Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  od 06. 10. 2017
  do 02. 11. 2017
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana

  MŽ: O splavu

  O SPLAVU
  LAIA ABRIL
  Španija / 2016
  Razstava

  Pod “naravnimi” okoliščinami bi ženska zanosila približno petnajstkrat v svojem življenju, kar bi pomenilo, da bi prišlo do približno deset porodov. Sedem od teh otrok bi preživelo otroštvo. Skozi stoletja so ljudje iskali načine, kako bi se izognili, zamaknili ali prekinili nosečnost.

  Čeprav je dandanes varen in učinkovit splav mogoč, 47.000 žensk še vedno vsako leto umre zaradi neuspelega posega. Na milijone žensk, nepripravljenih donositi, ne glede na narodnost ali veroizpoved, je prikrajšanih za tehnologije splava, bodisi zakonsko bodisi na način družbene prisile. Številne med njimi so mladoletne in žrtve posilstev, njihova nosečnost zaradi različnih okoliščin ni zaželena ali ni izvedljiva ali pa je ogroženo njihovo zdravje.

  O splavu dokumentira in pojmuje nevarnosti in škodo, ki jih ženskam povzroča manko legalnega, varnega in prostega dostopa do splava ter poudari kontinuirano erozijo reproduktivnih pravic žensk. Ko spleta svojo mrežo vprašanj okoli etike in morale, Abril tudi ustvarja niz vizualnih in tekstovnih manifestacij družbenih sprožilcev, stigem in tabujev okli splava, ki so bili do sedaj nevidni.

  O splavu je prvo poglavje umetničinega trajajočega projekta Zgodovina mizoginije, vizualne raziskave, ki se je avtorica loti skozi primerjavo zgodovinskega in sodobnega. Delo je bilo prvič predstavljeno na festivalu Les Rencontres d' Arles 2016.

  Razstava v Ljubljani prikazuje fragment celotnega dela in se usmerja na dve temi: zgodovino kontracepcije in ilegalne zgodbe.  Veččutno vodenje, prilagojeno tudi za slepe in slabovidne:

  ponedeljek, 16. 10., ob 18.30;
  četrtek, 19. 10., ob 17.00;
  ponedeljek, 23. 10., ob 18.30;
  torek, 24. 10., ob 17.00.
  Zaradi omejenega števila so prijave obvezne: so-delujem@guest.arnes.si.

  // v slovenščini //

  Prost vstop.

  Organizacija: Mesto žensk. V sodelovanju z Galerijo Kresija.
  Izvedba vodenja: Ustvarjalna Pisarna SOdelujem.

 • Čas:
  od 12. 10. 2017
  do 10. 11. 2017
  Lokacija:
  Galerija ŠKUC

  MŽ: Liminalni agenti

  LIMINALNI AGENTI
  ŠPELA PETRIČ MIHA TURŠIČ TJAŠA POGAČAR
  Slovenija
  Razstava

  Razstava predstavlja projekte, ki kombinirajo umetniške in znanstvene postopke in pristope za izgradnjo alternativnih modelov relacij z nečloveškimi drugimi – najsibo rastlinskimi, živalskimi ali tehnološkimi – relacij, ki ne bi temeljile na privilegiranju človeškega. Taka neantropocentrična perspektiva odpira prostor za nove koncepcije in konfiguracije življenja in prihodnosti ter predstavlja izziv tudi za sodobno umetnost, saj terja prevpraševanje njene humanistične podlage.

  Kuratorka: Tjaša Pogačar

  Predstavljeni projekti:

  Voyager / 140 AU, Špela Petrič in Miha Turšič
  Naval Gazing, Špela Petrič
  Skotopoeza, Špela Petrič
  Fitateratologija, Špela Petrič
  becoming.a(thing), Špela Petrič in Miha Turšič
  Razstavni dogodki:
  14. oktober, 17.00-20.00: becoming.a(thing), participativni semiotični laboratorij
  19., 26. oktober, 18.00: vodstva po razstavi s kuratorico
  Vstop prost.

