Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  07. 03. 2018
  od 16:00 do 18:30
  Lokacija:
  pin FDV - Fakulteta za družbene vede, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana

  Okrogla miza Ženske na konfliktnih območjih in razstava

  Oboroženi konflikti so še vedno precej spolno zaznamovani in njihove posledice pogosto na precej različen način prizadenejo moški in ženski del populacije. Ob mednarodnem dnevu žensk bomo letos pozornost posvetili predvsem slednjim in si zastavljali vprašanja o vlogi žensk v konfliktih in v postkonfliktni obnovi.

  Več kot 43 let po začetku vojne med Polisariem in Marokom se zahodnosaharsko vprašanje uvršča med najdlje trajajoče nerešene konflikte v Afriki in na svetu. Po dolgoletnem oboroženem nasilju je bila v začetku 90. let vojna sicer zaustavljena s podpisom premirja, vendar spor ni bil nikoli dokončno razrešen in tako konflikt ostaja zamrznjen v času še danes. Vojna in njene posledice so tako korenito zaznamovale življenja več generacij Zahodnosaharcev.

  Z osrednjo gostjo Fatma Mehdi, predsednico Nacionalne zveze zahodnosaharskih žensk, se bomo pogovarjali o položaju žensk med zahodnosaharsko vojno, njihovi vlogi pri vzpostavljanju in vodenju begunskih taborišč ter o njihovem položaju znotraj zahodnosaharske družbe danes. Z ostalima sogovornicama Tea Jarc, aktivistko, ki je tudi sama obiskala zahodnosaharska begunska taborišča, lansko leto pa preživela tri mesece v Palestini, in dr. Maja Lamberger Khatib, antropologinjo in sourednico pravkar izdanega zbornika Women Against War System, bomo povezana vprašanja razširili tudi na druga krizna območja po svetu ter poskušali med različnimi situacijami povleči vzporednice in izpostaviti določene primere dobrih praks.

  Pred okroglo mizo, bomo ob 16. uri, v avli FDV otvorili razstavo Arne Hodalič in Katja Bidovec Vsakdanje življenje zahodnosaharskih žensk.

 • Čas:
  07. 03. 2018
  od 17:00 do 19:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Začasno bivališče: Na grad 25, Ig

  O monografiji bodo spregovorile urednica in soavtorica knjige, dr. Milica Antić Gaber, in sodelavke Darja Tadič, Jasna Podreka, Nina Perger in Deja Crnovič. Pogovor bo vodila Nika Kovač.

  Knjiga z naslovom »Začasno bivališče. Na grad 25 Ig« je zbirka desetih zgodb žensk, ki prestajajo kazen zapora v edinem ženskem zaporu v Sloveniji, na Igu. V njej so avtorice knjige, Milica Antić Gaber, Darja Tadić, Nina Perger, Deja Crnović in Jasna Podreka, želele dati glas tistim, ki so v družbi malo slišane, tistim z roba. S pričujočo publikacijo so se avtorice podale na pot v bolj ali manj neznano pokrajino zaporniškega sveta, v svet žensk, ki so morale osebno svobodo, svobodo gibanja, svobodo druženja z njim dragimi osebami začasno »zamrzniti«. V ta svet se niso podale zato, da bi pokukale za težka zaporniška, grajska vrata in potešile svojo znanstveno–raziskovalno ali kakšno drugo radovednost. Tja so se podale zato, da zaprtim ženskam dajo glas, da lahko povedo kdo so, kakšna življenja so živele pred obdobjem zapora, kako so se znašle za zapahi, kako tam živijo, o čem razmišljajo ter kako so se pripravljale na življenje onkraj zidov odvzete svobode. Ženskam na prestajanju kazni zapora so želele omogočiti, da širši javnosti skozi svoje zgodbe in s pogledom od znotraj same ponudijo v branje (najverjetneje nekoliko drugačen) pogled na zaporniško populacijo in morda spodbudijo k razmislekom in drugačnemu razumevanju tistih, ki se tam znajdejo. Še bolj pa je avtorice knjige vodila želja, da bi jih širša družba brez izkušnje zapora bolj reflektirano sprejela nazaj, ko se vrnejo v rutino vsakdanjega življenja z željo zaživeti povsem »normalno življenje«.

  Pogovor organizira Slovensko sociološko društvo - Slovene Sociological Association.

 • Čas:
  07. 03. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana

  Ženski cikel: Kje so ženske na slovenskem Parnasu?

  Na predvečer mednarodnega dneva žena se bo Tanja Tuma, predsednica Ženskega odbora PEN MIRA, z gosti: dr. Katjo Mihurko Poniž, profesorico in raziskovalko književnosti, pisateljicama Suzano Tratnik in Gabrielo Babnik ter Ivom Svetino, predsednikom Društva slovenskih pisateljev, pogovarjala o trenutnem položaju slovenskih pisateljic ter vprašanju, ali se je njihova prisotnost na slovenskem Parnasu spremenila v zadnjem desetletju. Dotaknili se bodo književnih nagrad, učnih načrtov in maturitetnega branja, izogniti pa se ne bodo mogli tudi nedavnim izbruhom sovraštva do slovenskih umetnic.

 • Čas:
  07. 03. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  19. Rdeče zore: Razglasitev bodeče neže 2017-2018

  Vabljene_i na razglasitev bodeče neže feminističnega leta 2017-2018!

  Izmed izjav, ki bodo na Spletno glasovanje za bodečo nežo 2017-2018 prejele največ glasov, bo zmagovalno izbrala publika na razglasitvi bodeče neže 7. marca 2018 ob 20. uri v Klub Gromka, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, v sklopu Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore / Red Dawns.

  Slavnostna podelitev nagrade bo potekala v okviru kabaretsko-burleskne predstave Fem TV 4.0.

  Vabljene_i!

 • Čas:
  07. 03. 2018
  od 20:00 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Ženske v kitajski in japonski književnosti

  Na predvečer mednarodnega dneva žensk se bomo s sinologinjo Saro Jakopič in japonologom Andrejem Savnikom pogovarjali o ženskah v najbolj zastopani literaturi aktualne sezone bralnega projekta Mesto bere ... azijske pisave – o kitajski in japonski literaturi. Spregovorili bomo tudi o kitajski in japonski kulturi in družbi ter prebrali nekaj odlomkov iz knjig v originalu in prevodu. Dogodek bo vodila Tatjana Pristolič, vodja projekta Mesto bere.

AEC v1.0.4