Napovednica

 • Čas:
  od 23. 02. 2018
  do 05. 03. 2018
  Lokacija:
  http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje

  Spletno glasovanje za bodečo nežo 2017-2018

  Kam se bo letos zapičila bodeča neža? Kolektiva Rdeče zore / Red Dawns in Spol.si sta vse leto bdela nad osebami, ki javno širijo seksizem in zbirala njihove izjave.

  Čigava usta so najbolj umazana? Glasujte na spletu med 23. februarjem in 5. marcem za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2017-18 na povezavi: http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje.

  Komu bo letos podeljena nečastna nagrada bodeče neže bomo dokončno odločile_i skupaj na razglasitvi v sredo, 7. marca ob 20. uri v klubu Gromka. Tam bo potekalo glasovanje v živo, in sicer se bo izbiralo med petimi izjavami, ki bodo prejele največ glasov na spletnem glasovanju. Osebi in izjavi z največ glasovi na glasovanju v živo bo podeljena bodeča neža.

 • 01. 03. 2018
  Lokacija:
  Online

  Dan s poslanko (prijave)

  Klub parlamentark v med 6. in 9. marcem ponuja mladim zainteresiranim študentkam, da z eno izmed poslank v Državnem zboru preživijo delovni dan.

  Si mlada študentka in se zanimaš za politični parket? Si želiš postati poslanka? Bi se želela seznaniti z običajnim delovnim dnevom v Državnem zboru?

  V sklopu projekta Dan s poslanko Inštitut za proučevanje enakosti spolov v sodelovanju s Klubom parlamentark omogoča edinstveno izkušnjo, in sicer, da se za celoten delovnik zatopiš v svet politike. V tednu med 6. in 9. marcem se lahko pridružiš eni izmed poslank v Državnem zboru pri njenem delu in na ta način spoznaš delovanje slednega in dobiš uvid v tamkaj že vzpostavljene sisteme in razmerja moči.

  Prijave so mogoče do 1. marca.

 • Čas:
  od 01. 03. 2018
  do 28. 05. 2018
  Lokacija:
  http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

  Spletni izziv #vlozkenamizo

  Ste se kdaj vprašali, kdaj ste nazadnje na javnem, vidnem mestu videli vložek? Ste ga sploh kdaj? Ko smo v lokalu ali na kakšnem drugem javnem mestu, se nam zdi povsem običajno, da lahko na mizo odložimo na primer papirnate robčke. Ali pa plenice, če smo z dojenčkom. Zakaj potem tako skrivamo vložke ali druge menstrualne pripomočke? Pogosto vložek na skrivaj prenesemo iz torbice v žep ali pa ga skrijemo kar pod rokav, ko gremo na stranišče. Včasih gremo tja kar s torbico, da se izognemo možnosti, da bi bil vložek za trenutek izpostavljen kakšnemu pogledu. Kot da nas je česa sram.

  Razlog za takšno vedenje je v naši zgodovini, ki je menstruacijo vedno predstavljala kot nekaj nečistega, sramotnega in nekaj, kar naj ostane skrito očem in javnosti. Strinjamo se, da je del intime, vendar je sram okoli menstruacije, lahko tudi del težave: povezan je tudi z zapoznelimi in napačnimi diagnozami pri #endometrioza.

  S spletnim izzivom #vlozkenamizo si že drugo leto prizadevamo k podiranju tabuja menstruacije (lanskoletne sodelujoče fotografije si lahko ogledate tukaj). Vabimo vas, da sodelujete v našem spletnem izzivu #vlozkenamizo in s tem pokažete, da ste pripravljene začeti govoriti o menstruaciji in težavah, povezanih z njo. Ko menstruacija ne bo več tabu, se bo s tem odprl prostor za dialog, ki bo omogočal, da se bo tudi endometriozo lahko prej prepoznalo in ustrezno ukrepalo, kar je glavni cilj te akcije ozaveščanja oziroma spletnega izziva.

  Spletni izziv bo potekala od 1. 3. 2018 do 28. 5. 2018, na ta dan namreč obeležujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

  Zahvaljujoč našim podpornikom, trem izžrebankam, ki bodo sodelovale v spletnem izzivu #vlozkenamizo podarjamo:
  1. Paket po lastni izbiri podjetja My Secret Garden
  2. Paket presenečenja podjetja Herbas
  3. Paket pralnih vložkov blagovne znamke Pralni vložki Racman podjetja Viral, d. o. o.

  Več o spletnem izzivu #vlozkenamizo: http://endozavest.si/2018/01/29/spletni-izziv-vlozkenamizo-2018/

 • Čas:
  01. 03. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana

  Žepni večer s Suzano Tratnik

  DŠPK nadaljuje s svojimi legendarnimi literarno-pogovornimi Žepnimi večeri! Druga gostja letošnjega cikla bo pisateljica Suzana Tratnik.

  S Suzano bomo spregovorili o njenih novejših delih, med drugim o knjigi Noben glas (Beletrina, 2016), za katero je leta 2017 prejela nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb preteklega leta in o mladinskem romanu Tombola ali življenje! (Mladinska knjiga, 2017). Spregovorila bo tudi o svoji izkušnji avtorice v središču na 31. Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica. Povedala nam bo nekaj o aktivizmu in boju za pravice LGBT-skupnosti, predvsem o lezbičnem gibanju in o lezbični sekciji ŠKUC-LL, ki je ravnokar praznovala 30. obletnico delovanja. Beseda bo tekla tudi o njenem soorganiziranju Festivala LGBT filma, ki v okviru društva ŠKUC poteka že od leta 1984, pa o njenih prevodih britanske in ameriške literature. Morda pa nam bo prebrala tudi katerega izmed še neobjavljenih tekstov!

  Večer bosta moderirala Alex Devetak in Veronika Šoster, pri pripravi pa je sodelovala tudi Ana Lorger.

  Večeru bo sledilo tudi krajše druženje. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli!

 • Čas:
  01. 03. 2018
  od 20:00 do 23:00
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Klub CD

  Fabula pred Fabulo: Chantal Mouffe

  Chantal Mouffe (1943) je vodilna politična teoretičarka, filozofinja, univerzitetna profesorica (University of Westminster, Harvard, Princeton), ki od osemdesetih let dalje velja za eno najprodornejših svetovnih intelektualk. Leta 1985 je skupaj z Ernestom Laclauom napisala temeljno delo Hegemonija in socialistična strategija (Partizanska knjiga 1987), ki velja za kanonsko delo postmarksistične misli. V svojem delu In Defense of Left Populism (V bran levemu populizmu), ki bo izšlo leta 2018, se ukvarja z vprašanjem političnega populizma ter prevprašuje upanje za demokracijo. V slovenščini je izšlo tudi njeno delo Agonistika: misliti svet politično (Maska 2015).

  Predavanju o vlogi populizma v sodobni in prihajajoči politiki bo sledila debata, ki jo bo vodil Dražen Dragojević.

  Več o festivalu Fabula in festivalskem programu: http://festival-fabula.org/2018/sl/

AEC v1.0.4