Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  30. 03. 2018
  od 09:00 do 13:00
  Lokacija:
  Kemijskem inštitutu (zastekljena mansarda)

  Vztrajno in predano krepimo vlogo žensk v znanosti in družbi

  V petek, 30. marca 2018, ob 9.00 uri na Kemijskem inštitutu (zastekljena mansarda) v duhu
  meseca marca pripravljamo dogodek posvečen predvsem znanstvenicam. Dogodek je organiziran v
  okviru projekta Plotina, ki na Kemijskem inštitutu poteka od leta 2016 in katerega vizija je ustvariti
  vključujoče, raznoliko in podporno delovno okolje, kjer lahko ženske in moški izvajajo vrhunske
  raziskave.
  Program dogodka:
  9.00 - 9.05 prof. dr. Gregor Anderluh, Kemijski inštitut: uvodni pozdrav
  9.05 - 9.15 prof. dr. Nataša Zabukovec Logar, Kemijski inštitut: nagovor
  9.15 - 9.30 prof. dr. Marta Klanjšek Gunde, Kemijski inštitut “Predstavitev projekta Plotina in delovanja
  na tem področju”
  9.30 - 9.45 dr. Jovana Mihajlović Trbovc, ZRC-SAZU: “Ovire in rešitve pri udejstvovanju enakosti
  spolov pri raziskovanju”
  9.45 - 10.20 “Kako lahko skupaj premaknemo mejo vključenosti žensk v znanosti?”
  Pogovor mag. Maruša Gortnar (MDDSZ), dr. Jovano Mihajlović Trbovc (ZRC-SAZU), prof. dr. Marto
  Klanjšek Gunde (KI) in Uršulo Konečnik (MIZŠ).
  10.20 – 10.30 Odmor
  10.30 – 12.00 “Ali so mediji še en stekleni strop za znanstvenice, ki ga je treba prebiti?
  Delavnica medijskih veščin (Jadranka Jezeršek Turnes).
  12.00 – 13.00 druženje ob pogostitvi
  Vljudno vas prosimo, da svojo udeležbo, do 28.3., potrdite na: nina.bitenc@ki.si

 • Čas:
  30. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Središče Rotunda, Koper

  Jaz tudi

  Z moderatorko Maja Tašner Vatovec, občinsko svetnico Levice v Mestni občini Koper, bosta o pomenu kampanje ter o razlogih, zaradi katerih se državna politika do tega vprašanja obnaša precej ignorantsko, razpravljala:
  - Nika Kovač, direktorica Inštitut 8. marec in
  - dr. Matej T. Vatovec, poslanec Levica v DZ.

  Že nekaj časa smo priča kampanji “Me too”, ki se je pričela z zloglasnim primerom v Hollywoodu. V javnosti so se oglasile ženske, predvsem zvezdnice, ki so razkrile izkustva sistematične mizoginije. Izkušnje so delile tako iz poklicnega, kakor iz zasebnega življenja, kjer so bile s strani moških na položajih moči deležne raznovrstnega nasilja in neformalnega podrejanja. Primeri so se pojavljali povsod, tako v zabavni industriji in medijih, kakor tudi v politiki, poslovnem svetu in drugih sferah družbe. Razkrito je bilo tudi, da je bilo v več primerih početje zlorabiteljev stvar obče vednosti, vendar nihče ni nič ukrenil, da bi zaščitil žrtve, ki jih je bilo mestoma na desetine.

  Množična razkritja tovrstnih nasilnih mizoginih dejanj so redek trenutek v patriarhalni družbeni strukturi: stvari, ki so bile prikrivane, normalizirane, pometene pod preprogo, so se nenadoma razkrile. Nobenega dvoma ni, da imajo tudi ženske v Sloveniji tovrstne izkušnje ter da so v svojem poklicnem in javnem življenju doživljale, morda dolga leta in sistematično, poniževanja, nasilništvo, spolno nasilje in zastraševanje. Zdaj je čas, da končno spregovorimo. Čas pa je tudi, da se kaj spremeni.

  Vljudno vabljeni!

 • Čas:
  30. 03. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Atelje Z Žeblji, Tovarna Rog

  Delavnica “Lezbična partnerstva: O svobodi”

  Lezbično-feministična univerza vas vabi

  na delavnico “Lezbična partnerstva: O svobodi”.

  Lezbična partnerska razmerja so prepletena z mnogimi idealističnimi pričakovanji in miti, ki se mnogokrat izpolnijo le delno ali razvijejo v povsem nekaj drugega.
  Na tokratni delavnici bomo razmišljale o različnih vidikih svobode, ki si je želimo v razmerjih, in kako komunicirati o svojih pričakovanjih, potrebah in željah. Na delavnici lahko aktivno sodeluješ ali pa samo poslušaš.

  Lepo vabljene!

  Delavnica je odprta za lezbijke, ženske in trans osebe. Potekala bo v slovenščini.

 • Čas:
  30. 03. 2018
  od 19:00 do 20:00
  Lokacija:
  CID Ptuj, Osojnikova cesta 9, Ptuj

  Otvoritev razstave "Kultura poniževanja"

  V Sloveniji zaznavamo vedno večje stiske in negativne posledice, o katerih pričajo mladi zaradi različnih pritiskov in oblik nasilja, ki jih doživljajo s strani svojih vrstnikov. Vrstniško nasilje se kaže v obliki negativnih opazk in šal na račun mlade osebe, izključevanja iz vrstniških skupin, ustrahovanja, izsiljevanja za denar ali druge usluge, nedopuščanja osebi, da spregovori, fizičnega nasilja, kot je porivanje ob steno, prisilno zapiranje v sanitarije, pretepanje, zasledovanje … Zelo pogosta oblika pa je tudi zasramovanje preko družbenih omrežij, objavljanje fotografij žrtve in mnogo drugih oblik.

  V društvu Parada ponosa so v letu 2017 izvedli obsežno raziskavo med mladimi LGBTIQ+ osebami v Sloveniji, starimi med 16 in 30 let. In pokazalo se je, da je prav za LGBTIQ+ mlade šola, žal, eno od najbolj travmatičnih okolij, kjer doživljajo nasilje. Zavedamo se, da je vrstniško nasilje – bullying – postalo zelo razširjena oblika nasilja, s katero živi kot žrtev ali nemi opazovalec velika večina slovenske mladine.

  Z namenom osveščanja mladih o negativnih posledicah vrstniškega nasilja ter opolnomočenja tistih, ki sami niso žrtve, vendar imajo možnost pomagati sošolcu ali sošolki v stiski, vas vabimo k ogledu razstave »Kultura poniževanja«.

  Umetniška dela, ki bodo razstavljena, so delo mladih artivistov Antonija Karadzoskega in Daniela Arzole, ki uporabljata plakate kot orodje za prenos in prikaz lastne izkušnje nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti širšemu občinstvu. Umetnost je univerzalno sredstvo komunikacije, ki jo doživljamo čustveno, intimno, in je odlično orodje, ki spodbuja družbene spremembe v širši javnosti in daje moč izražanja osebam, ki so izpostavljene različnim oblikam diskriminacije in ustrahovanja. Odprtje razstave bo spremljala osebna izpoved osebe, ki je bila soočena z vrstniškim nasiljem na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

AEC v1.0.4