Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 22. 03. 2018
  do 25. 03. 2018
  Lokacija:
  Koper

  Mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije

  Spoštovani!

  Kulturno izobraževalno društvo PiNA vabi na štiridnevno mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije pri naslavljanju diskriminacije LGBT oseb, s poudarkom na področju zaposlovanja in trga dela, ki bo v Kopru, od 22. do 25. marca 2018. Usposabljanje bo vodil Roberto Mazzini, soustanovitelj italijanskega centra za raziskovanje gledališča zatiranih - Giolli.

  Usposabljanje poteka v sklopu projekta Facing Homophobia For an Inclusive Job (http://www.pina.si/all-project-list/fhofij-facing-homophobia-for-an-inclusive-job/), ki raziskuje možnosti uporabe in prepletanja različnih metod neformalnega izobraževanja za boljšo vključenost LGBT oseb. Namenjeno je mladinskim delavcem_kam, strokovnim delavcem_kam, aktivistom_kam in drugim deležnikom na področju zagovorništva LGBT.

  Udeležencem_kam bo usposabljanje omogočilo raziskovanje različnih vaj in metod iz gledališča zatiranih v kombinaciji z multimedijo in jih opremilo za učinkovito ter asertivno individualno ali družbeno akcijo.

  Več informacij o usposabljanju najdete ali na povezavi: https://drive.google.com/file/d/14e4AvZ1fr5em9yxVAP2RraQjKgpsKs8i/view

  Zainteresirani_e pošljite izpolnjeno prijavnico v angleškem jeziku (https://drive.google.com/file/d/17tHepbuGkDngVjYODQTH4ZwMcnA-XPkF/view) na terminal@pina.si do vključno petka, 2. marca 2018. V zadevo e-sporočila napišite “Application: FHOFIJ TC Slovenia Vaše Ime.”

  Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

  Vabljeni, da informacijo delite z morebitnimi interesenti_kami.

  Lep pozdrav,
  Darja Oražem

 • Čas:
  24. 03. 2018
  od 15:00 do 19:00
  Lokacija:
  Študentski kampus, Pivovarniška ulica 6, Ljubljana

  Endogodek 2018

  Ste že slišali za endometriozo?

  To je nevidna bolezen vsake 10. ženske, ki lahko povzroča ogromno težav. Pa vendar jo še danes pogosto zamenjajo za menstrualne krče (dismenorejo), vnetje mehurja, nesproščenost med spolnimi odnosi ali celo, da vse skupaj obstaja le v glavi posameznice.

  Pojavlja se bodisi v obliki bolečih simptomov bodisi neplodnosti, ali pa ne kaže vidnih simptomov, povzroča pa trajne poškodbe notranjih organov. Čeprav je bolezen pogosta, pa je v družbi premalo poznana. Ženske se srečujejo z nerazumevanjem in podcenjevanjem težav, pogosto s težavami ostanejo prepuščene same sebi in svojim najbližjim.

  Prihodnost je v naših rokah, POMAGAJTE NAM SLOVENIJO OPOZORITI NA ENDOMETRIOZO.

  Endomarš je shod vseh nas, ki se z endometriozo bojujemo iz dneva v dan, in shod vseh bližnjih, ki skupaj z nami korakajo po tej poti.
  Pomagajte nam endometriozo narediti vidno!
  Pridružite se nam ob 15.00 uri na Prešernovem trgu. Od tam se bomo v rumenem sprehodili po ljubljanskih ulicah. Shod smo poimenovale ENDOMARŠ, naša verzija svetovne različice Endomarch.

  Drugi del Endogodka pa bo z endometriozo povezan skozi mite in tabuje naše družbe.

 • Čas:
  24. 03. 2018
  od 20:00 do 23:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Sobotni salon: bingo oz. tombola (po starem)

  Potem, ko smo zadnjih nekaj Sobotnih salonov posvetili resnejšim temam, bomo februarskega izključno druženju in zabavi.

  S cvetoberom domače dregovske scene bomo zaigrali VELIKI NAGRADNI BINGO (oz. tombolo, po starem).

  Srečanje bomo zaokrožili z domačimi slanarijami in sladkarijami (izpod medvedjih šapic), čokolanjem in muziko za ples!

  Pridite in odnesite domov simpatične nagrade!

AEC v1.0.4