Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  17. 03. 2018
  od 14:00 do 20:00
  Lokacija:
  Dobra poteza, Železna cesta 14, Ljubljana

  TransPoteze - Portretiranje ob družabnih igrah v Dobri Potezi

  Obožuješ namizne in družabne igre v prvem in hkrati najbolj kul board game caféju v Ljubljani Dobra poteza in želiš hkrati prispevati k vidnosti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb? Imamo dogodek zate! :)

  Mesec marec v koledarju transspolnih oseb napoveduje pomemben dan - Dan vidnosti transspolnih oseb (Transgender Day of Visibility - TDOV), ki ga praznujemo 31. marca vsako leto.

  Letos bomo k dvigovanju vidnosti transspolnih oseb pristopile_i ilustrativno - člana_ici naše ekipe Filip Vurnik in Hana Gärtner, oba_e umetnika_ci, bosta vsak_a v svoji tehniki risanja portretirala_i transspolne in cisspolno nenormativne osebe, razstava ilustracij pa bo predstavljena na spletu in v klubu Klub Tiffany.

  Kot že lani ob razstavi Jasne Klančišar 30'' - portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb (https://www.flickr.com/photos/148973974@N03/sets/72157683798464955/with/34651430525/), tudi letos ne gre za klasično portretiranje, temveč svobodno umetniško interpretacijo naših obrazov in teles.***

  Seveda si ne želimo organizirati normativne izkušnje neudobnega nepremičnega sedenja in portretiranja, zato bo portretiranje potekalo tekom dveh prijetnih dogodkov - prvi izmed katerih je igranje družabnih iger. Filip in Hana zagotavljata, da ju niti opazile_i ne boste ;)

  Torej, če si želiš biti narisan_a medtem ko s prijatelji_cami igraš igre in piješ čaj, se nam le pridruži.

  Pavšal za igranje iger častimo me_i, same_i pa si plačate pijačo.

  Na dogodek posebej lepo vabimo tudi transspolne osebe z otroci!

  Prav tako vabljene_i tudi prijatelji_ce, partnerke_ji ter ostale pomembne osebe, ki se ne boste nujno portretirale.

 • Čas:
  17. 03. 2018
  od 19:00 do 21:00
  Lokacija:
  Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

  Francka se ne rodi, ampak to postane - Improške (predstava)

  Francka se ne rodi, ampak to postane
  (če bi Francka brala Simone de Beauvoir)

  Seznam nastopajočih:
  Olivija Grafenauer, Katarina Veselko, Sara Šoukal, Mistral Majer, Maja Predalič, Urša Strehar Benčina, Teja Bitenc, Eva Jus.

  Predstava se odvija v dveh vzporednih segmentih. V prvem spremljamo avtorja – Ivana Cankarja, ki sedi v svoji sobi in piše zbirko črtic. V Drugem se nam prikazujejo izseki iz literarnega dela (medtem, ko ga avtor ustvarja). Vez med »realnim« dogajanjem in literarnim ustvarjanjem predstavlja Cankarjeva mati v dveh pojavnih oblikah – kot lik iz resničnega življenja, ki se pojavlja v Ivanovi sobi, medtem ko on piše in kot literarni lik v njegovih črticah – impresija in plod njegove domišljije.

  Publika bo v kontekstu predstave imela dve temeljni nalogi – pomoč Cankarju (podajanje naslovov črtic, kraja dogajanja ipd.) in pomoč Francki – s podajanjem citatov iz klasičnega dela Simone de Beauvoir Drugi spol.

 • Čas:
  17. 03. 2018
  od 21:00 do 23:30
  Lokacija:
  MC C.M.A.K. Cerkno, Bevkova ulica 11, Cerkno

  CMAKoncert: Tús Nua (Hr) / 7AM

  Tretji vikend Festival DEUJE BABE se nam bodo na CMAKoncertu predstavile:

  Tús Nua
  Tri dekleta iz Zagreba s samosvojim atmosferičnim shoegaze post rockom peljejo na izlet po neskončnih in ne/poznanih zasanjanih glasbenih pokrajinah. Njihov prvenec Horizons, ki bo aprila pri Seattle-ski založbi Weltraum-Wal Records izšel tudi v obliki kasete, so mnoge založbe in glasbene lestvice iz območja bivše Jugoslavije uvrstile med boljše albume, ki so izšli leta 2017.
  9. Januarja letos je bila njihova pesem »Fight!« izbrana za pesem dneva na KEXP. Za vse, ki vas prepričajo bendi kot so Mogwai, Sigur Ros, Alice in Chains, Depeche Mode, Slowdive, DIIV...

  https://tus-nua.bandcamp.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=auzTwBUUl7o

  7AM - on tour
  Začetki 7AM so zaviti v tančico skrivnosti, konec pa je jasen – smrt enega od dveh ustanovnih članov. Nekje na poti se je duetu pridružil bobnar. igrajo predvsem glasno glasbo, ne verjamejo pa v glasbene zvrsti. Največje protislovje je če jih poskušamo opredeliti kot garažni rock, saj imajo vaje v svinjaku. In čeprav ljubijo pujske, jih tudi jedo. Verjetno so licemerci, tako kot ves ostali svet. Lani so bili klubski maratonci Radio Študent 89,3 MHz, letošnje leto pa so začeli z nekaj deset koncerti širom Evrope.

  https://sevenamband.com/
  https://www.youtube.com/watch?v=oqjSSUY00WY

AEC v1.0.4