Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor, Ul. heroja Tomšiča 5, Maribor, Slovenia

  Tretja sreda - Feminizem

  „Feminízem -zma m (ī)
  1. v meščanski družbi gibanje žensk za enakopravnost z moškimi: pospeševanje feminizma
  2. pojavljanje ženskih značilnosti, lastnosti pri moškem: feminizem pri evnuhih
  Slovar slovenskega knjižnega jezika„
  www.fran.si

  Ob mednarodnem dnevu žensk in zaznanih premikih v razmerju med spoloma se bomo pogovarjali o feminizmu in predstavili skrivni muzejski predmet.

  Pogovorni večeri v okviru evropskega leta kulturne dediščine potekajo vsako tretjo sredo v mesecu.

  Gostje Mateje Ratej (ZRC SAZU) in Roka Kajzerja (Večer) bodo:

  dr. Marta Verginella, zgodovinarka in profesorica
  Ervin Hladnik Milharčič, novinar in komentator
  Minca Lorenci, filmska in gledališka igralka

  Vljudno vabljeni v dnevno sobo
  Muzeja narodne osvoboditve Maribor
  SREDA // 21. MAREC // 18.00

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Trans srečanje

  Vabljene_i na srečanje trans skupine, ki jo sooblikujeta Društvo Kvartir in Legebitra. Srečanja skupine so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Srečanja bodo varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

  Srečanja bodo koordinirale transspolne osebe Neja Berlič, Kitty Žnidar in Verity Ritchie.

  ***
  Trans srečanja so namenjena transspolnim in transseksualnim osebam in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo obstoječe spolne norme, dobrodošle_i pa so tudi naše_i prijatelji_ce in partnerke_ji. So varen prostor, kjer smo spoštljive_i do vseh marginaliziranih identitet.

 • Čas:
  21. 03. 2018
  od 19:30 do 22:00
  Lokacija:
  Tovarna Rog - Atelje Z Žeblji

  Brez/mejnosti

  V sklopu 12. obletnice Avtonomne Tovarne Rog, svetovnega dneva boja proti rasizmu in svetovnega dneva poezije vas vabimo

  na skupinsko branje "Brez/mejnosti".

  Pridružite se nam pri skupinskem branju poezije, proze in drugih besedil, ki se odzivajo na rasizem, etnonacionalizem, kapitalistični patriarhat, imperializem in premišljujejo različne boje za radikalno enakost, boj za svobodo migracij, za svet in solidarnost brez meja.

  S seboj prinesite lastno ali literaturo drugih avtoric_jev v raznoterih jezikih. Med branjem lahko eksperimentirate in iznajdevate nove glasove ter interpretacije.

  Vabljene_i!

AEC v1.0.4