Napovednica

 • Čas:
  od 21. 09. 2017
  do 14. 01. 2018
  Lokacija:
  Cankarjev dom, Prešernova cesta 10, Ljubljana

  Kolumbova hči Alma M. Karlin

  »Saj nočem iti, toda moram. Nekaj v meni me priganja in ne bom našla miru, če ne bom sledila temu vzgibu.«
  Alma M. Karlin

  Cankarjev dom v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje pripravlja veliko pregledno kulturnozgodovinsko in antropološko razstavo, posvečeno svetovni popotnici, pisateljici, ljubiteljski raziskovalki, poliglotki in teozofinji Almi M. Karlin. Razstavo pripravljamo ob 90-letnici njene vrnitve s poti okrog sveta. Almino potovanje, življenje in delo bodo prvič predstavljeni tako kompleksno, celovito in inovativno.

  Alma M. Karlin (1889–1950, Celje) je v letih 1919–27 sama prepotovala svet. Na pot se je odpravila v ponedeljek, 24. novembra 1919, s seboj je vzela kovček, slovar v desetih jezikih, ki ga je napisala sama, in nepogrešljiv, danes legendaren pisalni stroj – eriko.

  V središče razstave bo postavljena Almina pot okrog sveta ter kronološko predstavljena življenje in delo. Na ogled bodo predmeti iz njene osebne in drugih zbirk, nekateri doslej niso bili predstavljeni širši javnosti: med njimi bo tudi skrivnostni kipec Li Tieguaija, ki mu je pripisovala nadnaravne moči, japonski lesorezi, slovar desetih jezikov, izjemno bogata zbirka razglednic, fotografije, osebni predmeti in pohištvo. Na ogled bo izjemen in redek portret Alme M. Karlin, ki ga je ustvaril Božidar Jakac, ko sta se spoznala v partizanih.
  Gradivo oziroma Almino zapuščino, ki jo bomo predstavili, poleg Pokrajinskega muzeja Celje hranijo tudi nekatere druge institucije in zasebni lastniki. Razstavo bodo obogatile video projekcije izjemno zanimivih in dragocenih pričevanj ljudi, ki so Almo tudi osebno poznali.

  Novinar New York Timesa je leta 1933, ob izidu Almine popotne trilogije, zapisal, da »je kot prva ženska svet tako prepotovala«. V resnici ga tako – potovala je sama, neprekinjeno osem let in se po poti preživljala z lastnim delom – pred Almo tudi ni prepotoval nihče. Z razstavo jo bomo končno oziroma ponovno umestili na »svetovni zemljevid« največjih popotnikov vseh časov.

  Avtorica razstave in postavitve: Barbara Trnovec
  Oblikovanje: Takkolektiv
  Koprodukcija: Cankarjev dom, Pokrajinski muzej Celje

  Razstavo bodo dopolnili tudi bogat spremljevalni program, delavnice za otroke in mladostnike.
  Več na https://www.facebook.com/events/1912691175637418/?acontext=%7B%22action_history%22%3A%22[%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22messaging%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22attachment%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A%7B%7D%7D]%22%7D

 • Čas:
  od 06. 10. 2017
  do 02. 11. 2017
  Lokacija:
  Galerija Kresija, Stritarjeva ulica 6, Ljubljana

  MŽ: O splavu

  O SPLAVU
  LAIA ABRIL
  Španija / 2016
  Razstava

  Pod “naravnimi” okoliščinami bi ženska zanosila približno petnajstkrat v svojem življenju, kar bi pomenilo, da bi prišlo do približno deset porodov. Sedem od teh otrok bi preživelo otroštvo. Skozi stoletja so ljudje iskali načine, kako bi se izognili, zamaknili ali prekinili nosečnost.

