Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  15. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  DRPD Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto

  STIK Novo mesto - "Kako je biti lgbt v Novem mestu"

  Čas in prostor za STIK vseh prepogosto spregledanih barvic v škatli življenja. Čas in prostor za STIK mladih LGBT+* oseb ter oseb, ki se identificirate izven normativnih identifikacij.
  STIK skupina je namenjena pogovorom, debatam, vprašanjem ... Na skupini je zagotovljeno varno okolje, brez sovražnosti in pametovanja, kjer je prostor za iskrene pogovore, razmišljanja in osebno rast, posebno pozornost pa bo posvečena temam, povezanih s spolno usmerjenostjo, spolno identiteto in spolnostjo.

  Na tokratnem STIKu v Novem mestu bomo debatirale_i o tem, kako je živeti, delati in se zabavati v Novem mestu če se definiraš kot lgbt oseb.

  **Dobimo se v četrtek, 15. marca 2018 ob 18.00 uri v DRPD Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto**

 • Čas:
  15. 03. 2018
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

  Za ženske v znanosti 2018

  V četrtek, 15. marca bo ob 18. uri v Atriju ZRC potekala podelitev štipendij "Za ženske v znanosti 2018". Prireditev tudi letos poteka pod pokroviteljstvom ZRC SAZU in v skupni organizaciji Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in L'Oreala Slovenija. Že 12. leto bodo svečano razglasili imena ter s štipendijami nagradili tri mlade slovenske raziskovalke.

  V sklopu nacionalnega programa Za ženske v znanosti partnerji vsako leto podelijo tri štipendije mladim slovenskim raziskovalkam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, hkrati pa si prizadevajo spodbujati razpravo o položaju žensk v znanosti in zanimanje za delo v znanosti. Program Za ženske v znanosti je v Slovenijo vstopil leta 2006.

  Prijazno vabljene in vabljeni!

 • Čas:
  15. 03. 2018
  od 18:00 do 21:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Krožek praktične filozofije

  Praktična filozofija je podvrsta filozofije, ki temelji na prepričanju, da smo vse_i rojene_i filozofi_nje, manjka nam zgolj pravilnega vodstva in motivacije. Zavrača idejo, da je filozofiranje zgolj in samo akademska dejavnost, in si prizadeva vrniti filozofiji njen izvorni namen poti do raziskanega in bolj srečnega življenja.

  Na Legebitri se v okviru krožka praktične filozofije, ki ga vodi Dali Regent, srečujemo vsako drugi četrtek ob 18.00 in v iskrivih debatah reflektiramo o pomembnih temah vsakdanjega življenja.

  Pridruži se nam!

AEC v1.0.4