Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  05. 10. 2017
  od 09:00 do 13:30
  Lokacija:
  sejna soba Občine Kamnik, Glavni trg 24. Kamnik

  Seminar na temo usklajevanja družinskega in poklicnega življenja

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vas v okviru s strani EU sofinanciranega projekta Aktivni.Vsi vabi na seminar za delodajalce, vodstvene delavke/delavce in zaposlene v kadrovskih službah (oziroma tiste, ki urejajo kadrovske zadeve) ter sindikalne zaupnice in zaupnike na temo usklajevanja družinskega in poklicnega življenja.

  Na seminarju bomo predstavili odgovore na vprašanja:
  kaj organizacija pridobi, če zaposlenim omogoča lažje usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti,
  kateri so brezplačni ukrepi, ki jih lahko delodajalec sprejme na tem področju,
  kateri so ukrepi, ki zahtevajo finančni vložek,
  kateri ukrepi so možni v organizacijah javnega in kateri v organizacijah zasebnega sektorja,
  kakšne rešitve poznajo posamezne kolektivne pogodbe,
  kaj lahko na tem področju naredi sindikat,
  kako se lotiti uvajanja ukrepov?
  Predstavili bomo tudi dobre prakse slovenskih organizacij zasebnega in javnega sektorja, ki imajo certifikat Družini prijazno podjetje, in dobre prakse uvajanja in izvajanja teh ukrepov v manjših organizacijah.

  Seminar bo v četrtek, 5. oktobra 2017, od 9:00 do 13:30 v sejni sobi Občine Kamnik (Glavni trg 24. Kamnik).

  Kotizacije ni, so pa prijave zaradi organizacije dogodka in izdaje potrdil o udeležbi obvezne. Prosimo vas, da prijavnico (lahko tudi za več oseb iz iste organizacije) vrnete do 29. septembra, bodisi po pošti na naslov Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Kotnikova 28, 1000 Ljubljana bodisi po e-pošti na naslov pia.azman@gov.si.
  Več na: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/enake_moznosti/projekti_iz_sredstev_eu/aktivnivsi/seminar_na_temo_usklajevanja_druzinskega_in_poklicnega_zivljenja/

 • Čas:
  05. 10. 2017
  od 13:30 do 15:00
  Lokacija:
  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

  Predavanje umetnice Laie Abril

  LAIA ABRIL
  Predavanje

  Umetnica nas bo vodila skozi pripoved svoje fotoknjige Lobismuller (ženska-volk), ki ponovno gradi – z ženskega zornega kota – zgodbo najbolj skrivnostnega in krvoželjnega serijskega morilca v španski zgodovini, znanega kot Manuel Blanco Romasanta in rojenega kot Manuela, ki je – glede na nove forenzične teorije – živel z redkim sindromom interseksualnosti.

  // v angleščini //
  Koprodukcija: Mesto žensk in UL ALUO.
  S podporo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Univerza v Ljubljani, Evropski socialni sklad.

 • Čas:
  05. 10. 2017
  od 16:00 do 20:00
  Lokacija:
  Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

  Delavnica z Laio Abril

  LAIA ABRIL
  Fotografska delavnica

  Na delavnici se bomo osredotočale_i na analizo in gradnjo različnih vrst pripovedi ter se seznanile_i z nizom orodij za boljšo predstavitev projektov, ki so prilagojeni različnim platformam, kot so fotoknjige ali fotoinštalacije. Umetnica bo na primeru svojih dolgotrajnejših projektov udeleženke_ce spodbudila h snovanju fotografskih serij z metodami razširjenega mišljenja in preko skupinskega dela.

  Za udeležbo je potreba prijava. Prijavnica bo objavljena na www.aluo.uni-lj.si.

  Brezplačna udeležba.

  Koprodukcija: Mesto žensk in UL ALUO.
  S podporo: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Univerza v Ljubljani, Evropski socialni sklad.

 • Čas:
  05. 10. 2017
  od 20:00 do 21:30
  Lokacija:
  Trubarjeva Hiša Literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

  Zgodba v poeziji Naprej v preteklost: literarni večer z gosti

  11:00 Tiskovna konferenca
  20:00 Predstavitev knjige Naprej v preteklost
  Pogovor z gosti - Problematika neenakosti med spoloma s poudarkom na vlogi moških.

  Namen projekta Kdaj, če ne zdaj? je spodbujanje diskusije o enakih možnostih za oba spola: pozivanje javnosti k sodelovanju in opredelitvi glede tematike, pri čemer bodo sodelujoči nagrajeni z ilustrirano pesniško zbirko Naprej v preteklost (avtorji: Kobrowsky, Urška Kozak, Neža Kozak, ilustracije Urška Kozak).

  Pesniška zbirka z naslovom Naprej v preteklost je knjiga, ki na duhovit in edinstven način obravnava problematiko družbene neenakosti med spoloma. Knjiga je nastala v sklopu projekta, ki ga izvaja zavod Mundilfari ob sofinanciranju MDDSZ, več o projektu na: http://kdajcenezdaj.si/ Predstavitev knjige bo spremljal pogovor z zanimivimi gosti, govorili bomo o vlogi moškega in njegovem prispevku k naprednejši družbi brez omejujočih in nazadnjaških konceptov.

AEC v1.0.4