  Čeprav je dandanes varen in učinkovit splav mogoč, 47.000 žensk še vedno vsako leto umre zaradi neuspelega posega. Na milijone žensk, nepripravljenih donositi, ne glede na narodnost ali veroizpoved, je prikrajšanih za tehnologije splava, bodisi zakonsko bodisi na način družbene prisile. Številne med njimi so mladoletne in žrtve posilstev, njihova nosečnost zaradi različnih okoliščin ni zaželena ali ni izvedljiva ali pa je ogroženo njihovo zdravje.

  O splavu dokumentira in pojmuje nevarnosti in škodo, ki jih ženskam povzroča manko legalnega, varnega in prostega dostopa do splava ter poudari kontinuirano erozijo reproduktivnih pravic žensk. Ko spleta svojo mrežo vprašanj okoli etike in morale, Abril tudi ustvarja niz vizualnih in tekstovnih manifestacij družbenih sprožilcev, stigem in tabujev okli splava, ki so bili do sedaj nevidni.

  O splavu je prvo poglavje umetničinega trajajočega projekta Zgodovina mizoginije, vizualne raziskave, ki se je avtorica loti skozi primerjavo zgodovinskega in sodobnega. Delo je bilo prvič predstavljeno na festivalu Les Rencontres d' Arles 2016.

  Razstava v Ljubljani prikazuje fragment celotnega dela in se usmerja na dve temi: zgodovino kontracepcije in ilegalne zgodbe.  Veččutno vodenje, prilagojeno tudi za slepe in slabovidne:

  ponedeljek, 16. 10., ob 18.30;
  četrtek, 19. 10., ob 17.00;
  ponedeljek, 23. 10., ob 18.30;
  torek, 24. 10., ob 17.00.
  Zaradi omejenega števila so prijave obvezne: so-delujem@guest.arnes.si.

  // v slovenščini //

  Prost vstop.

  Organizacija: Mesto žensk. V sodelovanju z Galerijo Kresija.
  Izvedba vodenja: Ustvarjalna Pisarna SOdelujem.

 • Čas:
  od 06. 10. 2017
  do 14. 10. 2017
  Lokacija:
  spletna stran Mesta žensk

  MŽ: Rezidenca & Refleksija

  REZIDENCA & REFLEKSIJA
  EMMA MØLLER MARY OSBORN
  Danska - Združeno kraljestvo - Slovenija
  Rezidenca in refleksija

  Producentki in kuratorki Emma Møller in Mary Osborne bosta na rezidenci razvijali novo mednarodno kuratorsko sodelovanje. Njun projekt se v svojem osrčju sprašuje, kako okrepiti mednarodno sodelovanje v umetnosti – kot dejanje aktivizma – z namenom razširitve kulturnega razumevanja. Zanima ju ustvarjanje platform, v okviru katerih bodo radikalni in alternativni glasovi slišani, preizpraševanje struktur, ki zatirajo telesa, in ustvarjanje prostora za kritično empatijo skozi uprizarjanje. Povezali se bosta z organizacijami iz južno-vzhodne Evrope in s slovenskimi umetnicami, ter razvijali svoj novi projekt Telesa onkraj meja, ki bo novembra letos predstavljen v Köbenhavnu.

  Rezidenca Mesta žensk je priložnost za raziskovanje tistih uprizoritvenih praks, ki izrecno naslavljajo politiko telesa in spola. Izsledki njune raziskave in refleksije na festivalski program bodo objavljeni na spletni strani Mesta žensk.  Projekt in rezidenco podpirajo in omogočajo Mesto žensk, Angleški umetniški svet, Umetniški mednarodni razvojni fond britanskega sveta in Danska umetniška fundacija.

 • Čas:
  od 08. 10. 2017
  do 15. 10. 2017
  Lokacija:
  Galerija Alkatraz, Metelkova mesto

  MŽ: Kurbazaspermo

  KURBAZASPERMO
  ANNA LINDER JASMINA ŠEPETAVC
  Švedska / 2016
  Filmska instalacija

  Eksperimentalni film o nezaželenem življenju brez otrok v svetu, kjer normativno heteroseksualni odnosi narekujejo, kdo in na kakšen način lahko postane starš. Ko gre za reprodukcijo, nas naša neusmiljena telesa skrčijo zgolj na določen biološki spol ali dani družbeni spol. A hrepenenje po otrocih ni omejeno na naša telesa, kajti zmožnost nosečnosti je mogoče podariti, deliti in se je lotiti skupaj.

