kjer bo v udobnem vzdušju, na toplem in v prijetni družbi moč pridobiti vse pomembne informacije in napotke glede programa 19. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, kupiti majice, torbe in značke z motivi Rdečih zor ter se dodobra in z užitkom posvetiti razstavi.

  Preberite celoten tekst tukaj: http://galerijalkatraz.org/?p=13730

 • Čas:
  09. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Slovenski etnografski muzej, Metelkova ulica, 2, Ljubljana

  Brez obraza in glasu: Latentni diskurzi o neobst. biseksualnosti

  Zadnji dogodek jesensko-zimskega ciklusa na temo LGBT skupnosti in njenih specifik Jana S. Rošker, pobudnica okrogle mize, napoveduje takole: »Alma Karlin nedvomno predstavlja simbolni lik, ki je za Slovenijo pomemben del zgodovinske in kulturne dediščine. V sklopu okrogle mize bomo odprle_i vrsto vprašanj o tem, zakaj se osebnost Alme Karlin v slovenski javnosti vseskozi nekritično ukaluplja v kategorijo heteroseksualnosti. Osrednja bo diskusija o tem, zakaj se v prevladujočih diskurzih znotraj slovenske javnosti sploh ne dopušča možnosti, da bi bila Thea lahko Almina ljubezenska partnerka, zelo pogosto pa se piše o Alminih razmerjih z moškimi. V prvi vrsti gre torej za osvetlitev dejstva, da je biseksualnost v Sloveniji še hujši tabu kot homoseksualnost: povezana je s kompleksnostjo človeške intime, ki je ni možno nadzorovati s preprosto črno-belo logiko binarnosti.«

  Na okrogli mizi bodo svoje poglede razgrnile_i še Svetlana Slapšak, Roman Kuhar, Evan Grm, Jerneja Jezernik, Alma Sedlar in Maja Šučur.

  Pred okroglo mizo Vas vabimo na ogled razstave LGBT: Razstava štirih. Od 17. ure naprej je prost vstop na razstavo, ob 17.30 pa napovedujemo vodstvo Jane S. Rošker.

 • Čas:
  09. 03. 2018
  od 20:00 do 22:30
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka Miklošičeva 28, 1000 Ljubljana, Slovenia

  Fokus: 8. marec – Dan žena v Slovenski kinoteki

  Ženske kot konflikt, konflikt kot revolucija

  PROGRAM
  Berlinska afera, 3. 3. ob 20.00
  Hiša pravljic, 4. 3. ob 17.00
  Kamasutra: Zgodba o ljubezni, 4. 3. ob 20.00
  Varuh meje, 6. 3. ob 18.00
  Vera Drake, 6. 3. ob 20.00
  Sveti dim, 8. 3. ob 20.00
  Frida, 9. 3. ob 20.00
  Nénette in Boni, 10. 3. ob 19.00
  Sveto dekle, 10. 3. ob 21.00
  Tea, 11. 3. ob 17.00
  Portret dame, 11. 3. ob 20.00

 • Čas:
  09. 03. 2018
  od 23:00 do 23:30
  Lokacija:
  Gala Hala

  Večer partijskih žena

  Sukajo:
  S.A. VOIDETTE
  R36
  BLAŽEN DJ
  JAŠA BUŽINEL

  Dan po mednarodnem prazniku žensk v Gala hali v sodelovanju s Partijsko linijo pripravljamo posebej kuriran allnighter z muzikami ženskih, transspolnih in drugače identificirajočih se izvajalk_cev.

  Namen večera je publiki izpostaviti in predstaviti čim širši spekter nemoške ustvarjalnosti na različnih glasbenih scenah, vključujoč vse od sodobnega r&b-ja in hip hopa, resnejšega popa in seveda različnih odvodov plesnih ter eksperimentalnih elektronskih muzik.

  Avtorja oddaje Partijska linija (Radio Študent), Blaž Pavlica (Blažen DJ) in Jaša Bužinel, bosta gostila Saro Šabjan (S.A. Voidette), avtorico oddaje Desadovnjak (Radio Študent), ter redakcijsko kolegico in didžejko R36, ki bosta postregli z lastno selekcijo pozornosti vrednih nemoških produkcij na presečiščih različnih glasbenih scen.
  Vstopnina: 3 € < polnoč < 5 €

AEC v1.0.4