Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 16:00 do 19:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  LGBT-pravice

  Kakšne temeljne pravice imajo LGBT-osebe? Kakšne ekonomske in socialne LGBT-pari in družine? Kje vse jih lahko uveljavljamo? Kje se o njih lahko informiramo? Kaj storiti, če so nam kršene? Kje poiskati brezplačni pravni nasvet? Kaj dela mreža LGBT-osebam prijaznih odvetnic_kov? Kdaj je smiselno za odpravo diskriminacije poseči po pravnih sredstvih? Kaj je strateška litigacija? Katerih temeljnih pravic LGBT-osebe še nimajo? Kaj storiti?

  S pravno strokovnjakinjo na izobraževalni delavnici v torek, 20. marca ob 16.00 v Mladinskem centru Legebitra.

  Pridite in vprašajte, kar vas zanima!

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Delavnica – JavaScript: Pridobivanje podatkov s spleta

  Lezbično-feministična univerza vas vabi na ponovitveno delavnico »JavaScript: Pridobivanje podatkov s spleta«, ki bo potekala v torek, 27.3.2018 ob 18.00, v klubu Tiffany (ŠKUC-Kulturni center Q), AKC Metelkova.

  Na delavnici bomo naredile prve korake v programski jezik JavaScript, nato pa s pridobljenim znanjem brez brskalnika z različnih lezbičnih in feminističnih spletnih strani pridobivale naslove člankov, povezave, slike in zvočne datoteke.

  Več na: https://www.lezfemuniverza.org/delavnica-javascript-pridobivanje-podatkov-s-spleta/

  Vabljene!

  Prijave zbiramo na e-naslovu lezfemuniverza(afna)gmail(pika)com.

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 19:00 do 20:30
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Ženska in nekulturno

  Predavanje in pogovor

  Bojana Kunst bo govorila o feminističnih pristopih k razmerju med kulturo in umetnostjo, ki nam dobro razgrnejo njegovo normativnost, v tem razmerju gre vedno za politično in ideološko oblikovanje vrednot. Ta potreba po normativnosti je v jedru naraščajočega populizma in vladanja skozi prekarnost, njeno distribucijo moči pa zaznamuje tudi strah pred drugačno prihodnostjo.

  Kako to, piše Laurie Penny, da si je lažje zamisliti konec kapitalizma, kot pa to, da bi bila prihodnost feministična?

  Prispevku bo sledil pogovor s Teo Hvala.

 • Čas:
  27. 03. 2018
  od 20:30 do 22:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Feministične intervencije v filmu – Jasmina Šepetavc

  Po letu 2017, gibanju #MeToo in javni artikulaciji razsežnosti patriarhalnega nasilja v družbi na splošno in filmski industriji specifično se v širši javnosti porajajo novi feministični premisleki filmov in odnosov moči, ki obstajajo v filmskih industrijah po svetu. A feministične intervencije in opozarjanja na vloge žensk v filmu obstajajo že od vsega začetka feminističnih filmskih teorij, ki svoj zagon dobijo predvsem v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Vzporedno so skozi zgodovino filma režiserke vseskozi ustvarjale uporniška feministična (ne vedno pod tem imenom) dela, filme, ki so ženske, njihova podrejanja in nasilja vsakdanjosti prvič artikulirala na velikem platnu. Ta dela so večinoma ostajala na margini filmske prepoznavnosti in kanonov, nekatera med njimi pozabljena ali skoraj izgubljena, ustvarjalke pa so bile velikokrat odrinjene na stran in predvsem finančno podhranjene. A hkrati je odkrivanje filmov uporniških žensk danes ključno, saj kaže na alternativne filmske zgodovine in kontinuirano iskanje tako raznolikih podob žensk kot tudi drugačnih načinov ustvarjanja. V predavanju se tako skozi izbrane filmske primere posvetimo vzporednim tokovom filmskega ustvarjanja – filmom, ki feministične premisleke uporabljajo taktično in politično – in feminističnim filmskim teorijam, ki že od vsega začetka artikulirajo razmere neenakosti, ki so nas vodile v leto 2017.

  Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

AEC v1.0.4