Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  04. 10. 2017
  od 19:00 do 21:30
  Lokacija:
  Poligon -> kreativni center, Tobačna ulica 5, Ljubljana

  Lgbtiq in Tech :: v1.0

  "Do we REALLY need a LGBTIQ in Tech meetup????"
  Let's find out!

  Whatever gender you were assigned at birth and whichever technologies you willingly picked to ruin your social life, you’re hereby invited to the very first queer tech meetup.

  From the community for the community, we hope to encourage more LGBTIQ people to join IT and make "it" friendlier and more inclusive. Why not have loads of fun while doing it?

  Here’s the (gay) agenda:

  19:00 — 19:15 :: Queering Up Activity

  19:15 — 19:45 :: 3fs Sponsor Talk Slot

  19:45 — 20:15 :: Lucie Pokorná: Your Audience Hates You. Make Them Happy With These Digital Marketing Trends.

  20:15 — 20:45 :: Lightning Talks & Pitches
  Andrej Lavtar, Matjaž Krmelj, Nejc Jelovčan, Makenna Smutz, and more

  20:45 — 21:30 :: Beer & Good-bi


  :: ABOUT THE TALKS (more info coming soon) ::

  Lucie Pokorná: Your Audience Hates You. Make Them Happy With These Digital Marketing Trends.
  -
  Most people find online marketing annoying and intrusive. Luckily, with a few tricks and trends, you can win your audience's heart (or at least their money). Making digital marketing personal, smart and relevant is what it's all about.

 • Čas:
  04. 10. 2017
  od 20:00 do 21:15
  Lokacija:
  Klub CD - Cankarjev dom

  Mapiranja Sorrel Hays

  MAPIRANJA SORREL HAYS
  SORREL HAYS
  Združene države Amerike / 60'
  Koncert / Predfestivalski dogodek

  Precej preprosto je: srečajo se literatke, muzicistke, filozofinje, pesnice in aktivistke, kot so Simone de Beauvoir, Gertrude Stein, Bella Abzug, Bella Akhmatova, Hildegarda iz Bingna, Rosalía de Castro, Jessamyn West, Annie Safely Houston in tako naprej. In roj čebel. In žirafa, jasno. V prostor jih postavi kompozitorka Sorrel Hays, v svojih modernističnih operah odpre njihove spregledane in preslišane zgodovine, jih ozvoči in postavi v javni prostor, kjer se končno izrekajo. Te ženske in/ali lezbijke prenehajo biti margina in postanejo središče sveta – kar so one same. Vprašanje spolne in seksualne razlike dobi povsem novo smer. Razen tega avtorica preko kontekstualizirane umetnosti preizprašuje nujnost uveljavljenih, dominantnih struktur, potem jih preoblikuje, kar je njena humanistična revolucija, in danes, ko gre za zamiranje družbenih gibanj, so one še kar v gibanju. Zvočne stvaritve Sorrel Hays se vztrajno upirajo nevzdržni realnosti nekrofilskega hiperkapitalizma in spremljajočih patriarhalnih in heterocentričnih struktur. Avtorica znova in znova, mestoma s satiro, povečini pa z golo ostrino, kaže na možnost drugačne realnosti, predvsem pa prihodnosti.

  Arije iz oper Mapping Venus (1995/2014), The Glass Woman (1989/1993), Bella (2017), The Bee Opera (2003/2014) in Our Giraffe (2008) bodo izvedle_i newyorške_i solistke_i Beth Griffith, Maeve Höglund, Heather Roberts, Bruce Rameker, Benjamin Lund in pianist Dmitri Glivinski.

  Vstopnice: 10 € / 8 €

  Koncert je zaključni dogodek festivala Topografije zvoka (ŠKUC), ki ga kurira Nina Dragičević.

  Kompozitorka: Sorrel Hays
  Sopran: Beth Griffith, Maeve Höglund, Heather Roberts
  Bariton: Bruce Rameker, Benjamin Lund
  Klavir: Dmitri Glivinskiy
  Asistentka produkcije: Merci Howe

  Organizacija: ŠKUC. V sodelovanju s Cankarjevim domom, Mestom žensk in Parado ponosa.

AEC v1.0.4