Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 11:00 do 14:00
  Lokacija:
  Velika sejna dvorana, VI. nadstropje, Dom sindikatov, Dalmatinova 4, Ljubljana

  Okrogla miza ZSSS: »Kako ženske uresničujejo pravico do usklajevanja dela in družine?«

  Spoštovane, spoštovani,  Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žensk, vas vabiva na OKROGLO MIZO ZSSS  »KAKO ŽENSKE URESNIČUJEJO PRAVICO DO USKLAJEVANJA DELA IN DRUŽINE?«  V pogovoru bomo z zanimivimi sogovornicami v središče postavili pravico žensk do usklajevanja dela in družinskega življenja, osvetlili težave s katerimi se ženske srečujejo pri uresničevanju te pravice na delovnem mestu, naslovili težave mladih žensk ter problematiko skrbi za starejše družinske člane.  Svoje bogate izkušnje in znanje bodo z nami delile: dr. Maca Jogan, dr. Majda Hrženjak, Tea Jarc in Mateja Gerečnik.

  Moderirala bo: mag. Andreja Poje  Za glasbeni vložek bo poskrbela izjemna Vita Mavrič.  Srečali se bomo v četrtek, 8. marca 2018, ob 11. uri, v veliki sejni dvorani v VI. nadstropju Doma sindikatov, Dalmatinova 4, Ljubljana.

  Pogovoru in kulturnem programu bo sledila pogostitev in prijetno druženje.

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 12:00 do 23:00
  Lokacija:
  Ljubljana, Maribor, Novo mesto

  Dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk in oblikovalk

  Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU pod okriljem projekta MoMoWo, ki si prizadeva v ospredje postaviti dela arhitektk, inženirk, oblikovalk in krajinskih arhitektk od časa moderne do današnjih dni, v sodelovanju s Centrom arhitekture Slovenije letos že tretjič zapored na 8. marec, mednarodni dan žensk, prireja dan odprtih vrat ateljejev arhitektk in oblikovalk v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu.

  Obiskali boste lahko tele arhitektke in oblikovalke:

  LJUBLJANA - Studio Aino na Brodski cesti 22 (med 19. in 22. uro), atelje Curk arhitektura na Ukmarjevi ulici 4 (med 16. in 19. uro), JEVA atelje v prostorih na Tržaški 2 (2. nadstropje) od 16. do 19. ure, Oloop na Tomšičevi 1 (med 12. in 15. uro), Biro Raketa med 12. in 15. uro na Slovenski 28, VIIAS na Miklošičevi 28 (med 13. in 17. uro), Zavod Afront na Prešernovi cesti 5 (med 13. in 17. uro)

  MARIBOR - biro Pragma arhitektura na Gosposvetski 86 (2. nadstropje) med 13. in 17. uro, Studio TSK na Strmi ulici 8 (vhod z Lavričeve ulice, 2. nadstropje) med 12. in 15. uro

  NOVO MESTO - Acer na Šentjernejski cesti 43 med 12. in 15. uro

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 14:00 do 16:00
  Lokacija:
  Ljubljana

  19. Rdeče zore: Ljubljanska Feministična tura

  V sodelovanju z Inštitutom za urbane kulture vas vabimo, da se udeležite feministične ture, ki bo odstirala zgodbe umetnic, kulturnic, arhitektk, političnih voditeljic, družbenih aktivistk, učiteljic, nun, članic AFŽ, humanističnih in naravoslovnih znanstvenic, bork za pravice žensk, narodnih buditeljic in še mnogih drugih znamenitih žensk, ki so zaznamovale prestolnico in regijo, a so dandanes žal večinoma pozabljene.