  Avtorica o projektu: »V temi se je mogoče osredotočiti na naša telesa in telesne dele, poleg tega pa tema tudi nudi potrebno intimnost za film. Golota brez ekshibicionizma. Telesa brez prilaščanja. Telesni deli, ki pripadajo velikemu družinskem telesu namesto posameznicam_kom. Zamisel o snemanju ohlapnih telesnih delov, ki so neskladni, nepovezani in prepleteni, se je zdela pomembna za film. Pomembna za nas. Pomembna za pojem družine. Veliko nas je, ki na različne načine pripadamo. Že zelo zgodaj sem vedela, da bo film zelo temen, z neskladno in premikajočo se svetlobo, in da bo posnet v tehniki super 8. Te tri različne začetne točke so tvorile osnovo filmskega projekta v letu 2011.«

  Na otvoritvi filmske instalacije se bo z Anno Linder pogovarjala Jasmina Šepetavc.

  // v angleščini //

  Vstop prost.

  V okviru projekta Uprizarjati spol - ples razlik.

  Kurbazaspermo je del raziskovalnega projekta Kvir gibljive slike na Akademiji Valand.

 • Čas:
  od 10. 10. 2017
  do 11. 10. 2017
  Lokacija:
  +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana

  MŽ: Glasovni laboratorij

  GLASOVNI LABORATORIJ
  UTE WASSERMANN
  Nemčija
  Vokalna delavnica

  Delavnica temelji na igrivih vajah dihanja, resonance in artikulacije. Sodelujoče_i doživijo svoj glas kot vsestransko zvočno glasbilo ter razvijejo svoj lasten katalog vokalnih izrazov. Z uporabo različnih improvizacijskih pojmov v prostoru odkrijemo posamezne glasovne značaje. Poleg tega se bodo udeleženke_ci naučile_i tudi različnih metod razvijanja in predstavljanja vokalnih del, od solo do zborovskega petja.

  Delavnica je namenjena pevkam_cem, glasbenicam_kom, igralkam_cem in vsem tistim, ki jih »glas« še posebej zanima. Predpogoj za sodelovanje pri delavnici so improvizacijske izkušnje.

  Koncert udeleženk_cev delavnice bo 12. 10. v Klubu Gromka (za sodelovanje na koncertu je obvezna dvodnevna prisotnost in pripravljenost na morebitne dodatne vaje).

  Zaradi omejenega števila udeleženk_cev je prijava obvezna. Prijave sprejemamo na natasa.serec@gmail.com.

  Urnik:

  torek, 10. oktober: 15.00 - 18.00
  sreda, 11. oktober: 15.00 - 18.00
  Cena delavnice je 50 €.

 • Čas:
  11. 10. 2017
  od 18:00 do 19:30
  Lokacija:
  Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 5, Ljubljana

  Družinski red, spolna demokracija in človeška ekologija

  Francoski inštitut in Mestni muzej Ljubljana vas vabita na pogovor med Ericom Fassinom in Romanom Kuharjem

  DRUŽINSKI RED, SPOLNA DEMOKRACIJA IN ČLOVEŠKA EKOLOGIJA

  Spolni red je vsepovsod po svetu postal ključna politična tema. Boj okoli »istospolne zakonske zveze«, oziroma odpiranja dostopnosti zakona istospolnim parom in prepoznavanja enostarševskih družin je del zgodovine, kamor sodijo reproduktivne pravice za ženske od kontracepcije in splava do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Da bi razumeli te politične in geopolitične debate okoli spola, seksualnosti in družine, še posebej reakcijo religij proti (domnevni) »teoriji družbenega spola« in za »človeško ekologijo«, je treba analizirati poseg demokratične logike v spolna vprašanja.

