Napovednica

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  od 08. 03. 2018
  do 19. 03. 2018
  Lokacija:
  Mestna hiša Ljubljana, osrednji atrij

  Enakost spolov: kako si razdelimo delo v družini

  ENAKOST SPOLOV: KAKO SI RAZDELIMO DELO V DRUŽINI,
  pogledi in mnenja otrok
  Osrednji atrij Mestne hiše
  8. – 19. 3. 2018

  V Osrednjem atriju Mestne hiše je od 8. do 19. marca 2018 na ogled razstava »Enakost spolov: Kako si razdelimo delo v družini«, na kateri otroci s svojimi likovnimi in pisnimi izdelki predstavljajo svoj pogled in mnenja o (po)razdelitvi družinskih obveznosti. Namen natečaja je bil opozoriti na še vedno prisotne stereotipe, da je ženska odgovorna za dom in otroke ter pri otrocih spodbuditi razmišljanje, da si je potrebno družinske obveznosti porazdeliti. Enakovredno partnerstvo in uravnotežena vloga žensk in moških v družinskem življenju sta namreč temelj uresničevanja enakih možnosti v širšem družbenem kontekstu.

  Razstavni projekt je ena izmed aktivnosti Akcijskega načrta Enakost spolov v Mestni občini Ljubljana za obdobje od 2016 do 2018.

 • Čas:
  13. 03. 2018
  od 16:00 do 18:00
  Lokacija:
  Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

  Zgodovina LGBT-aktivizma na Slovenskem

  O tistem delu zgodovine našega prostora, o katerem nam v izobraževalnih inštitucijah niso ravno pogosto predavale_i. O tistem uporu diskriminaciji, ki je pogosto zamolčan v zgodovinskih knjigah in učbenikih.

  O pogumu tistih, ki so emancipacijo manjšine videle_i v novih družbenih gibanjih v osemdesetih. O posameznicah_kih, ki so za temelj postavile_i kulturo in okoli nje izgradile_i skupnost.

  O generacijah aktivistk_ov, ki so delo pionirk_jev nadaljevale_i. O številnih društvih. O uspehih in porazih. Zmagah in napakah.

  Skozi zgodovino LGBT-gibanja pri nas se bomo sprehodili z nekaterimi ključnimi akterkami_ji našega časa. Več v prihodnjih objavah.

  Lepo povabljene_i!

 • Čas:
  13. 03. 2018
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana

  Projekt #668: Otroci in ženske v zaporih Turčije

  Po poskusu državnega udara julija 2016 se v Turčiji nadaljujejo nedemokratični ukrepi in politična čistka s strani Erdoganove administracije — skoraj 150.000 državnih uslužbencev je bilo odpuščenih ali zaprtih; dogajajo se zapiranja politikov, uradnikov, birokratov, učiteljev, akademikov, pisateljev, novinarjev in aktivistov. Pod udarom so vsi, ki se jih kakorkoli povezuje z Erdoganovo opozicijo, bodisi s pro-kurdskimi gibanji ali Ferhullahom Gülenom, s strani Erdogana obdolženim poskusa državnega udara, in gulenističnimi šolami. Praksa zapiranja brez sojenja ali dokazane krivde je tako v Turčiji že postala praktično golo dejstvo.
  Kakšna je torej usoda turških prosilcev za azil, ki čakajo v Sloveniji, in vseh po krivem obsojenih v Turčiji? Zakaj slovensko notranje ministrstvo ne želi prisluhniti? Koliko časa bo še potekal Erdoganov razmah diktature? Kakšna je trenutna politična in akademska situacija v Turčiji?

  Vse to so vprašanja, na katera nam bodo tekom okrogle mize poskušali odgovoriti:
  - Ali Kemal, aktivist na področju človekovih pravic, turško-kurdske narodnosti,
  - dr. Anja Zalta, sociologinja religije, etnologinja in kulturna antropologinja; od leta 2010 predava na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani predmete s področja sociologije religije,
  - dr. Matej T. Vatovec, poslanec Levice v Državnem zboru,
  - moderator Miha Blažič - N’Toko, raper, kolumnist in aktivist, aktiven znotraj rogovske skupnosti in Ambasade Rog.

  Preko video konference pa se nam bodo pridružili tudi:
  - Sabahattin Toprak, filmski in glasbeni producent ter učitelj, prosilec za mednarodno zaščito v Grčiji,
  - Arzu Yildiz, raziskovalna novinarka z izdanim nalogom za njeno aretacijo s strani Erdoganovega režima,
  - Melike Guray, raziskovalka in specialistka na področju klinične psihologije ter psihoterapevtka, ki se je nastanila v Angliji po tem, ko je ubežala Erdoganovemu režimu,
  - Tuba Guven, bivša novinarka in programska urednica na TRT (Turška radio-televizija), trenutno živeča v Grčiji.

AEC v1.0.4