  Sprehod bo potekal po centru Ljubljane mimo zgradb, trgov, uličic, (redkih) spomenikov in obeležij in bo ponudil poseben, s kvirovskimi in nebinarnimi interpretacijami začinjen ogled glavnega mesta. Ozrle_i se bomo tako k preteklim prizadevanjem za pravice žensk kot tudi k današnjim vprašanjem družbenega spola.  OSNOVNE INFORMACIJE

  Tura bo trajala približno dve uri, z zaključkom ob 19. uri pri Mestni hiši, potekala pa bo v slovenskem jeziku. Tura je brezplačna, a vse obiskovalke_ce prosimo za prostovoljne prispevke, ki naj odražajo kakovost vodenja in same ture.

  Prijava na: http://www.ljubljanaalternativetours.com/sl/osmomarcevska-feministicna-tura-po-ljubljani/

  Število mest je omejeno.
  Zbirno mesto: pri vodnjaku pred Akademijo za glasbo (Stari trg 34, 1000 Ljubljana)
  Zaključek: pred Mestno hišo
  Jezik: slovenščina
  Cena: prostovoljni prispevki
  V primeru slabega vremena tura odpade.

  Organizacija in koprodukcija: Inštitut za urbane kulture/Ljubljana Alternative Tours

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Kongresni trg

  Protest 8. marec

  Osmi marec si ponavadi zapomnimo po vrtnicah, ki jih prejmemo na ta dan, vse pogosteje tudi po posebnih prodajnih akcijah za ženske, ali pa po tem, da očetje za spremembo malo več poskrbijo za otroke. Morda kakšen “Hvala!’’, ne da bi sploh vedele, na kaj točno se nanaša.

  Dan žensk se je v zgodovino vpisal kot dan spomina na ženske boje za enakost, v današnjem času pa so proteste in stavke ob tem dnevu zamenjali simbolni izkazi ‘hvaležnosti’ ženskam. Neenakost med spoloma se iz leta v leto ponovno povečuje. Po Evropi se na oblast še vedno vzpenjajo desne, konzervativne stranke, ki so velika grožnja pravicam žensk. Poniževalen in zaničevalen odnos do žensk, migrantov in migrantk, LGBT skupnosti in ostalih ranljivih skupin postaja legitimna politična linija. Zato letos zahtevamo resen pristop do problematik položaja žensk in konkretne rešitve. V luči prihajajočih volitev bomo opozorile na načine zatiranja žensk in istočasno od odločevalcev in odločevalk zahtevale, da naše zahteve za izboljšanje družbenega položaja žensk vključijo v svoje politične programe.

  Skrajni čas je, da ženske stopimo skupaj, zahtevamo in se borimo za to, kar nam pripada: položaj v družbi, ki ni drugoten, poniževalen, spoštovanje in dostojno življenje, ki ga zaslužimo vsi in vse. Zato letos ob dnevu žensk raje kot na proslave, dogodke, razprodaje ter deljenje rož in bonbončkov, pojdimo na PROTEST OB OSMEM MARCU, DNEVU ŽENSK. Zbrale so bomo ob 16:00 uri na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tam bomo spregovorile o perečih temah, predstavile seznam zahtev, se podružile in pokazale, da smo tu in da zahtevamo resno obravnavo.

  MANIFEST IN ZAHTEVE: https://studentska-iskra.org/feministicni-manifest/

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Društvo študentk poslovnih ved, Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana

  Okrogla miza: Krilo med hlačami

  Ob dnevu žena, prazniku ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani organiziramo okroglo mizo z naslovom Krilo med hlačami. Gostje okrogle mize bodo poslovne ženske, ki zavzemajo vodilne položaje v industrijah, kjer prevladujejo moški.

  Z nami bodo gostje iz uspešnih slovenskih podjetij:
  - Jožica Rejec, bivša predsednica uprave podjetja Domel,
  - Nevenka Kržan, direktorica in partnerka podjetja KPMG,
  - Melita Rozman Dacar, direktorica Tovornega prometa Slovenskih železnic,
  - Alenka Gorenčič, direktorica davčnega svetovanja v podjetju Deloitte in
  - Alenka Bratušek, bivša presednica vlade RS.