 • Čas:
  11. 10. 2017
  od 18:00 do 19:00
  Lokacija:
  Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 5, Ljubljana

  MŽ: Nove oblike družin

  NOVE OBLIKE DRUŽIN
  ÉRIC FASSIN ROMAN KUHAR
  Pogovor / 60'

  Vabimo na pogovor med Éricom Fassinom in Romanom Kuharjem:

  DRUŽINSKI RED, SPOLNA DEMOKRACIJA IN ČLOVEŠKA EKOLOGIJA

  Spolni red je vsepovsod po svetu postal ključna politična tema. Boj okoli »istospolne zakonske zveze«, oziroma odpiranja dostopnosti zakona istospolnim parom in prepoznavanja enostarševskih družin je del zgodovine, kamor sodijo reproduktivne pravice za ženske od kontracepcije in splava do oploditve z biomedicinsko pomočjo. Da bi razumeli te politične in geopolitične debate okoli spola, seksualnosti in družine, še posebej reakcijo religij proti (domnevni) »teoriji družbenega spola« in za »človeško ekologijo«, je treba analizirati poseg demokratične logike v spolna vprašanja.

  // v angleščini s simultanim prevodom //

  Vstop prost.

  Dogodek je del cikla predavanj Razumevanje sveta, ki jih organizira Francoski inštitut v Sloveniji, v sodelovanju z Mestnim muzejem Ljubljana, časopisom Delo in Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

  V okviru projekta Uprizarjati spol - ples razlik.

  Organizacija: Francoški inštitut v Sloveniji. V sodelovanju z Mestni muzej, Ljubljana in Mesto žensk.

 • Čas:
  11. 10. 2017
  od 20:00 do 21:00
  Lokacija:
  Center kulture Španski borci, Zaloška cesta 61, Ljubljana

  MŽ: Lov na upanje

  LOV NA UPANJE
  OONA DOHERTY
  Irska / 2016 / 60'
  Plesna predstava

  Topotanje po prepotenem gledališču, virtuozna stanja, nagnetena pljuča, ki kričijo v temi, kinetično doživljanje med mesom in dušo. Oona Doherty vas na skupnem živčnem sistemu popelje skozi umazano Evropo in uprizarja destilacijo moškega. Lov na upanje je dekonstrukcija stereotipa neprivilegiranega moškega in njegovega privzdignjenja v svetel bel limb Carravaggia. Predstava, prvi del iz avtoričine serije Težko je biti nežen, je poskus kako spremeniti neotesance, prepotentneže, gangsterje, vandale v rajske ptice. Zbledeti v belo. Kot žarnica, ki pregori.

  Predstava je bila nagrajena za najboljšo izvedbo in nominirana za najboljšo predstavo na Dublin Tigre Fringe Festivalu 2016 in za Total Theatre Award Edinburgh Fringe 2017 ter izbrana v Aerowaves Twenty17.
  Predstavi sledi DJ set Roryja Moora in otvoritev razstave kolažev Globinsko čisto, s katerimi Oona Doherty s podobami, ki nastajajo ob njenih koreografskih procesih, vstopa na polje vizualnega.

  Vstopnice: 7 € / 5 €

  V okviru Plesne Vesne in projekta Uprizarjati spol - ples razlik.

  Koreografinja, performerka, zvok: Oona Doherty
  Glasba, vožnja, DJ set: Rory Moore
  Tehnična vodja turnej: Sarah Gorden
  Urednik zvoka: Chris MC Sorry Bronski
  Oblikovalec luč: Simon Bird
  Posebna zahvala originalnemu Lovcu Neil Brown
  Koprodukcija: Arts Council of Northern Ireland, British Council 2015–2016.

  Organizacija: Mesto žensk, Zavod EN-KNAP (Aerowaves).
  S podporo Veleposlaništva Irske v Sloveniji.

AEC v1.0.4