Napovednica

 • Čas:
  od 23. 02. 2018
  do 05. 03. 2018
  Lokacija:
  http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje

  Spletno glasovanje za bodečo nežo 2017-2018

  Kam se bo letos zapičila bodeča neža? Kolektiva Rdeče zore / Red Dawns in Spol.si sta vse leto bdela nad osebami, ki javno širijo seksizem in zbirala njihove izjave.

  Čigava usta so najbolj umazana? Glasujte na spletu med 23. februarjem in 5. marcem za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2017-18 na povezavi: http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje.

  Komu bo letos podeljena nečastna nagrada bodeče neže bomo dokončno odločile_i skupaj na razglasitvi v sredo, 7. marca ob 20. uri v klubu Gromka. Tam bo potekalo glasovanje v živo, in sicer se bo izbiralo med petimi izjavami, ki bodo prejele največ glasov na spletnem glasovanju. Osebi in izjavi z največ glasovi na glasovanju v živo bo podeljena bodeča neža.

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • 02. 03. 2018
  Lokacija:
  Koper

  Rok za zbiranje prijav: Mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije

  Spoštovani!

  Kulturno izobraževalno društvo PiNA vabi na štiridnevno mednarodno usposabljanje za uporabo metode gledališča zatiranih in multimedije pri naslavljanju diskriminacije LGBT oseb, s poudarkom na področju zaposlovanja in trga dela, ki bo v Kopru, od 22. do 25. marca 2018. Usposabljanje bo vodil Roberto Mazzini, soustanovitelj italijanskega centra za raziskovanje gledališča zatiranih - Giolli.

  Usposabljanje poteka v sklopu projekta Facing Homophobia For an Inclusive Job (http://www.pina.si/all-project-list/fhofij-facing-homophobia-for-an-inclusive-job/), ki raziskuje možnosti uporabe in prepletanja različnih metod neformalnega izobraževanja za boljšo vključenost LGBT oseb. Namenjeno je mladinskim delavcem_kam, strokovnim delavcem_kam, aktivistom_kam in drugim deležnikom na področju zagovorništva LGBT.

  Udeležencem_kam bo usposabljanje omogočilo raziskovanje različnih vaj in metod iz gledališča zatiranih v kombinaciji z multimedijo in jih opremilo za učinkovito ter asertivno individualno ali družbeno akcijo.

  Več informacij o usp/view) na terminal@pina.si do vključno petka, osabljanju najdete ali na povezavi: https://drive.google.com/file/d/14e4AvZ1fr5em9yxVAP2RraQjKgpsKs8i/view

  Zainteresirani_e pošljite izpolnjeno prijavnico v angleškem jeziku (https://drive.google.com/file/d/17tHepbuGkDngVjYODQTH4ZwMcnA-XPkF2. marca 2018. V zadevo e-sporočila napišite “Application: FHOFIJ TC Slovenia Vaše Ime.”

  Za dodatne informacije smo na voljo na terminal@pina.si.

  Vabljeni, da informacijo delite z morebitnimi interesenti_kami.

  Lep pozdrav,
  Darja Oražem

 • Čas:
  02. 03. 2018
  od 17:30 do 20:30
  Lokacija:
  Klub Tiffany, Masarykova cesta 24, Ljubljana

  Mavrična retorika

  Z novim semestrom in pomladjo v ŠKUC – Kulturni center Q /Klub Tiffany prihaja tudi serija delavnic Mavrična retorika. Ta je prav to, kar je napisano: priložnost, da popiliš svoje veščine javnega nastopanja v LGBTQI+ prijaznemu okolju.

  Na prvem srečanju se bomo bolje spoznale_i, oblikovale_i principe za delo naprej in se seznanilie_, kako drug_a drugi_emu lahko damo povratne informacije, ki nam pomagajo razvijati naše retorične veščine. Prosimo samo, da se prej najaviš in sicer tu: https://goo.gl/forms/k42zPow6GrzmqA3b2

  Vodja projekta in mentor delavnic je Zoran Fijavž.

  Se vidimo!

  Projekt organizira Društvo ŠKUC s podporo Javnega zavoda Mladi zmaji.

AEC v1.0.4