Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 22. 03. 2018
  do 25. 03. 2018
  Lokacija:
  Koper

  Mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije

  Spoštovani!

  Kulturno izobraževalno društvo PiNA vabi na štiridnevno mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije pri naslavljanju diskriminacije LGBT oseb, s poudarkom na področju zaposlovanja in trga dela, ki bo v Kopru, od 22. do 25. marca 2018. Usposabljanje bo vodil Roberto Mazzini, soustanovitelj italijanskega centra za raziskovanje gledališča zatiranih - Giolli.

  Usposabljanje poteka v sklopu projekta Facing Homophobia For an Inclusive Job (http://www.pina.si/all-project-list/fhofij-facing-homophobia-for-an-inclusive-job/), ki raziskuje možnosti uporabe in prepletanja različnih metod neformalnega izobraževanja za boljšo vključenost LGBT oseb. Namenjeno je mladinskim delavcem_kam, strokovnim delavcem_kam, aktivistom_kam in drugim deležnikom na področju zagovorništva LGBT.

  Udeležencem_kam bo usposabljanje omogočilo raziskovanje različnih vaj in metod iz gledališča zatiranih v kombinaciji z multimedijo in jih opremilo za učinkovito ter asertivno individualno ali družbeno akcijo.

  Več informacij o usposabljanju najdete ali na povezavi: https://drive.google.com/file/d/14e4AvZ1fr5em9yxVAP2RraQjKgpsKs8i/view

  Zainteresirani_e pošljite izpolnjeno prijavnico v angleškem jeziku (https://drive.google.com/file/d/17tHepbuGkDngVjYODQTH4ZwMcnA-XPkF/view) na terminal@pina.si do vključno petka, 2. marca 2018. V zadevo e-sporočila napišite “Application: FHOFIJ TC Slovenia Vaše Ime.”

  Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

  Vabljeni, da informacijo delite z morebitnimi interesenti_kami.

  Lep pozdrav,
  Darja Oražem

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Izdelovanje nahrbtnikov

  Na tokratni delavnici bomo za prihajajoče bolj aktivne pomladne dni izdelovale_i svoje personalizirane nahrbtničke iz blaga, ki jih bomo same_i poslikale_i po svojih željah in z vsemi umetniškimi sposobnostmi, ki jih premoremo.

  Zaradi nabave materiala je število mest omejeno na 10 oseb. Kako si zagotovite mesto, da si lahko izdelate svoj prekrasen poslikan nahrbtniček? Prijave zbiramo preko maila, na blazka.p.baloh@legebitra.si

  Se vidimo na delavnici!

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana

  Prizadevanja za spolno vzgojo v 50ih in 60ih 20. stoletja

  Vljudno vas vabimo na predavanje
  mag. Maje Vehar:
  »Vsak otrok naj se rodi resnično zaželen!«: Prizadevanja za spolno vzgojo v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja v Sloveniji.


  Mag. Maja Vehar je mlada raziskovalka in asistentka na katedri za sodobno zgodovino Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Ukvarja se z raziskovanjem socialne zgodovine, težišče zanimanja pa ji predstavljajo predvsem odnosi med spoloma. Tako se posveča zgodovini spolnosti, konkretneje spolne vzgoje v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Poleg tega pa jo zanimajo tudi nekatera druga področja zgodovinopisja, npr. zgodovina socialnega dela (zavodna skrb za otroke potrebne pomoči), ter zgodovina športa (planinstvo, participacija žensk na področju športa).

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 18:30 do 20:30
  Lokacija:
  Center mladih Koper, Gregorčičeva 4, Koper

  STIK Koper - "Samopoškodbeno vedenje"

  Na vašo željo bo na tokratnem STIKu delavnica o samopoškodbenem vedenju.
  Z nami pride tudi strokovnjakinja, ki na tem področju deluje že 10 let in za udeleženke_ce pripravlja izkustveno/informativno delavnico, kjer bo prostor tudi za debato in naslavljanje vaših želja in vprašanj s tega področja

  Vabljene_i vse_i, ki se STIKa še niste udeležile_i in seveda vabljene_i vse_i tiste_i, ki ste STIK obiskovale_i že v prejšnji sezoni!

  **Dobimo se v četrtek, 22. marca 2018 ob 18.30 uri v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, 6000 Koper**

  Se STIKnemo!

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 19:00 do 22:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Kvartirjev kvir knjižni klub: Nedotakljive

  Vabljene_i na Kvartirjev kvir knjižni klub, kjer vsak četrti četrtek v mesecu debatiramo o knjigah z LGBT+ tematikami in knjigah LGBT+ avtoric_jev.

  Marca bomo brale_i roman Nedotakljive (Stone Butch Blues) avtorice_ja Leslie Feinberg. Roman je v angleščini brezplačno na voljo na http://www.lesliefeinberg.net/.
  Opozorilo: Roman vsebuje opise posilstva, zlorabe in policijskega nasilja.

  ***

  Kvartirjev kvir knjižni klub je namenjen LGBT+ osebam, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. Je varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

  Za vstop na Legebitro pozvonite pri vhodu na Trubarjevi, prečkate dvorišče in vstopite pri zadnjih vratih na desni.

 • Čas:
  22. 03. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28, Ljubljana

  Pravljica v animaciji in pripovedi: Dekle brez rok

  Dekle brez rok
  La Jeune fille sans mains / Sébastien Laudenbach, Francija, 2016

  Različic je več, zgodba pa je ena sama: dekle si, da bi se rešila bodisi očetovega pohlepa bodisi njegovega poželenja, pusti odsekati roke in se brezroka požene v svet. Hudič, ta mojster različnih preoblek, je tudi daleč od doma ne izpusti izpred oči. Eden pretreslivejših pravljičnih motivov iz evropske ustne zapuščine dobiva novo ekspresivno podobo v celovečernem animiranem prvencu francoskega animatorja Sébastiena Laudenbacha. Ta gledalcu v minimalističnem slogu animacije, ki z mestoma abstraktnimi podobami gledalce vabi k aktivnemu sodelovanju pri tvorjenju pomenov, ponuja sodobno interpretacijo Grimmove verzije.
  Za uvod bomo slišali pripovedovalsko interpretacijo motiva v izvedbi pripovedovalke Katarine Nahtigal.

  V sodelovanju s Slovensko kinoteko in Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka.

  Za odrasle

AEC v1.0.4