  Vabimo vas na zanimiv pogovor, ker bodo gostje predstavile svoj pogled na izzive, s katerimi so se srečale na karierni poti in podale kakšen koristen nasvet za študente, ki karierno pot šele začenjamo. Po okrogli mizi sledi sproščeno druženje ob pogostitvi Vivo catering.

  Več informacij kmalu...

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 17:30 do 19:00
  Lokacija:
  Društvo DIH Slomškova ulica 25, Ljubljana

  Lezbofé: telesa

  Vabimo te na lezbofé, lezbično kavarno, v glavnem na kavo in klepet o izbrani temi. Na prvo srečanje smo povabili gostjo, s katero bomo lažje raziskovale temo teles, njihove reprezentacije v naši družbi in samopodobe.

  Imaš vprašanje, mnenje ali bi samo malo poklepetala? Lezbofé je prostor za vse to in še več. Za vsakič sproti se bomo dogovorile, o čem bomo klepetale naslednjič, včasih same, drugič z gostjo.

  Povej naprej in povabi še svoje prijateljice.

  ***
  Tokrat ne moreš priti? Ti termin ne ustreza? Bi prišla, pa te tema ne zanima? Bi prišla, samo mogoče ne prvič? Če te zanima, nam sporoči svoje želje, mnenja, ideje. Radi bi, da bi bil Lezbofé prostor, kjer se boš dobro počutila in ti bo zanimivo. Dosegljivi smo na FB in na info@dih.si.

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Evropska komisija v Sloveniji, Dunajska cesta 20, Ljubljana

  Ženske brez upanja?

  FABULA ZA OSMI MAREC

  Kulturna teoretičarka Claire Colebrook piše o feminizmu brez upanja: po njenem mnenju bi morale ženske opustiti upanje na ”bogatejšega fanta, večje prsi, vitkejše noge in novo, še bolj nedosegljivo torbico” – le na ta način bi si namreč lahko izborile prihodnost brez klišejev. Ali je utopijo, boljši svet, mogoče doseči le z odrekanjem upanju, ali je v resnici obratno – in nas le upanje lahko mobilizira v boju za boljšo prihodnost? Kakšno vlogo pri vzpostavljanju žensk igrajo politični dejavniki; v čem se, če sploh, ženska emancipacija na Balkanu loči od tiste v Skandinaviji? Kakšno vlogo pri opolnomočenju žensk igra Evropska unija? Na ta in številna druga vprašanja bosta na osmi marec, dan žena, skušali odgovoriti antropologinja dr. Svetlana Slapšak in pisateljica Ana Schnabl, vsaka z izkušnjami s svojega področja in svojega konca Evrope.

  Povezuje: Nadina Štefančič

  Dogodek bo potekal v sodelovanju s Predstavništvom evropske komisije v Sloveniji.

  Več o festivalu Fabula: http://festival-fabula.org/2018/sl/

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  19. Rdeče zore: Kavarniški večer - Slam zverine

  Osmomarčevski Kavarniški večer ponovno prinaša sodelovanje z Mednarodnim feminističnim in kvirovskim festivalom Rdeče zore, ki se tokrat odvija že 19. zapored.
  Na večeru bodo angažirano poezijo z odra rjovele Slam zverine. Prvi pesniški slam Rdečih zor bo (ne boste verjele_i) potekal na temo spola! Nastopajoče_i se bodo potikale_i in spotikale_i okoli spolnih stereotipov, zatiralskih družbenih praks in mnogoterih dilem, ki se sprožajo okoli razumevanja biološkega, družbenega in tudi (za besedno umetnost tako pomembnega) slovničnega spola. Pesniški slam bo potekal v ustaljenem tekmovalnem formatu, angažiranost se zato pričakuje tudi s strani občinstva.

  Slam zverine delujejo v Mariboru od leta 2016. Tokrat se bodo na odru predstavile_i Metka Zadravec, Petra Kokol, Ariela Herček, Nina Medved, Matic Ačko in Kladija Volf. Večer bo moderirala Mojca Pibernik.