 • 17. 10. 2017
  Lokacija:
  Vilna, Litva

  Traineeships - Gender Equality

  The European Institute for Gender Equality (EIGE) announces traineeship opportunities lasting up to six months for graduates who are either nationals of an EU member state or an EFTA country or an IPA qualifying country. The traineeships are based at the Institute's premises in Vilnius, Lithuania.

  The registration of applications will begin on 18 September 2017 and will close on 17 October 2017 at 13:00, Eastern European Time (EET).

  EIGE is a regulatory agency of the European Union (EU) entrusted with specific objectives related to the contribution, strengthening and promotion of gender equality.

  To achieve these goals, the Institute collects and analyses objective, comparable and reliable information at EU level and develops appropriate methodological tools for the integration of gender equality into all EU policies. EIGE fosters the exchange of good practices and dialogue between stakeholders and raises EU citizen awareness of this policy area by providing technical assistance to the EU institutions, in particular the European Commission, as well as the authorities of the Member States.

  In the course of its work to promote and strengthen gender equality, EIGE supports policy makers with high quality data relevant to their work.

  Več na:http://eige.europa.eu/about-eige/recruitment/eige-2017-tr-8

 • Čas:
  17. 10. 2017
  od 08:15 do 15:00
  Lokacija:
  Policijska akademija v Tacnu

  Osnovno izobraževanje za strokovne delavce: (Re)integracija žrtev trgovanja z ljudmi

  Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi organizira enodnevno osnovno izobraževanje o trgovanju z ljudmi za zaposlene v policiji, na upravnih enotah, zavodih za zaposlovanje, centrih za socialno delo in zaposlene v zdravstvu.
  Izobraževanje je del programa (Re)integracija žrtev trgovanja z ljudmi, ki ga sofinancirajo Veleposlaništvo ZDA, Ministrstvo za zdravje ter FIHO in ga organiziramo v sodelovanju s Policijo dne 17. 10. 2017 v Policijski akademiji v Tacnu.
  Ker lahko prav vsak, predvsem pa zaposleni v sociali, policiji, zdravstvu, na upravnih enotah in zavodih za zaposlovanje naleti na osebe, ki so žrtve trgovanja z ljudmi (prostitucija, delovno izkoriščanje, prisilne poroke …), se nam zdi pomembno, da vas opremimo z osnovnimi informacijami o problematiki, ki je prisotna tudi v Sloveniji.
  Vljudno vas prosimo, da na izobraževanje povabite sodelavke in/ali sodelavce, ki o trgovanju z ljudmi ne vedo veliko, saj bomo na izobraževanju poudarili osnove, kar je razvidno tudi iz programa, ki ga prilagamo v priponki.
  Udeleženci naj, prosimo, izpolnijo priloženo prijavnico. Po končanem izobraževanju jim bomo izdali potrdila.
  Zaključni datum za prijavo je 13. 10. 2017 oziroma do zapolnitve mest.

 • Čas:
  17. 10. 2017
  od 18:00 do 20:00
  Lokacija:
  Mladinska knjiga na Trubarjevi, Ljubljana

  Bralna znamenja: Izgnanstvo

  Kratkoprozna zbirka Izgnanstvo Çiler İlhan, za katero je prejela nagrado EU za književnost, pripoveduje zgodbe, ki so morda mučne, a jih je nujno povedati: zgodbe o vojni, diktaturi, družinskem nasilju, begunstvu, revščini, verskem nasilju, človeški nemoči … zgodbe o sodobnih islamu in Turčiji. To ni knjiga za boljše počutje. Je knjiga, ki brezbrižnosti prisoli zaušnico.

  O knjigi in problemih sodobne družbe, ki jih odpira, se bo Aljoša Harlamov pogovarjal s sociologinjo dr. Milico Antić Gaber in prevajalko Lili Potpara.

AEC v1.0.4