  V slovenskem jeziku.
  Priporočeni prostovoljni prispevki: 3-5 evrov.

  Koprodukicja/soorganizacija: ŠKUC – Kulturni center Q/Klub Tiffany, Legebitra.

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Ljubljana

  Literarni večer s Slavenko Drakulić

  Ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric in premišljevalka o feminizmu, Slavenka Drakulić, nas bo obiskala na najlepši datum - 8. marec. O svoji knjigi "Mileva Einstein. Teorija žalosti" se bo pogovarjala s Ksenijo Horvat.

  "Teorija žalosti" je na prvi pogled biografski roman o Milevi Marić Einstein, soprogi slavnega fizika, znani po tem, da je možu pomagala pri matematičnih izračunih in razvoju teorije relativnosti ter bila edina ženska svojega časa, ki je študirala na züriški Politehniki. Ob branju romana hitro postane jasno, da delo govori več kot le o tem; pripoveduje o žalosti zapuščene ženske, ki jo je v času izbruha prve svetovne vojne doletela tudi osebna tragedija. In kakor si svet še več desetletij po veliki vojni ni povsem opomogel, se tudi Mileva Einstein po smrti hčere, ločitvi od moža, revščini, duševni bolezni sina in lastni bolezni – nikoli ni sestavila. Presunljiv intimni portret ženske, ki s tem, ko natančno analizira osebno tragedijo posameznice, razgalja tudi razmere, v katerih so živele vse ženske tistega časa.

  »Je novinarka in avtorica, katere glas pripada svetu.«
  - Gloria Steinem

  Slavenka Drakulić (1949) je ena najuspešnejših in najbolj prevajanih hrvaških avtoric, ki se ukvarja s temami kot so feminizem, komunizem in post-komunizem, napisala pa je tudi več izjemno uspešnih romanov, ki so bili deležni množičnega bralskega in naklonjenega kritiškega odziva na hrvaškem in po svetu.

  Vabljeni!

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 20:00 do 22:30
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka Miklošičeva 28, 1000 Ljubljana, Slovenia

  Fokus: 8. marec – Dan žena v Slovenski kinoteki

  Ženske kot konflikt, konflikt kot revolucija

  PROGRAM
  Berlinska afera, 3. 3. ob 20.00
  Hiša pravljic, 4. 3. ob 17.00
  Kamasutra: Zgodba o ljubezni, 4. 3. ob 20.00
  Varuh meje, 6. 3. ob 18.00
  Vera Drake, 6. 3. ob 20.00
  Sveti dim, 8. 3. ob 20.00
  Frida, 9. 3. ob 20.00
  Nénette in Boni, 10. 3. ob 19.00
  Sveto dekle, 10. 3. ob 21.00
  Tea, 11. 3. ob 17.00
  Portret dame, 11. 3. ob 20.00

 • Čas:
  08. 03. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Modri kot, Trubarjeva 72, Ljubljana

  Poprotestni benefit žur 8. marec

  Letos bomo ob 8. marcu, dnevu žensk, spet protestirale! Kdaj, kje, zakaj? Poglejte tukaj: https://www.facebook.com/events/190418091720539/

  Ker pa je protestiranje naporno tako za telo kot duha, se spodobi, da se po protestu še malo sprostimo in zažuramo. Zato vas vabimo na POPROTESTNI BENEFIT ŽUR 8. MAREC! Zbirale bomo prostovoljne prispevke, s katerimi bomo pokrile stroške, ki bodo nastali s kampanjo in protestom, predvsem pa se bomo družile, plesale, smejale in kovale nove boje!

  Se vidimo v četrtek, 8. marca v Modrem kotu v Avtonomni Tovarni Rog! Zbirale se bomo že od 20:00 naprej, da se čim prej vidimo in smo čim dlje skupaj. ;) Razširi besedo!

AEC v1.0.4